Hlavní obsah

6 rad, jak podpořit funkci štítné žlázy

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je malá, funkce, kterou v těle plní, je ohromná. Zdraví štítné žlázy je klíčové pro regulaci hormonů, metabolismu, nálady i hmotnosti. Poradíme, jak její funkčnost podpořit jednoduchými a přirozenými způsoby.

Článek

Její tvar připomíná motýlí křídla. Štítná žláza se řadí k žlázám s vnitřní sekrecí a nachází se v přední části krku. Vylučuje hormony tyroxin a trijodtyronin, které ovlivňují metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, čímž odpovídají za zdraví celého organismu.

Co všechno ovlivňuje štítná žláza

Hormony štítné žlázy mají vliv prakticky na každou buňku a systém v těle. „Jedná se o metabolismus buněk, udržování tělesné teploty, hladinu cholesterolu, vývoj a růst nervového systému plodu a dítěte, reprodukční schopnost, činnost srdce, imunitní systém, udržují vápník v kostech,“ vyjmenovává Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Příznaky, že je štítná žláza v nepořádku

Poruchy jsou dost časté a podepisují se na fungování dalších orgánů nebo na neúspěchu při hubnutí. „Snížená funkce štítné žlázy, tedy nedostatek jejích hormonů, narušuje činnost srdce a její zvýšená funkce způsobuje kromě jiných příznaků také průjmy,“ rozvádí profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Potíže v těhotenství i neplodnost

Proč ženy trápí problémy se štítnou žlázou až osmkrát častěji než muže, není jasné, ale pravděpodobně je zde souvislost s ženskými pohlavními hormony. Riziková jsou zejména období hormonálních změn. V těhotenství může neléčené onemocnění štítné žlázy způsobit předčasný porod nebo potrat, častým důsledkem je i neplodnost.

Foto: Shidlovski, Shutterstock.com

Štítná žláza je docela malý orgán, ale mimořádně důležitý Foto: Shidlovski, Shutterstock.com

Jak podpořit zdravou štítnou žlázu?

Příčiny mnoha poruch nejsou jasné, ale naštěstí se ví, co štítné žláze prospívá, nebo naopak škodí.

1. Pracujte se stresem

Štítná žláza je citlivá na stres. Trvalé vystavení jeho účinkům může snížit schopnost těla využívat hormony, které produkuje. Může za to stresový hormon kortizol, kvůli němuž se tyroxin a trijodtyronin nemohou dostat do buněk. Najděte si činnosti, které vás dokážou uvolnit, ať už je to sportování, jóga, čtení, nebo třeba poslech hudby.

2. Doplňte selen

Tento prvek je nejdůležitější součástí enzymů zajišťujících vznik tyroxinu a trijodtyroninu a významný antioxidant, který štítnou žlázu chrání před oxidačním stresem a volnými radikály. Nedostatek selenu se podílí na vzniku strumy (= zvětšení štítné žlázy). Doporučenou denní dávku selenu pokryje jeden para ořech.

3. Hlídejte si jod

Jednou z hlavních příčin zpomaleného chodu štítné žlázy (= hypotyreóza) je nedostatek jodu. Hlavním zdrojem tohoto prvku je moře, proto s jeho doplněním pomohou zejména produkty, které z něj pocházejí: plody moře, ryby a mořské řasy. Důležitým zdrojem je i jodidovaná sůl – ta se ale přidává do řady potravin, což může v součtu způsobit nadbytek jodu, který vyvolává hypertyreózu (= zvýšená činnost štítné žlázy). Nejen proto je dobré přísun soli omezit.

Foto: Crdjan, Shutterstock.com

Každodenní sportování reguluje činnost hormonů, které štítná žláza produkujeFoto: Crdjan, Shutterstock.com

4. Myslete na zinek

K rozvoji snížené i zvýšené činnosti štítné žlázy může vést i nedostatek zinku, který způsobuje nerovnováhu v aktivitě hormonů štítné žlázy. Předejít tomu pomohou potraviny bohaté na zinek: mořské plody a ryby, vepřové a kuřecí maso, špenát, hořká čokoláda, ořechy a semena.

5. Přijímejte hořčík

Pro přeměnu jodu na hormony štítné žlázy je nezbytný hořčík. Najdete ho v avokádu, vejcích, špenátu, rozinkách, kukuřici, banánech, otrubách, kakau, ořeších a dýňových, lněných a slunečnicových semínkách.

6. Sportujte

Jednou z mnoha známých výhod fyzického cvičení je i zlepšení funkcí štítné žlázy. Pohyb se doporučuje jak k léčbě hypertyreózy, tak i hypotyreózy, protože reguluje činnost tyroxinu a trijodtyroninu. Aby to fungovalo, věnujte denně alespoň půl hodiny nějaké aktivitě, jako je chůze, běh, jízda na kole či bruslích nebo intervalový trénink.

Reklama

Načítám