Hlavní obsah

Anémie: Celé tělo chátrá. Většinou jde o nedostatek železa

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anémie neboli chudokrevnost není ve skutečnosti nemoc, ale následek nějakého problému v organismu, který se projevuje poklesem počtu červených krvinek. Nejčastěji následkem nedostatku železa.

Článek

Nedostatek železa a následná anémie (= chudokrevnost) trápí častěji ženy než muže. Důvod? Pravidelné menstruační krvácení, tedy ztráta krve. Způsobit ji ale může třeba i krvácení do stolice. Častou příčinou je také nedostatek železa v potravě nebo porucha vstřebávání železa – ta může souviset například s průjmy, ale i s neléčenou celiakií či Crohnovou nemocí.

Proč nemoc vzniká? Červené krvinky, respektive červené krevní barvivo hemoglobin, přenášejí po těle kyslík, a když je jich málo nebo jsou slabé, tělo není dostatečně prokrveno: soustředí se totiž jen na klíčové orgány, jako je srdce a mozek.

Příznaky anémie

Nedostatek prokrvení vede k tomu, že je člověk bledý a unavený. Tělo není správně zásobeno kyslíkem a to je vyčerpávající, protože svaly nemohou podávat správný výkon. To platí i pro mozek: chudokrevnost se může projevit motáním hlavy, omdléváním, spavostí. V případě srdce se potíže manifestují zvýšenou srdeční frekvencí, tedy zrychlený tepem. Anemičtí pacienti mají kvůli nedostatku hemoglobinu také bledé sliznice.

Zjistitelné je to například na spojivkách – mívají je bílé. Snadno vznikají modřiny a takzvané petechie – malé červené skvrny vzniklé krvácením drobných cév. Někdy potíže provází brnění končetin související s poškozením nervového systému.

Problémy se obvykle rozvíjejí postupně a zvolna. Organismus se totiž nedostatku železa dokáže do jisté míry přizpůsobit a často se na anémii přijde náhodou při běžném odběru krve. Normální hladiny hemoglobinu jsou 140 až 170 g/l u mužů a 110 až 160 g/l u žen.

Foto: Shidlovski, Shutterstock.com

Zjistit chudokrevnost je docela snadné. Stačí odebrat krevFoto: Shidlovski, Shutterstock.com

Léčba a vyšetření anémie

Koncentrace hemoglobinu se zjišťuje z krve, následně se pak hledá, proč k anémii dochází. Obvykle se předpokládá souvislost s hladinou železa, na jejíž stanovení existuje test. Zásadní vliv má strava: má být vyvážená s vysokým obsahem potravin bohatých na železo. Patří mezi ně jednak maso (nejvíce játra), ale také luštěniny, mléčné výrobky, kvasnice, listová zelenina či vejce.

K vstřebávání železa kromě toho potřebujete dostatek vitaminu C, B12 a E. V případě, že změna stravy nepomůže, podávají se preparáty s obsahem železa.

Komplikace a prevence

Některé vzácnější druhy anémií spojené s nedostatečnou tvorbou červených krvinek mohou být již vrozené nebo souviset s vážnějším onemocněním, jako je třeba akutní leukemie. Problémy může způsobovat i drobné chronické krvácení uvnitř těla (např. při žaludečních vředech, hemoroidech či rakovině střeva), je tedy třeba řešit příčinu ztráty krve. Chudokrevnost je do jisté míry dědičná, potížím se proto nelze vždy vyhnout, nejlepší prevencí je vyvážená strava.

Anémie

  • Jiný název - Chudokrevnost
  • Popis - Stav, kdy se sníží množství krevního barviva hemoglobinu v krvi, nejčastěji v souvislosti s nedostatečnou hladinou železa.
  • Příznaky - Únava, bledost, spavost, tendence k tvoření modřin, problémy s dýcháním, zvýšená srdeční frekvence
  • Léčba - Změna jídelníčku, případně preparáty s obsahem železa, léčba základní nemoci, která chudokrevnost způsobila.
  • Prevence - Vyvážená strava

Reklama

Načítám