Hlavní obsah

Tipy na posílení imunity, na které nedáme dopustit

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změnil se u vás od začátku pandemie přístup k podpoře imunity? U nás v redakci ano. Proto se s vámi dnes chceme podělit o tipy na potraviny a doplňky, které jsme si naordinovaly samy a které nám pomáhají.

Článek

Od jara minulého roku slýcháme o posilování imunity, která je základem pro boj s koronavirem (20 receptů na podporu zdraví). Proto také poslední dobou zažívá boom otužování v řekách i zamrzlých rybnících, zdravotní procházky i každodenní běhání, ale i dopování vitaminy. Někdo nedá dopustit na čerstvé potraviny, jiní volí vitaminy z lékáren, další kombinaci obojího. Dnes vám přinášíme tipy z naší redakce, na které jsme vsadily my.

Čerstvé ovoce a zelenina je základ

Příjem ovoce i zeleniny každý den se u nás v redakci snažíme dodržovat pravidelně. Ovšem editorka Bára od jara trochu přitvrdila: „Dopuju celou rodinu množstvím zeleninových jídel, snažím se, aby byla zelenina co nejbarevnější a nejrozmanitější, aby nabídla co nejvíc různých látek. Do každého jídla, do kterého se to jen trochu hodí, dávám hromadu cibule, česneku a chilli. Všechno kupuju u nás na trhu u českých zemědělců. Dřív jsem to dělala jen pro chuť, nyní jsem zvýšila dávku hlavně kvůli zdraví. I do bramborové kaše či rýže přidávám dýni, cibuli, petrželku, čočku, cuketu, kapustu. Když dělám výjimečně knedlíky, jsou taky barevné.“

Céčko, déčko i zinek

Vyšší přísun céčka jsme v redakci zavedly v práci i doma. Rozpustný vitamin C v šumivých tabletách koupíte dnes kromě lékáren i v běžných drogeriích či obchodech s potravinami, a tak ho u nás v redakci najdete snad na každém pracovním stolku. Stejně tak jsme se shodly na podpoře imunity vitaminem D, kterého má člověk obzvláště v zimě minimum, a tak ten z lékárny zobeme poctivě všechny.

„Já jsem pro sebe vyhodnotila jako nejlepší doplněk Biomin Imuno Protect, kde je D3, C a zinek zároveň. Stačí jedna tobolka a máte nutný základ, navíc stojí kolem 330 Kč na dva měsíce, takže to není ani nic nedostupného. Přidala jsem ještě vitamin K2 a zatím se cítím fajn. Když mám pocit, že jsem nastydla, sázím na čaj se zázvorem a medem, česnečku a takové ty klasické babské recepty. Snažím se vyhýbat se rychlému střídání horka a zimy, což je taky nápor na imunitu a dovede to oslabit organismus,“ doporučuje redaktorka Renata.

Foto: Archiv firem

Zleva: Šumivé tablety vitamin C Mivolis, 20 ks za 15 Kč, prodává dm. Celaskon Long Effect 500 mg s dlouhodobým uvolňováním vitaminu C, 30 tobolek za 139 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Heliocare kapsle Ultra-D s vysokým obsahem vitaminu D a přírodními antioxidanty, 30 kapslí za 699 Kč. Vitamin D Venira, 80 kapslí za 289 KčFoto: Archiv firem

Přírodní ženšen i chlorella

K očistě vašeho organismu mohou posloužit i jiné přírodní doplňky. Jedním z nich je zelená řasa chlorella, která obsahuje velké množství prospěšných látek a koupíte ji většinou v tabletách nebo v prášku. Na ni nedá dopustit naše editorka Sabina, která ji užívá pravidelně již delší dobu a po přečtení našeho článku zařadila prý na svůj seznam ještě spirulinu.

Za zázračnou bylinu se od pradávna považuje rovněž ženšen, který hojně využívá hlavně tradiční čínská medicína. Jeho účinky na imunitu jsou prokázané, a tak určitě nebude od věci, když budete popíjet třeba ženšenový čaj. „Objevila jsem u jedné kosmetické značky příjemný čaj Kombe s ženšenem v granulích, který má pro mě lahodnou chuť. A protože mi v zimě dělá problém pít čistou vodu, zařazuji ho docela často po ránu i odpoledne proti únavě,“ doporučuje redaktorka Pavla.

Foto: Archiv firem

Zleva: Chlorella Green Ways v prášku 350 g, 1150 Kč, prodává Awashop. Korejský ženšenový čaj Kombe, 50 ks za 559 Kč, prodává PuredistrictFoto: Archiv firem

Imunita ve střevech

Vzhledem k tomu, že až 70 % imunity se tvoří ve střevech, je dobré podpořit také jejich mikroflóru. A na to sází naše módní a kosmetické redaktorky Pavla a Lucie. „Já jsem na podporu vyzkoušela hned na jaře minulého roku skvělou kúru Simplebiotix, která je vhodná pro sportovce a kterou jsem pořídila i mamince, protože má se střevy dlouhodobé problémy. Teď ji zařadíme do očisty znovu,“ doporučuje Pavla, která už koronavirus prodělala o Vánocích i s celou rodinou. Naštěstí měla jen lehkou formu.

Lucie zase zvolila bylinné kapky, u nichž doufá, že podpoří zároveň její zažívání: „Kromě pravidelného cvičení a procházek v přírodě s naším psem jsem se rozhodla podpořit imunitu také bylinným přípravkem Intocel. Kapičky beru nyní pravidelně 2x denně.“

Foto: Archiv firem

Zleva: Probiotika Simplebiotix, jednoměsíční kúra 1190 Kč. Bylinné kapky Diochi Intocel (50 ml), 499 KčFoto: Archiv firem

Pohyb na čerstvém vzduchu

Vzhledem k tomu, že naše možnosti jsou v době koronavirové epidemie dost omezené, nejjednodušší cestou je cvičení doma nebo procházky – krátké či dlouhé, s hůlkami i bez, v každém případě je jasné, že jsou našemu zdraví prospěšné. Zvláště v době, kdy jsme všichni omezili cesty do práce, je dobré chodit alespoň ven do parku či do přírody. „Do práce sice chodím téměř každý den, ale jakmile to jde, chodím ve volném čase na dlouhé procházky svižnější chůzí,“ říká šéfredaktorka Monika. A s ní souhlasí i šéfeditorka Marie, která v současné době tráví víkendy se svým mužem na běžkách v horách.

Reklama

Načítám