Hlavní obsah

Vlasy: Padají a nerostou? Víme, jak to napravit

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud vám padají vlasy víc než obvykle a nevíte, co s tím, jste zde na správném místě! Vysvětlíme vám, jaké jsou příčiny i jak to napravit!

Článek

Není nad krásné a bohaté vlasy. Jenže ne každému bylo naděleno stejně. A co teprve, když vám zničehonic začnou padat víc než obvykle! Klíčové je zjistit vaši konkrétní příčinu, a podle ní zkusit doplňky stravy, vitaminy, šampony i kondicionéry. Takže, co může za nadměrné vypadávání vlasů a jaká je pomoc?

Vypadávání vlasů je nezbytný proces a denně jich může vypadnout něco mezi 50–100. Na hlavě máte jeden vlas od dvou do šesti let. Zajímavé také je, že vlasy jsou z 90 % množství v růstové fázi, zbytek je ve fázi klidové, která trvá dva až šest týdnů. Poté vlas vypadává.

Kdy ale zpozornět? „Pokud vám dlouhodobě bude každý den vypadávat 100 až 120 vlasů, měli byste navštívit dermatologa, zjistit příčinu, a zabránit tak případnému zhoršení stavu,“ říká Stefanie Conzelmann, vedoucí oddělení vývoje dermokosmetických produktů společnosti Beiersdorf.

Nejvíce padají na podzim

Vlasy padají více na podzim, protože se jich nejvíce nachází v klidové fázi v létě, je to tedy přirozený jev. Nicméně v té době byste měli své hřívě věnovat zvláštní pozornost, abyste zachránili ty vlasy, které v klidové fázi nejsou a nevypadávají.

„Během sezonního vypadávání je třeba dopřát vlasům zvláštní péči. Ty, které se chystají vypadnout, jsou v podstatě mrtvé a zachránit je není možné. Rozumnější je zaměřit se na výživu zevnitř, která pomáhá stimulovat růst a obnovu vlasové pokrývky. Neméně důležitá je také péče zvenčí. Doporučuji používat jen speciální šetrné přípravky, které vlasy chrání a hydratují,“ radí Renáta Gacká, vlasová expertka profesionální kadeřnické kosmetiky Nouvelle. „Pomůže také, když nebudete vlasy zbytečně rovnat nebo poškozovat barvením a nešetrným zacházením,“ doplňuje odbornice.

Vlasy padají více i v období hormonálních změn, jako je doba po porodu nebo menopauza. Příčinou může být i stres i špatný životní styl. „Vlasy mohou často u mužů i žen vypadávat i kvůli stresu, nedostatku minerálů, alergii na léky nebo také nadměrnému užívání vitaminu A či selenu,“ říká MUDr. Petra Moravcová z Perfect Clinic. Větší úbytek vlasů můžete také zaznamenat při náhlé výrazné ztrátě hmotnosti.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Pokud vám padá víc vlasů než 100 denně, začněte problému věnovat zvýšenou pozornost a vyhledejte dermatologaFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Jak to napravit?

K bohatějším a krásnějším vlasům vám může pomoci zvýšení příjmu vitaminu C, D3, E, zinku, luteinu, koenzymu Q10 nebo železa. Rychlejší růst vlasů podporuje methionin nebo panthenol, které můžete koupit ve formě tabletek v lékárnách. Na trhu existuje i spousta doplňků stravy, kde máte namíchaný poměr vitaminů a minerálů přesně tak, aby prospíval vlasům co nejvíc. Nicméně pro začátek je dobré si zajít k lékaři na rozbor krve, abyste měli jistotu, co vám opravdu v těle chybí nebo nechybí.

Vlasy také podpoříte stravou, zaměřte se na bílkoviny a vápník, tedy ryby, maso, mléčné výrobky a luštěniny. Také stojí za to investovat do správných přípravků.

Vlasy je potřeba vždy hydratovat pomocí kondicionéru, aby se nelámaly v konečcích. Také jim prospěje, když po umytí do vlhkých konců vetřete olejíček. Pro podporu růstu investujte do různých šamponů, tonik nebo olejíčků, kterými masírujte pokožku hlavy. Většinou trvá tak tři měsíce, než se projeví zlepšení. Pokud se ale žádné vaše „domácí“ snažení nevyplácí, zvažte návštěvu odborníka – dermatologa.

Mezoterapie pro hezčí vlasy

Existuje ještě jedna možnost, jak vrátit vlasům vitalitu, a tou je mezoterapie. Ošetření trvá dvacet minut a do vlasové pokožky se pomocí mikrojehliček vpravuje roztok pro regeneraci. „Jedná se o intenzivní ambulantní ošetření, které posílí vlasy, zlepší jejich kvalitu, dokáže zastavit jejich vypadávání a stimuluje růst,“ říká Petra Moravcová. Roztok obsahuje obvykle kyselinu hyaluronovou a přírodní extrakty, které pomáhají vlas vyživit.

Tipy pro hezčí vlasy 

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tableta Methioninu, koupíte v lékárnách okolo 200 Kč; Panthenol, MedPharma, 107 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Biotin Plus, Dr. Max, 69 Kč; Vlasové hnojivo, Maxivitalis, 473 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šampon Tonucia, Rene Furterer, 449 Kč; Šampon DermoCapillaire, Eucerin, 305 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nutri-kofeinový šampon Plantur 21, 255 Kč; Bezoplachová péče pro pokožku hlavy a hustější vzhled vlasů, Alterna, 1150 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šampon Inforcer, L’Oréal Professionnel, info o ceně v salonech této značky; šampon proti lupům a vypadávání vlasů Heal, Maria Nila, 785 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Olej Renohair, Renovality, 349 Kč; Rozmarýnové vlasové tonikum Weleda, 289 KčFoto: Archiv firem

Co se vám ověřilo na problém vypadávání vlasů?

Načítám