Hlavní obsah

Jak přežít pobyt v porodnici

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Porodnice se od sebe stále velmi lišíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte k těm, které děsí pobyt v nemocnici? A jak to asi probíhá v porodnici? Chcete vědět, co vás čeká po narození děťátka? Co vše byste si měla vzít s sebou a na co se připravit? Nebojte se, s námi to zvládnete!

Článek

Časopis Uzlíček

Na oddělení šestinedělí se ocitáte nejdříve dvě hodiny po porodu. Tyto dvě hodiny ještě strávíte na porodním sále, kde vás budou asistentky sledovat, a kde budete „odpočívat". Je to kvůli riziku možných poporodních komplikací. Je-li vše v pořádku, převezou vás na pokoj.

A tady se mohou zvyklosti jednotlivých porodnic velmi lišit. Někde vás nechají několik hodin v klidu, přinesou vám miminko na první kojení a starají se o vás jako o křehkou kytičku. Jinde musíte ihned z postele, osprchovat se, dojít si na jídlo a být co nejvíce soběstačná.

Co si počít s tím malým uzlíčkem

Prvořadým úkolem pro vás bude naučit se kojit a umět se postarat o vaše miminko. To nezahrnuje jen přebalování, ale také koupání, čištění pupíčku a celé pokožky, správné držení apod. Někdy toho může být nad hlavu a vy budete mít pocit, že nevíte, kde začít. To se stává zejména po prvním porodu, kdy je pro vás všechno opravdu zcela nové a můžete být svazována poměrně značnou nervozitou.

Druhý poporodní pobyt už bývá o poznání klidnější, sestřičky na vás také již tolik nedohlížejí a nekontrolují vás, protože předpokládají, že jste již zkušená a péči o dítě zvládáte sama. Přesto se neváhejte nikdy zeptat na cokoliv, co by vás zneklidňovalo! Snažte se hodně odpočívat a nabrat síly, ačkoliv je to někdy zhola nemožné.

Pozor vizita!

Každé ráno počítejte s ženskou vizitou. Jste-li prvorodička, sestřička by vás měla upozornit, jak se na ni máte připravit. Případně si musíte informace o přípravě přečíst z letáků a vytištěných papírů, které najdete na pokoji. Obecně to probíhá tak, že do pokoje přijde lékař nebo lékaři a sestra. Měla byste být čerstvě osprchovaná a bez kalhotek. V této poněkud nepříjemné pozici budete s lékařem konverzovat na téma svého zdravotního stavu, bolestí a krvácení. Zřejmě budete tak unavená, že tyto vizity nebudete ani vnímat, a pokud přece ano a objevíte v sobě známky studu, nezoufejte, jste na tom přece všechny stejně!

Následuje dětská vizita. Je nutné mít miminko svlečené. V době obou vizit nesmíte kojit, což je organizačně v tom nemocničním chaosu docela silný manažerský výkon. Většinou to však bývá tak, že sestřička vám blížící se vizitu přijde říci s několikaminutovým předstihem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dnes se více dbá na kontakt matky s dítětemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Budíček před šestou

Noční provoz v nemocnici nebývá klidný. Připravte se tedy na to, že toho moc nenaspíte. Kolem šesté hodiny už budete jistojistě vzhůru, možná i dříve. Měří se teplota, uklízečky uklízí, sestry vyměňují ložní prádlo a vše se chystá na vizitu a snídani. Proč zrovna v šest hodin ráno? Možná proto, že se v tu dobu mění služby a sestřičky si chtějí předat co nejpřesnější informace o zdravotním stavu pacientek na oddělení.

Na nedostatek spánku si po příchodu z porodnice stěžuje většina maminek. Na vině je samozřejmě nová situace, která může svojí euforií způsobit nespavost, a také péče a bdění u miminka. Bohužel naspat se „do zásoby" moc nefunguje.

Reklama

Související témata:

Načítám