Hlavní obsah

Jak proměnit koupelnu během odpoledne? Ukážeme

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna je místo, ve kterém se léta nic nemění – kdo by boural kachličky každý rok. Ovšem i drobné změny dovedou změnit celkové vyznění. Máme pro vás pár dekorativních, ale i ryze praktických tipů.

Článek

Možná jste už otrávení z růžových kachliček, které jste si kdysi impulzivně vybrali, nebo léta toužíte vyměnit vanu za sprchový kout, ale vaše polovička to odmítá.

Že není koupelna žádný hangár, abyste si mohli dovolit experimentovat s umisťováním větších doplňků? Designéři by vám oponovali, že i místnůstka, v níž se sotva otočíte, může pomocí drobných změn doslova rozkvést. Umělé kytky nejsou už dávno ošklivé. Na trhu je spousta vkusných umělých květin a některé od pravých nerozeznáte (viděli jste náš jarní růžový věnec?).

Vystavte ručníky a květinu

Foto: Eva Malúšová

Okno má v koupelně málokdo, ale pokud patříte mezi šťastlivce, nebojte se na parapet dát vlhkomilnou rostlinu, třeba břečťan, kapradí nebo zelenec. Kdo okno nemá, může použít kytku umělou. Celkovému vzhledu to rozhodně prospějeFoto: Eva Malúšová

Zkuste alespoň některé lahvičky a flakony schovat do skříňky a místo nich srolovat ručníky. Ano, čtete správně. Nejenže mohou vypadat dekorativně, ještě splní svou praktickou úlohu. Když je totiž pokapete na okrajích esenciálním olejem (stačí jedna dvě kapky), provoní celou koupelnu!

Mušle z dovolené jako dekorace

Foto: Eva Malúšová

Velké lastury dovedou být efektní, celkový dojem podtrhne i ta správné vůně. Starý svícen naplňte gelovými kuličkami z drogerie a průběžně pokapávejte esenciálním olejemFoto: Eva Malúšová

Umyvadlo bez skříňky neskýtá moc prostoru pro dekorace, ale zkuste velké škeble přivezené od moře naskládat na jeho dno. Můžete tím skrýt škrábance na porcelánu nebo zašlý kryt odpadu, a ještě navodíte středomořskou atmosféru interiéru. Efekt podtrhne pár umělých kytek.

Stříbrná pro zářivou koupelnu

Foto: Eva Malúšová

Bíle zařízená koupelna je ideálním místem pro doplňky se stříbřitým nádechem. Nepůsobí tak honosně jako zlatá, a přece dodá punc jedinečnosti a rozzáří prostorFoto: Eva Malúšová

Máte-li na poličce v koupelně alespoň trochu místa, pohrajte si s ním! Lahvičky, kelímky a flakony můžete umístit do hezké krabice nebo jen sestavit do „hnízdeček“ a doplnit blyštivou dekorací (tipy na dekorace, které zdobí i voní). Někdy stačí jen koupit zajímavý dávkovač mýdla, dát si do něj odličovací mléko a klenot koupelny je světě.

Koupelna a Matka země

Foto: Eva Malúšová

Je to jen pár kousků, ale lahodí oku a pohladí na dušiFoto: Eva Malúšová

Pokud neholdujete moderním studeným barvám a spíš instinktivně saháte po dřevě a keramice, pak se nebojte třeba na záchodě udělat rohovou poličku s dotekem přírody (tipy na dekorace z přírody). Větvička přinesená z lesa, pár hezkých šutrů nebo březová kůra je přesně ten doplněk, která dělá atmosféru, skoro nic nestojí a až se vám omrzí, s klidem ho vyhodíte.

Bílá plus jeden akcent

Foto: Eva Malúšová

Každé místečko je využité, ale jednoduchý tvar i jednotící barvenost nepůsobí přeplácaně Foto: Eva Malúšová

Ještě jeden tip na malý prostor s umyvadlem (a celkově na malou koupelnu). Tam, kde v domácnosti žije více žen, je jasné, že všechna odkládací místa v koupelně jsou obsazena šminkami, štětci, krémy, šampony a bůhví čím ještě. Pokud nemáte uzavíratelné skříňky, držte se pravidla, že vše sjednocuje jedna barva, nejlépe bílá nebo průhledná (v případě plastu). Celkový efekt pak může rozzářit výrazná květina, ale všeho s mírou!

Dejte na vanu polici

Foto: Eva Malúšová

Dopřejte si trochu romantiky ve formě malých svíček Foto: Eva Malúšová

Pobyt ve vaně může být otázkou hygieny, ale také třeba hezky stráveného odpoledne, když venku prší a děti jsou u babičky. Není nic horšího, než odbíhání z vyhřáté vany, proto se na koupelový rituál dobře připravte. Jenže tady obvykle vyvstane problém: kam s tím vším? Vyřešte to poličkou. Vytáhněte ze skříňky v ložnici jakoukoli překližkovou polici a položte ji na okraje vany. Vejde se tam nejen něco k pití a nějaká ta sladkůstka, ale pravděpodobnost, že se knížka nebo časopis vykoupají s vámi, prudce klesne.

Reklama

Související témata:

Načítám