Hlavní obsah

Dekorace, které zdobí i voní? Máme pro vás pár tipů!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zabít dvě mouchy jednou ranou, tedy byt ozdobit, a ještě provonět? Máme pro vás pár tipů, díky kterým to zvládnete.

Článek

Kdo by nestál o to, aby při vstupu domů cítil příjemnou vůni. Jasně, že si můžete koupit rozprašovače, osvěžovače a vonné tyčky, ale můžete to zvládnout i jinak. Příznivcům spíš přírodních řešení se bude líbit, že jde o vůně čistě a jedině přírodní, tedy většinou o levanduli, koření a kávu. Vše se hodí celoročně, ale i k nedalekým Vánocům. Tak nakupte koření a pusťte se s námi do výroby!

Věnec plný levandule

Levandule provoní interiér velmi spolehlivě i dlouhá léta. Stačí si ji nasušit nebo koupit již nasušenou. Pokud ji máte na zahrádce a mohli jste uchovat květy i se stonky, můžete věnec vyrobit z nich jen nalepením na slámový nebo proutěný základ. Pro vás, kteří ale musíte spoléhat jen na nasušené, tedy sypké květy, nebo dokonce jen na éterický olej s její vůní, máme také řešení.

Jde o věnec z malých pytlíčků, které naplníte právě květy levandule, nebo vatou, na kterou nakapete éterický olej. Sáčky můžete udělat ze zbytků látky, ale také z pevných ubrousků.

Foto: Tomáš Rubín

Nejprve musíte vyrobit spoustu malých sáčků, naplnit je levandulí a svázat – no a pak jimi polepit základ věnce. K tomu použijte tavnou pistoliFoto: Tomáš Rubín

S vůní kávy

Levitující hrnek? Proč si ho nevyrobit, když to vůbec není těžké. Potřebujete jen hrneček s talířkem, tavnou pistoli a třeba vidličku z měkkého kovu – takové bývají levnější nebo starší kousky. Základem je vidličku pokroutit do tvaru podobného písmenku Z tak, aby jeho spodní část přiléhala k talířku a horní kopírovala vnitřek hrnku poté, co ho nastavíte do výsledné polohy. Pak už je vše snadné – pomocí tavné pistole nejprve přilepíte vidličku dovnitř hrnku a až řádně zaschne a zatvrdne, pak i k talířku.

Pak už jen nanášíte hmotu tavné pistole a zrnka kávy na vidličku tak, abyste ji zcela zakryli. Až bude hotovo, můžete přidat ještě kus skořice nebo další voňavé koření.

Foto: Tomáš Rubín

Hrnek s kávou se hodí do kuchyně, kterou nejen provoní, ale také umí pohlcovat pachyFoto: Tomáš Rubín

Navoňte i dýni

K provonění bytu můžete použít aromalampu a do ní dát pár kapek éterického oleje. Pokud ale máte nezbednou kočku nebo malé děti, pak se vám asi do otevřeného ohně moc chtít nebude. Nevadí, můžete si vyrobit „měkké“ dekorace, které po nanesení éterického oleje také voní – stačí je dát k teplu nebo na sluníčko.

Foto: Tomáš Rubín

Pokud umíte háčkovat, uháčkujte pugét květin. Pokud ne, pak velmi jednoduše můžete vyrobit dýni nebo jablíčkoFoto: Tomáš Rubín

Jestli umíte háčkovat, bude pro vás hračkou vyrobit pár kytek, kterým přiděláte stonek ze špejle, obalené látkou. Pokud háčkování neholdujete, pak stačí vystřihnout kolečko z nějaké pevnější látky, kolem okraje ho prošít nejobyčejnějším stehem pevnou nití a stáhnout. Než vytvoříte kouličku, vložte dovnitř látky vatu, na kterou pak budete vůni kapat. No a pro efekt a zdání dýně nebo jablíčka vložte do středu „stopku“ z celé skořice, nit pak řádně utáhněte, zauzlujte a ustřihněte. Hezky vypadá, když z látky vyrobíte i lístečky.

Skořicové kytičky

Milujete vůni skořice? Pak si můžete velmi snadno vyrobit závěsné skořicové kytičky, hvězdičky, ale třeba i srdíčka. Pokud do nich uděláte dírku a provléknete stužku, lze je zavěsit do okna, ale třeba i později na větvičku jehličí či rovnou na stromeček.

Skořicové kytičky vyrobíte ze skořicového těstíčka – vznikne smícháním mleté skořice a jablečného džusu. Kupte si pár sáčků skořice, vysypejte ji do misky a po lžičkách přidávejte džus. Míchejte a přidávejte tekutinu do té doby, dokud nevznikne tužší těsto. Tím pak můžete naplnit třeba formičky na pracny. Nebo ho po podsypání opět skořicí vyválejte, vykrájejte a dejte na pečicí papír na plech do trouby. Pečte asi při sto stupních tak dlouho, až budou ozdobičky tvrdé. Z trouby je pak nevyndávejte, ale nechejte je v ní vystydnout. Jestliže vám pak nepřijdou totálně tvrdé, postup opakujte.

Foto: Tomáš Rubín

Skořicové dekorace můžete nalepit například na celou skořici a zapíchnout do svícnu – teplo svíčky se postará o to, aby se vůně rozvinulaFoto: Tomáš Rubín

Hřebíčkový svícen

Poměrně intenzivní vůni vydává vodní svícen, který si lehce vyrobíte z vázy či dvou sklenic – jedné tak velké, aby se do ní vešla i druhá a mezi nimi byl alespoň centimetr místa. Sklenice do sebe vložte, tu vnitřní je třeba zatížit, aby pak ve vodě neplavala. Dejte tedy do sklenky třeba kámen, ale rovný, přijde na něj svíčka.

Mezi sklenice naskládejte pokrájený citron nebo pomeranč, kousky celé skořice a koření, které máte doma. Skvělý je hřebíček, který krásně voní, ale i dezinfikuje, takže vše zůstane déle čerstvé – jistě minimálně týden. Nakonec zalijte koření a citrusy vodou do výše okraje vnitřní sklenky. Do ní vložte čajovou svíčku a můžete svítit a užívat si krásné vůně.

Foto: Tomáš Rubín

Byt vám může vonět po citrusech, hřebíčku, ale klidně i jako svařák, záleží na tom, jaké ingredience použijeteFoto: Tomáš Rubín

Voňavé duchny

Ze zbytků látek, ze staré huňaté ponožky, ale třeba i z kousku, který jste právě upletli, se dá vyrobit voňavá peřinka. Stačí jen zvolený materiál vytvarovat do obdélníku a ten vycpat buď sušenými bylinkami, nebo vatou pokapanou éterickým olejem a sešít. Hezké je, když na sebe dáte peřinky různých velikostí a naštosujete je do pyramidy.

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduchá a milá dekorace, která se hodí klidně i na noční stolekFoto: Tomáš Rubín

Jakou vůni máte v bytě nejraději?

Reklama

Související témata:

Načítám