Hlavní obsah

Dekorace z lesa? Šest tipů na to, co můžete vyrobit z větví, šišek a kůry

Foto: Olesya Turchuk; Shutterstock.com

Foto: Olesya Turchuk; Shutterstock.com

Končí vaše procházka v lese vždy stejně, a to tak, že si domů přinesete hezkou větvičku, pár šišek nebo podobné suvenýry? Máme pro vás pár tipů, jak z nich vyrobit zajímavou dekoraci!

Článek

Houby prý rostou, ale kdyby ne, využijte košíky a nasbírejte si do nich alespoň suroviny na výrobu podzimních dekorací, které v obchodě jen tak nekoupíte. Rozhodně cestou nepřehlédněte ani zajímavé listy, trávy nebo šípky.

Svícen z větviček

Víčko od zavařovačky či kolečko ze dřeva mohou posloužit jako dno svícnu z větviček. Vyberte spíš rovnější, aby se vám k sobě dobře lepily a držely tvar, jaký chcete svícnu dát. V první řadě si nastříhejte zhruba stejně dlouhé kusy větviček, poskládejte je a slepte tavnou pistolí. Před výrobou dobře uvažte šířku budoucího svícnu. Kolem svíčky by měl být dostatek prostoru, aby plamínek nedosáhl na větvičky.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud chcete mít jistotu, že svíčka větvičky neohrozí, vložte do středu skleničku a svíčku dejte do níFoto: Jakub Jurdič

Rozkvetlý pařez

Nastěnka by z této dekorace jistě měla velkou radost, protože vypadá jako rozkvetlý pařez. Potřebujete jen ostatečně velké kusy kůry, šišky, mech, vřes, větvičky, aranžovací hmotu, drátky, tavnou pistoli a drátek. Začněte od středu a svažte k sobě dva až tři vyšší kusy kůry. Pokud nesedí tvarem, vyplňte je aranžovací hmotou a stáhněte k sobě. Pak přikládejte další kusy kůry, které přilepte nebo přidrátujte. Až budete s tvarem a velikostí spokojeni, převažte pevně drátkem a ten oblepte další vrstvou kůry, aby nebyl vidět.

Když je základna z kůry hotová, je čas do ní vložit větvičky, šišky a ostatní suroviny. Posledním krokem je zakrytí prázdných míst a vyčuhující aranžovací hmoty mechem.

Foto: Jakub Jurdič

Jestliže chcete do kůry napíchat i živé květiny, aranžovací hmotu namočte, a aby voda z ní nekapala na podložku, dejte pod kůru tácek nebo talířFoto: Jakub Jurdič

Prostírání

Tenké a rovné větvičky se mohou během chvíle proměnit v prostírání pod hrneček, nebo i horký hrnec. Stačí je nastříhat na stejnou délku a předem z nich složit požadovaný tvar – můžete je pootočit tak, aby případné nerovnosti nevadily a hrneček na něm byl stabilní. Pak už jen stačí si nachystat dva měkké a tvárné drátky nebo provázky, kterými jednotlivé větvičky k sobě svažte.

Jen s tavnou pistolí si vystačíte při výrobě stojánku na ubrousky, který má bočnice z kůry.

Foto: Jakub Jurdič

Svícen z klacíků, stejně jako stojánek na ubrousky, chraňte nejen před těsným kontaktem se svíčkami, ale i před deštěmFoto: Jakub Jurdič

Obraz z větví

Z větví můžete vyrobit i obrázek, který lze využít i jako věšák na šperky. Nachystejte si prázdný rám a do něj vložte zajímavě zohýbané nebo barevné kusy větviček. Rámečky mívají vzadu vyhloubený okraj, do kterého je můžete zapřít a upevnit buď tavnou pistolí nebo lepidlem. Dbejte na to, aby větvičky nebyly příliš prohnuté dozadu, aby obrázek přilnul ke zdi.

Foto: Jakub Jurdič

Když zvolíte vhodné větvičky, můžete si na ně lehce zavěsit náušnice i prsteny. Pokud byste udělali tento obraz opravdu ve velkém a větve přišroubovali, můžete mít i zajímavý věšák na oblečeníFoto: Jakub Jurdič

Březový háj na stole

Březové dřevo je samo o sobě velmi hezké, takže mu bude slušet i kombinace s živými květinami.

Tenčí větvičky nařežte nebo nastříhejte na přibližně stejnou délku, ale některé nechejte ležerně přesahovat. Připravte si plechovku, skleněný válec nebo jinou nádobu, do které vložte květiny jako do vázy. Polínka by měla tvořit obal nádoby – ale jsou jako živá, takže radíme si z kartonu nebo jiného pevného materiálu vyrobit dostatečně velké kolečko, postavit do středu nádobu a kusy dřeva přikládat a alespoň lehce přilepit. Nakonec svažte provázkem.

Foto: Jakub Jurdič

Březové dřevo můžete kombinovat i se sušenými květy a listyFoto: Jakub Jurdič

Lesní věnec

Drobnější úlomky kůry, šišky, mech a suché větvičky jsou přímo ideální pro výrobu věnce. Připravte si slámový nebo polystyrenový základ a v první fázi na něj nalepte kousky kůry. Případné mezery vyplňte hmotou z tavné pistole a do ještě teplé natlačte mech. Nakonec ozdobte tím, co jste „ulovili“. Barevný akcent mohou dodat šípky, hodí se i kaštany nebo žaludy. Jestli má být věnec venku na dešti a v nepohodě, zafixujte kůru po nalepení ještě drátkem.

Foto: Jakub Jurdič

Klidně dejte na věnec i čerstvé květiny, musíte ale počítat s tím, že až změní barvu nebo uschnou, budete je muset vyměnitFoto: Jakub Jurdič

Z lesa nemusíte na podzim nosit jen houby. Může být zdrojem skvělých surovin pro výrobu dekorací!

Reklama