Hlavní obsah

Jak na bramborový knedlík

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Brambory jsou nutričně vhodnou potravinouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

O úskalích přípravy houskového knedlíku jsme si povídali minule. Dnes si ukážeme, jak správně připravit bramborové knedlíky.

Článek

Brambory jsou hned po chlebu nejdůležitější potravinou v kuchyni. Podávají se téměř každý den buď přímo, nebo upravené na různé pokrmy. Brambory jsou nejen sytící potravinou, ale obsahují škrob a mnoho výživných látek a vitaminů. O tom, kolik těchto ochranných látek z brambor pro výživu zachováme, rozhoduje nejen uskladnění, ale hlavně kuchyňská úprava.

Věděli jste, že těsto z vařených brambor je zdraví prospěšnější než ze syrových? Ano, je to tak, ve vařených bramborách (zejména ve slupce) se uchovává více ochranných látek než v bramborách, které se za syrova škrábou a strouhají. Nevýhodou ovšem je, že hospodyně musí včas pomatovat na to, aby brambory předem uvařila. Protože jak knedlíky, tak i šišky se nejlépe dělají z brambor již vychladlých. Naopak placky mají rády čerstvě vařené a horké brambory. Jsou proto zdravější a také úspornější, neboť se dělají bez vajec.

Ale vraťme se k našim knedlíkům. K přípravě potřebujete: 60 dkg brambor, 20 dkg hrubé mouky, sůl, 1 vejce.

Uvařené a oloupané brambory necháme vychladnout. Poté je umeleme nebo nastrouháme a přidáme k nim na vále hrubou mouku. Osolíme, spojíme vejcem a vypracujeme. Z těsta tvoříme menší knedlíky a vaříme je podle velikosti ve slané vodě 10-12 minut. Uvařené knedlíky ihned vidličkou roztrhneme, aby zůstaly kypré. Mastíme je sádlem se zpěněnou cibulkou nebo rozškvařenou slaninou, popřípadě škvarky, a podáváme je ke sladkému nebo kysanému zelí nebo k jiné zelenině. Vynikající jsou i k česnekové, křenové či jiné omáčce. Zda přidáte maso, je na vás.

Tip

Bramborové knedlíky budou ještě lepší, když místo mouky použijeme krupici - tedy napůl 10 dkg mouky a 10 dkg krupice.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Taštičky z bramborového těsta s houbamiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Doporučená jídla:

Maso, bramborové knedlíky, špenát nebo zelí.

Nemáme-li maso, zajistíme bílkoviny mlékem v polévce nebo v omáčce.

A co se zbylými knedlíky? K večeři je nakrájíme na plátky, ohřejeme na zpěněné cibulce a zamícháme do nich pokrájenou uzeninu. Podáváme se salátem nebo s kyselou okurkou.

Další tipy:

Z bramborového těsta můžeme dělat spoustu věcí. Například plněné bramborové taštičky. Těsto je stejné jako na bramborové knedlíky, zaděláváme je však jen s moukou, nikoliv s krupicí. Těsto rozválíme, hrnkem nebo formičkou vykrájíme kolečka a každé plníme povidly. Okraje taštiček stlačíme palcem, aby nám povidla nevytekla a uvaříme. Při podávání je sypeme strouhaným tvarohem a omastíme máslem. Posypat je také můžete osmaženou houskou s trochou cukru.

Bramborové taštičky ale mohou být i slané - plněné špenátem, dušenými houbami, masem apod. Podáváme opět omaštěné, doplňujeme zeleninou nebo salátem.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám