Hlavní obsah

Jak se můžete nechat dopravit sanitkou na vyšetření? Zjišťovali jsme podmínky

Foto: profimedia

Převoz sanitkou může někdy potřebovat každý, bez ohledu na věkFoto: profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte se dopravit k lékaři třeba na vyšetření a je vám jasné, že autobusem nebo tramvají to s ohledem na váš zdravotní stav „nedáte“? Pak se nabízí využít sanitku. Jak to funguje?

Článek

Potřebujete se dopravit na lékařské vyšetření nebo do nemocnice, ale je problém třeba v tom, že jste senioři a místní doprava je pro vás komplikovaná? Můžete si zavolat sanitku. Ale pozor, není jedno jakou a jakým způsobem. Rozlišujte:

  • V případě akutních zdravotních potíží nebo náhlých situací se volá zdravotnická záchranná služba neboli ZZS (dále jen: záchranka) na známé číslo 155, případně 112 (zřizovateli jsou jednotlivé kraje a hlavní město Praha).
  • Převoz dopravní zdravotní službou neboli DZS (dále jen: sanitka) se využívá v ne akutních případech a musíte si ho objednat předem. Tuto službu zajišťují soukromé firmy, ale i některé nemocnice a podobně.

Potřebujete žádanku

Spojení na provozovatele sanitek v rámci vašeho regionu byste měli získat od lékaře, který napíše žádanku (příkaz ke zdravotnímu transportu). To je důležité, protože se žádankou vás převoz nic nestojí (hradí ho vaše zdravotní pojišťovna, která má s daným dopravním subjektem uzavřenou smlouvu).

„Podle §36 zákona č.48/1997 Sb. platí, že příkaz ke zdravotnímu transportu vždy indikuje pouze ošetřující lékař – praktický lékař, ambulantní specialista a podobně,“ uvádí Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Foto: archiv obce

Usnadnit přepravu pacientů v obci Studená pomáhá sanitní vůz, mezi jehož doplňkovou výbavu patří rovněž schodolezFoto: archiv obce

Foto: profimedia

Možná máte pocit, že jste měli nárok na přepravu sanitkou zdarma, a přesto vám lékař odmítl předepsat žádanku. Pak je nejlepší kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu a nechat situaci prošetřitFoto: profimedia

Kdy za převoz neplatíte

Sanitka usnadní dopravu na plánované vyšetření či operaci nebo i zpět domů z lékařského zařízení, používá se rovněž na přepravu do pečovatelských zařízení. „Ošetřující lékaři předepisují transport například pro imobilní, onkologické či infekční pacienty, dále těm, kteří musí pravidelně absolvovat dialýzu, rovněž v případě psychiatrických onemocnění, u pooperačních stavů a podobně,“ vysvětluje Václav Moravec ze společnosti Falck.

A co třeba převoz do lázní? „Může nastat případ, že pacient po operaci musí absolvovat lázeňskou terapii a je imobilní. V takové situaci mu lékař může předepsat převoz DZS a bude hrazený zdravotní pojišťovnou,“ uvádí Václav Moravec.

Foto: archiv firmy

Autoslužby Jaša disponují řadou sanitních vozů různých typů, některé jsou vybavené i klimatizací v ambulantním prostoru pro pacientyFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Zaměstnanci nestátní dopravní zdravotní služby Sanittrans průběžně kontrolují funkčnost transportní technikyFoto: archiv firmy

Sanitka i z vlastní kapsy

Přepravu sanitkou si však můžete objednat i tehdy, když nemáte žádanku od lékaře, ale budete ji hradit sami. Vaše diagnóza v tomto případě nehraje žádnou roli. „Vzhledem k plánování transportů více pacientů najednou jsou smluvní ceny nastavené tak, že je převoz přibližně o 50 procent levnější než doprava prostřednictvím taxi služby,“ uvádí Václav Moravec. Přesnou částku vám sdělí na dispečinku konkrétního provozovatele této služby.

Další výhoda je v tom, že pokud máte problémy s pohyblivostí nebo jste zcela imobilní, do sanitky se dostanete snadněji než do taxíku. Vozidla jsou vybavená transportní technikou (polohovatelné lehátko, sedačka, zádržné systémy…) a jejich posádka proškolená tak, aby dokázala reagovat na aktuální zdravotní problémy převážených pacientů a v případě potřeby poskytla první pomoc.

Foto: profimedia

Pokud chcete jet sanitkou jako doprovod nemocného, ověřte si předem, zda to je možnéFoto: profimedia

Foto: Falck

Přepravu sanitkou DZS na cestu k lékaři či od něj domů si jako samoplátce může objednat kdokoliFoto: Falck

A jak se k lékaři dopravujete vy, když to nejde po „vlastní ose“?

Reklama

Související témata:
Přeprava

Načítám