Hlavní obsah

Spaní naostro: 6 důvodů, proč být v posteli nahá

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že spát bez pyžama je divné? Vyzkoušejte to. Spánek naostro má spoustu výhod – a to nejen po stránce zdravotní, ale i psychické. Budete-li usínat bez oblečení, zlepšíte si zdraví i vzhled.

Článek

Spíte v pyžamu nebo ve spodním prádle? Nebo si dokonce berete na noc obojí? A víte, že si tím můžete přivodit různé zdravotní komplikace a nepříjemnosti? Zahoďte pyžamo a naučte se spát nahé! Ocení to vaše tělo, pleť a v neposlední řadě i partner. Spánkem bez oblečení podpoříte krevní oběh, tedy posílíte srdce, lépe si odpočinete a předejdete i některým kožním problémům. Nestojí to za zkoušku? Těchto šest důvodů vás přesvědčí.

1. Rozproudíte krev a prohloubíte spánek

Pevné gumy, které škrtí v pase a zařezávají se, brání správnému proudění krve. Když vás nebude nic tlačit, podpoříte krevní oběh, organismus se bude dobře okysličovat a lépe si odpočinete. Budete-li spát v pyžamu, tělo neuvolní teplo a bude se přehřívat – přitom právě snížení tělesné teploty je pro kvalitní spánek zásadní! Nazí usnete rychleji a snáz a budete se méně budit. Získáte hlubší a kvalitnější spánek.

2. Zhubnete

S celkovým ochlazením organismu souvisí i snížení hladiny kortizolu v těle. To zajistí, že si tělo dostatečně odpočine a ráno bude plné energie. Naopak nedostatek spánku kortizol navyšuje – vysoká hladina tohoto hormonu stimuluje chutě a vy pak máte větší potřebu neustále něco ujídat. Stručně řečeno, když se dobře vyspíte, budete méně jíst a snáz hubnout.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Díky lepšímu odpočinku budete ve větší psychické pohodě a nebudete tolik jístFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Získáte psychickou pohodu

Nahota je uvolňující – nejen na těle, ale i na duši. Nebudete řešit, kde se vám roluje pyžamo, nebo dokonce tlačí podprsenka, uvolníte se a usnete mnohem rychleji. Kromě toho se ráno nevzbudíte upocené a ulepené, ale svěží a s pocitem lehkosti. A to se pozitivně podepíše na vaší náladě.

4. Budete mít víc sexu

Spánek naostro zlepšuje kvalitu sexuálního života. Když se budete kůží dotýkat partnerovy pokožky, začne se vám ve větší míře uvolňovat oxytocin, hormon důvěry a lásky, který mimo jiné zvyšuje sexuální reakce těla. Nahota navíc odstraňuje překážky a vybízí k větší chuti na sex.

„Ze zkušeností s pacienty vím, že zhruba polovina preferuje spánek s lehkým, příjemným oblečením z přírodních materiálů, zatímco ostatní mají raději přímý dotek pokožky s povlečením či s prostěradlem. Ale myslím, že není nic lepšího než usínat s tím, koho milujete vzájemně v objetí a dotýkat se pokožky toho druhého. Dochází tím k vyplavování celé řady faktorů, které působí blahodárně na organismus a také na klidné usínání,“ myslí si MUDr. Miroslava Navrátilová, interní a nutriční konziliářka Fakultní nemocnice Brno.

5. Rozzáříte si pokožku

Vaše pokožka je celý den zahalená do několika vrstev oblečení. Často se dlouho dusí pod neprodyšnými materiály, což jí rozhodně neprospívá. Alespoň na noc jí dopřejte volnost. Budete-li neustále do něčeho zabalené, hrozí vám různé vyrážky, zapařeniny, nebo dokonce kožní nemoci. Když budete spát nahé, kůže si odpočine, uvolní se a zregeneruje.

„Spaní ve spodním prádle je nepohodlné, může dojít k zapaření pokožky a sliznic a v takovém prostředí se pak snadno pomnoží různé bakterie. Kromě toho také může dojít k otlakům a upnuté prádlo navíc neumožňuje proudění lymfy,“ říká MUDr. Svatava Žalmanová, gynekoložka z brněnského Centra ambulantní gynekologie a primární péče.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Spánek bez oblečení má vliv nejen na vaše zdraví, ale i na krásuFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

6. Zabráníte zánětům

Saténové nebo krajkové kalhotky možná ocení váš partner, ale vaše zdraví rozhodně ne. Jestliže spíte nahé, omezujete možnost vzniku vlhkosti v okolí intimních partií a účinně tak snižujete riziko akné, infekcí i vaginální mykózy – ve vlhkém prostředí se totiž různým mikroorganismům náramně daří.

V čem nejraději spíte vy?

Reklama

Načítám