Hlavní obsah

Jak se starat o gril? Každý typ vyžaduje jinou péči!

Foto: Outdoorchef

Foto: Outdoorchef

Abyste si na pokrmech při venkovním posezení opravdu pochutnali, je třeba pracovat s čistým grilem. Jak by měla vypadat jeho běžná údržba?

Článek

Zatímco grilování baví snad všechny, mytí přístroje už tak zábavné většině z nás nepřipadá. Ale zdravé a chutné grilování se bez údržby grilu neobejde.

Co budete dělat často

Po každém grilování musíte očistit tál nebo mřížku, což platí pro všechny typy grilů (elektrický, plynový, na dřevěné uhlí či brikety). Podle toho, z jakých materiálů jsou vyrobené, vybírejte kartáče. Nejčastěji se setkáte s tály a mřížkami vyrobenými z keramického smaltu, litiny nebo nerezu.

„Na údržbu smaltu se používají kartáče s mosaznými štětinami. Kdybyste jednorázově použili kartáč se štětinami ocelovými, neuvidíte žádný rozdíl. Například dobře vyrobený smalt má svou tvrdost a jedním čištěním ho neponičíte. Při delším používání ocelového kartáče ale může dojít k postupnému poškrábání mřížky, která tak ztratí svojí hlavní přednost – velmi nízkou přilnavost,“ upozorňuje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef. Tály a mřížky z litiny a nerezu lze čistit pokaždé kartáči s ocelovými štětinami.

Foto: Weber-Stephen

Kartáč Triangl se štětinami z nerez oceli díky svému tvaru zbaví rošt nečistot i z hůře dostupných záhybů. Prodává se ve dvou velikostech: cena za 30cm – 399 Kč, 53cm – 449 KčFoto: Weber-Stephen

Foto: Outdoorchef

Kartáč Lucy s mosaznými štětinami nepoškodí keramický smalt, cena 170 KčFoto: Outdoorchef

Foto: Vanellus

Škrabka na nerezové rošty odstraní i velké nečistoty, doporučená cena 409 KčFoto: Vanellus

Na co také myslet

V případě grilovací mřížky odborníci doporučují čistit ji i v rámci jednoho celodenního grilování po každém chodu (například když postupně chystáte zeleninu, steaky a nakonec špízy, čistěte mřížku třikrát). Jinak každý zbytek potraviny přichycený na mřížce ovlivňuje chuť dalšího pokrmu a přepalování zbytků surovin není ani trochu zdravé.

Čištění vám usnadní i sám gril. „U elektrických a plynových je zahřejte na vysokou teplotu, pak většina zbytků po grilování shoří. A nečistoty, které ještě zůstaly, odstraníte kartáčem,“ dodává Václav Modelský z Weber-Stephen. Grily na dřevěné uhlí či brikety je vhodné nenechat úplně vychladnout a čistit zatepla.

Dnes se často používají grily s poklopem. Mastnotu z vnitřní strany rovněž odstraníte kartáčem, z vnější postačí hadřík. Dále čistěte vyjímatelné nádobky, které zachytávají skapávající tuky a šťávy.

Foto: Magnet 3Pagen

Kartáč na grily 3v1 je vybavený drátěnkou, štětinami a škrabkou, cena 195 KčFoto: Magnet 3Pagen

Foto: Outdoorchef

Při údržbě grilu myslet také na čištění poklopuFoto: Outdoorchef

Foto: Mountfield

Když se na pizza kámen dostane trochu omáčky nebo sýru a spálí se, nečistoty odstraňte mechanicky. Pizza stone o průměru 38 cm, cena 590 KčFoto: Mountfield

Vybíráme čističe

Jelikož grily čistíte nejvíce v místech, kde přicházejí do kontaktu s potravinami, používané přípravky by měly být k tomu určené, což výrobci většinou uvádějí na obalu produktu, kde bývají i návody na používání. Patrně nejznámější je čistič s rozprašovačem: jím postříkáte například tál, necháte působit požadovanou dobu a nečistoty setřete.

A běžné saponáty na nádoby? „I ty lze používat, ale s mírou. S nimi se sice zbavíte mastnoty, připečené kousky surovin je však třeba odstraňovat mechanicky. Pokud to nestačí, pak se používají speciální čističe, které podporují rozpuštění zbytku potravin a jejich snazší mechanické čištění. Pozor si dejte i na to, že časté odmašťování grilu neprospívá, pak nebude dobře chráněný proti oxidaci,“ upozorňuje Václav Bartoš.

Foto: Weber-Stephen, Mountfield, SOLO

Na foto (zleva): Čistič smaltovaných částí grilů ve spreji, objem 500 ml, cena 209 Kč, Čisticí přípravek na gril, objem 500 ml, 159 Kč, Pěnový čistič pro grily a trouby, objem 500 ml, cena 99 KčFoto: Weber-Stephen, Mountfield, SOLO

Foto: Magnet 3Pagen

Šikovné houbičky na grily a pečicí rošty pomáhají šetřit váš čas, cena 109 Kč/2 kusyFoto: Magnet 3Pagen

Další údržba

Co ještě čistit? Záleží na typu zdroje. Prakticky všechny grily na dřevěné uhlí/brikety mají podobné nároky – po každém grilování vysypte zbytky paliva a popelu, popelník vyčistěte, případně i zakouřené části a jednou za čas omyjte celý gril. U elektrických je to ještě snazší, tam jen omyjete přístroj.

U plynových grilů záleží konkrétní údržba na konstrukčním řešení, kterých je více. „Zásadní je složitost vnitřního uspořádání: čím více různých záhybů, krytů a špatně přístupných míst, kam se dostávají odkapávající šťávy a mřížkou propadnuvší kousky jídla, tím náročnější bude jejich čištění. V tomto ohledu jsou uživatelsky nejpřívětivější plynové kotlové grily s kuželovým či trychtýřovým krytem kruhových hořáků. Tyto kryty jsou dobře přístupné, či dokonce z grilu vyjímatelné, a bez šroubování,“ uvádí Václav Bartoš.

Pečlivé hospodyňky upozorňujeme, že čištění hořáků po každém grilování není nutné, samozřejmě pokud se někde neucpávají. Hořáky kontrolujte, případně otřete před sezonou a pak, až když budete přístroj uklízet na zimu.

A nezapomeňte: nikde v grilu by neměla zůstat stát voda. Plynové a elektrické přístroje na několik minut zapněte, tím se rychle vysuší. Grily na dřevěné uhlí nechte otevřené, aby přirozeně vyschly, případně vytřete suchým hadříkem.

Foto: IKEA

Popelník u grilu Klasen na dřevěné uhlí se dá jednoduše vytáhnout a vyčistit. Cena grilu 5690 KčFoto: IKEA

Foto: Vanellus

Trubky hořáků vyčistíte s kartáčem Napoleon Venturi, doporučená cena 299 KčFoto: Vanellus

Foto: Campingaz

Univerzální povlak chrání gril před vnějšími vlivy, polyester se zátěrem z polyuretanu, například rozměry 91 x 56 x 107 cm, cena 1099 KčFoto: Campingaz

Reklama