Hlavní obsah

Jak se stát nejlepším tátou? Víme to!

Foto: Thinkstock

Tatínci tvoří druhý pilíř rodinných jistot. Je fajn, když se podaří udržet úplnou rodinu!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co to znamená být správným tátou? Nejde jen o to vydělávat peníze a občas vytáhnout vařečku! To platilo dřív – jaká je úloha dnešních otců a jak se jím stát?

Článek

„Pozoruju tátu, jak mi spravuje rozbité autíčko.“ „Učím se jezdit na kole, táta běží se mnou a drží mě za sedlo. Chci, aby na mě byl pyšný!“ „Jedeme spolu na lodi. Sedím uprostřed, houpe to a šplouchá na mě studená voda. Ječím a táta se směje.“

Takové jsou nejstarší vzpomínky na otce, se kterými se nám svěřili naši čtenáři. Mimoděk v nich vyjádřili, v čem jsou tátové jiní než maminky – a proč jsou tak skvělí a nenahraditelní.

Hned zkraje bychom ale rádi podotkli, že vše dále popsané se týká modelu úplné rodiny, jistě jsou dnes funkční i jiné formy soužití.

Táta to dělá jinak

„Zapojením obou rodičů do výchovy si dítě zvyká na různé přístupy. Ví, že když se stará maminka, uvaří oblíbené dobroty, zatímco s tátou se dělají ,chlapská jídla'. Maminka bolístku pofouká, zatímco táta ji odbude slovy: ty s tím naděláš!,“ popisuje různé způsoby výchovy dětský psycholog Václav Mertin. U mámy dítě hledá ochranu a něhu, táta je zase zaměřený na pohyb, akci a dobrodružství. Dítě ale potřebuje obojí!

Už v kojeneckém věku je schopné rozlišit, že si s ním táta hraje jinak než maminka. V předškolním věku se pohyblivost a obratnost dítěte zvyšuje a touha poznávat svět je nekonečná – nastává zlatá doba otcovství, čas rošťáren a výletů.

Foto: Thinkstock

Ano, i tátové patří do kuchyně a není se za co stydět!Foto: Thinkstock

Vzor pro syna, první ctitel pro dceru

Působení otce je velmi důležité i pro formování genderových postojů dětí. „Pro syna je zvláště důležité, aby viděl, jak otec zastává aktivní roli v rodinných záležitostech. Ptá se, co děti dělaly, a vypráví jim o svých činnostech. Spolurozhoduje o tom, kdy se děti mají vrátit domů nebo kdo má uklidit v garáži,“ vysvětluje psycholog a rodinný poradce Eduard Bakalář.

A pro dceru? Pro tu je otec „doktora prvním mužem jejího života“ - na něm si zkouší svoje ženské zbraně, získává sebevědomí a formuje postoj k opačnému pohlaví. Podle Eduarda Bakaláře je kvalita vztahu s otcem klíčová, má-li být žena v budoucnu úspěšná ve vztazích s muži. (Pokud si ale syn hraje s panenkami a dcera s autíčky, buďte v klidu, vůbec to neznamená, že by s jejich sexuálními rolemi nebylo něco v pořádku.)

Foto: Thinkstock

Vnímaví tatínci umí své děti ukonejšit... někdy stačí je k tomu jen pustitFoto: Thinkstock

Jak být dobrým tátou?

  • Buďte doma přítomný. Prostě se vyskytujte doma a účastněte se rodinného života. Nebuďte pro svoje děti napůl mytická postava, která jen posílá na účet peníze. Povídejte si s nimi a řešení výchovných problémů nenechávejte jen na manželce.
  • Ukažte dětem, jak funguje partnerské soužití.„To nejlepší, co může udělat otec pro své dítě, je učinit jeho matku šťastnou,“ napsal kdysi Zdeněk Matějček, legenda naší dětské psychologie. Názorně svému synovi i dceři ukazujte, jak dokážete být pozorní k jejich mamince. Prokazujte jí před dětmi respekt i drobné něžnosti. Předveďte, jak se mezi rozumnými lidmi řeší odlišné názory.
  • Přizvěte děti k tomu, co děláte– pokud to aspoň trochu jde. Ať už jde o přípravu pizzy, rybaření, rozebírání motorky, stavění letadýlek, štípání dříví nebo hraní na kytaru. Dopřejte dětem, aby vás mohly obdivovat a kopírovat.
  • Buďte důsledný, stanovte hranice a dodržujte je. Pozor, nevoláme po návratu despotických otců v duchu Posledního Mohykána. Absence jasných hranic a pravidel je ale jedním z největších problémů dnešní až příliš liberální a nejisté výchovy.

A nebojte se humoru a občasného maléru v podobě roztržených kalhot nebo pozdního návratu z procházky. Trocha hubování od maminky se dá vydržet – a vaše děti budou mít aspoň na co vzpomínat!

Související témata:

Načítám