Hlavní obsah

Jak se vyhnout kašli a angíně? Tohle jsou potraviny, které nabudí vaši imunitu

Foto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Foto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začnou vás vždy na podzim pravidelně bolet záda i klouby, bez kapesníku nedáte ani ránu a vaše vlasy jsou stejně schlíplé jako vaše nálada? Letos to zkuste jinak. Pomůže vám jen jiná skladba jídelníčku.

Článek

Také je pro vás podzim nejméně atraktivním ročním obdobím? Za oknem šero, brzy tma, kvůli nízkým teplotám máte co chvíli nastydlá záda nebo vás škrábe v krku. Vyzbrojit se do podzimních dní vhodným oblečením i pozitivnějším pohledem je nutnost, neměl by vám ale chybět ani správný jídelníček. S ním si na vás typické podzimní neduhy nepřijdou.

Nezlomná síla přírody: dýně, řepa, kapusta

Jakmile se udělá chladno, je třeba vyzbrojit se nejen kulichem a dlouhým svetrem, ale také potravinami, které podpoří vaši obranyschopnost. Účinnými pomocníky jsou například česnek a cibule, sáhněte i po další sezonní zelenině, jako je dýně, růžičková kapusta nebo červená řepa.

Jakákoli dýně je doslova zásobníkem betakarotenu a skvělým zdrojem vitaminů skupiny B, rovněž obsahuje důležitou vlákninu, která pomáhá správnému zažívání. „Lze ji připravovat naslano i nasladko, vařit, péct nebo restovat, hodí se do polévek, jako pyré, ale přidávat ji můžete třeba i do rizota nebo kuskusu,“ doporučuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Foto: Tanee, Shutterstock.com

Dýně potěší oči nádhernou barvou a tělo posílí množstvím důležitých živinFoto: Tanee, Shutterstock.com

Růžičková kapusta díky vysokému obsahu vitaminu C podpoří imunitní systém, je bohatá na vlákninu a je i účinný antioxidant. „Jejím problémem je však nadýmavost,“ varuje odbornice. „Tu však lze snížit dušením kapusty a kombinací s vhodným kořením, například s kmínem, koriandrem nebo zázvorem.“

Levná a blahodárná je červená řepa, při správném skladování vydrží navíc dlouhé týdny. Je bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a vitaminu C, zařazujte ji ale méně než jinou zeleninu, protože má vyšší obsah sacharidů. „Z červené řepy můžete připravit klasický boršč, který je bohatý na vitaminy a minerální látky, můžete ji vařit, péct, odšťavnit, připravit placky, ideální je kombinace naložené červené řepy, medu a kozího sýru nebo ji můžete společně s další kořenovou zeleninou použít jako přílohu k pečenému masu,“ radí Monika Bartolomějová.

Zdravé střevo – silná imunita

Možná se ptáte, proč by právě nějaké jídlo mělo zbavit podzimních obtíží? Říká se, že imunita vychází z našich střev. „Poruchy imunity souvisejí z devadesáti procent se špatnou funkcí střeva, proto je pro správnou funkci imunity nezbytné dbát o zdravý střevní mikrobiom,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová z Benu Lékárny v Mladé Boleslavi. Proto kromě zeleniny dbejte i na dostatek probiotických potravin. Těm vévodí kysané mléčné nápoje a jogurty, ale zkuste i kysané zelí či jinou zeleninu, tempeh nebo se inspirujte asijskou kuchyní a zkuste salát kimčchi, nápoj kombuchu nebo polévku miso.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Naučte se červenou řepu dobře skladovat a budete mít čerstvé živiny po ruce až do jaraFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Na angínu konopí

Vhodný jídelníček ovšem nefunguje jenom jako prevence, ale také jako efektivní podpora při boji s akutními obtížemi, jako jsou rýma, kašel či nastydlé močové cesty. A mezi „jedlé léky“ nepatří jen zelenina či probiotika, ale i ovoce, koření a bylinky. Naordinujte si česnek a cibuli, dále citron a rakytník, ale i zázvor, chilli, skořici a kurkumu, které mají prohřívací a protizánětlivé účinky. Doslova blahodárná je pak lékořice, šalvěj, echinacea, tea tree a lichořeřišnice. Účinné mohou být také lístky konopí. „Nálev z konopných lístků má antibakteriální účinky, které jsou při angíně velmi hodnotné. Stačí jednu až dvě čajové lžičky lístků zalít 250 mililitry vroucí vody a nechat přibližně deset minut louhovat,“ říká Jiří Stabla, odborník na konopí z Carun Pharmacy.

Foto: Fangfy, Shutterstock.com

Česnek i chilli vás prohřejí a zatočí s infekcíFoto: Fangfy, Shutterstock.com

„Jedlé“ koupele a obklady

Bolí vás zničehonic záda, krční páteř, kolena nebo kotníky, i když za sebou nemáte zvýšenou fyzickou činnost nebo namáhavý výlet? Za vším stojí podcenění teplotních změn, přebíhání z vnitřních a venkovních prostor a nevhodná volba oblečení. Zkuste si od bolesti ulevit potravinami, které postižené místo prohřejí. Můžete je samozřejmě i jíst, ale tentokrát budou účinnější jako prohřívací obklad. Zkuste přiložit zhruba na patnáct minut placku z křenu či zázvoru: nastrouhejte asi lžičku kořene a přiložte na bolavé místo. Ale nikdy ne přímo na tělo, vždy třeba přes bavlněný kapesník a kůži předtím ještě hojně natřete mastným krémem. Překryjte igelitem a zabalte šátkem nebo šálou. Zpočátku ji klidně nechte jen na pár minut a denně opakujte, dokud potíže nezmizí. Placka má hřát, nikoli štípat či nesnesitelně pálit – v takovém případě ji ihned sundejte.

Zázvor můžete použít i pro koupel. Do vany přidejte tři lžíce strouhaného zázvoru a dopřejte si půlhodinovou lázeň. Uvolňující účinky má i koupel s rozmarýnem. Pokud vám horké koupele nedělají dobře, spolehněte se spíše na suché teplo a vyzkoušejte například obklad z mořské soli. Stačí ji nasucho opražit na pánvi, vložit do bavlněné utěrky a přiložit na problematické místo klidně na celou noc.

Talíř plný krásy

Trpí v podzimním chladném tmavém čase viditelně i vaše pokožka a vlasy? Není nic jednoduššího než dopřát potravinovou vzpruhu i jim. Tyto potíže signalizují nedostatek omega-3 mastných kyselin, zinku, bílkovin, železa, vitaminů A a C a selenu. Všechny tyhle živiny můžete snadno získat z rybího masa, mořských plodů, vnitřností, ořechů, luštěnin a obilnin. Zelenina, jako je například karotka, špenát nebo rajčata, je bohatá na vitamin A.

Menu jako životabudič

Sezona stmívání se může negativně odrážet nejen ve vašem zdraví a vzhledu, ale i v psychické pohodě a energii. Životabudičem ovšem nemusí být jen čokoláda nebo káva, najdeme vám i zdravější varianty. Okamžitě vás vzpruží třeba banán nebo sušené meruňky, dopřejte si denně i kvalitní tuky – v semínkách, oříšcích nebo avokádu. Trápí vás snížená výkonnost? Pak se pusťte do koenzymu Q10 – dodá vám ho špenát, vnitřnosti a obilné klíčky. S únavou bojuje také dostatek železa, které váš organismus získá z masa a vnitřností, hub, luštěnin, kakaa nebo pistácií.

Které potraviny pomáhají s imunitou i energií na podzim vám?

Načítám