Hlavní obsah

Červená řepa. Jak ji správně uskladnit, aby vám vydržela do jara?

Foto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Červenou řepu sklízejte před prvními mrazíky. Uskladněná v písku, chladu, vlhku a tmě vydrží několik měsícůFoto: PEPPERSMINT, Shutterstock.com

Reklama

Podobně jako před lety dýně slaví velký comeback červená řepa. Vaří se, peče se, odšťavňuje se. Jestli jste si tuhle božskou zeleninu vypěstovali, vydrží vám dobře skladovaná (skoro) do jara.

Článek

Upravená červená řepa není jen zavařené cosi, co vám přistávalo na stůl ve školní jídelně. Tahle lahodná a božská zelenina je skvělá pro zimní kuchyni. Je to lokální plodina, která nechyběla v jídelníčku našich předků, stejně jako kysané zelí nebo brambory.

Tahali řepu. A vytáhli

Mezi zeleninou dosahuje kvalit bohyně. S její sklizní příliš nespěchejte, počasí si ale ohlídejte a skliďte ji těsně před tím, než začnou první mrazíky. Namrzlé bulvy sice můžete zužitkovat, ale k uskladnění se příliš nehodí.

Jestli to jen trochu půjde, vyberte si ke sklizni červené řepy slunné a suché počasí. Bulvy červené řepy vytáhnete z půdy snadno. Očistěte je od zeminy. Listy neodřezávejte, ale opatrně je odkruťte. Jejich střed, takzvané srdíčko, by měl zůstat zachovaný. To je první krok k tomu, aby červená řepa zůstala svěží až do pozdního jara.

Foto: alely, Shutterstock.com

Řepa je vynikající, ať je připravená zatepla nebo zastudenaFoto: alely, Shutterstock.com

Aby řepa neuvadla

Co je obzvlášť důležité, řepa se nerada mačká. Proto dbejte na to, aby bulvy byly při skladování nějakých pět šest centimetrů od sebe.

Než červenou řepu uložíte do písku, měla by být očištěná od zeminy a na povrchu suchá, nikoli však seschlá. Pro skladování červené řepy se osvědčují různé kádě a nádoby, které naplníte pískem a bulvy do něho usadíte. Červená řepa ocení tmavý a chladný sklep.

Dá se říct, že čím nižší teplotu bude zelenina při skladování mít, tím déle si zachová svoji čerstvost. Červené řepě, stejně jako většině kořenové zeleniny, vyhovují teploty těsně nad bodem mrazu (0,5 °C) a vzdušná vlhkost kolem 80 až 95 procent.

Říká se, že dobře uskladněná červená řepa vydrží pár měsíců. Tři nebo čtyři. Vím, že to zvládne i mnohem delší dobu, pokud pro to má dobré podmínky. Letos nám vydržela až do léta. Jenže to byla uložená v bezkonkurenčním sklípku staré sýpky postaveném před více než dvěma sty lety. Kdo uměl, ten uměl.

Foto: Trong Nguyen, Shutterstock.com

Jde o typickou českou zeleninu, tak se ji snažte správně uskladnitFoto: Trong Nguyen, Shutterstock.com

Kontrola je na místě

Uhnívání a plísně. To je největší nebezpečí při skladování červené řepy. Proto ji v průběhu času kontrolujte. Rizikovým obdobím je hlavně konec zimy. Nahnilou zeleninu nemilosrdně vyhoďte. Možná to ale nebude třeba, protože po červené řepě se jen zapráší.

S červenou řepou si v kuchyni užijete spoustu radosti a chutí. Její nevýhoda je snad jen jedna: barví. Ve slupkách červené řepy můžete dokonce na jaře obarvit velikonoční vajíčka. Ale to je ještě daleko.

Reklama

Související témata:

Načítám