Hlavní obsah

3 dobroty s růžičkovou kapustou: těstoviny, slaný koláč i frittata

Foto: Eva Malúšová

Tyhle dobroty z růžičkové kapusty určitě nebudete vařit naposledFoto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelenina, která je i v lednu v plné formě a zpravidla dělí strávníky na dva nesmiřitelné tábory, je růžičková kapusta. Pokud jako my patříte k jejím fanouškům, máme pro vás hned tři zajímavé recepty!

Článek

Kapustičky jsou plné vitaminů a minerálů a dostanete je krásně čerstvé i v lednu, nicméně spousta lidí jim doposud nepřišla na chuť. My na to říkáme jediné: „Nevadí, aspoň zbude víc na nás!“ :-) Nevěřili byste, jak jejich chuti pomůže pečení s olejem, solí a pepřem nebo rychlé blanšírování, kdy se chvilku povaří a poté zchladí studenou vodou (která navíc zaručí krásně zelenou barvu).

Připravte si s námi krémové těstoviny s česnekovou omáčkou, sýrovo-slaninovou frittatu či efektní obrácený koláč. Možná pak na kapustičkovou víru obrátíte i nejednoho jejího odpůrce!

Krémové česnekové těstoviny s kapustičkami

Na 4 porce potřebujete: 350 g očištěných kapustiček, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 3 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 1,5 lžíce hladké mouky, 80 ml bílého vína, 200 ml smetany na vaření, 200 ml mléka, hrnek strouhaného sýra (Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano-Reggiano), 300 g oblíbených těstovin, drcené chilli

Foto: Eva Malúšová

Krémová česneková omáčka, křupavé kapustičky a sýr tvoří dokonalé zimní jídloFoto: Eva Malúšová

Postup: Kapustičky rozpulte, pokapejte olejem, pořádně osolte a opepřete a dejte asi na 15 minut při 200 °C péct, až začnou karamelizovat. Mezitím na rozpuštěném másle nechte rozvonět česnek, zasypejte ho moukou, ještě chvíli opékejte a pak vše za stálého míchání zalejte vínem. Přidejte mléko a smetanu a 10–15 minut povařte. Na závěr vmíchejte většinu sýra, osolte a opepřete. Zatímco se vaří omáčka, uvařte v hodně osolené vodě i těstoviny. Hotové je pak smíchejte s omáčkou a opečenou kapustou a posypejte zbylým sýrem a podle chuti i drceným chilli.

Frittata s růžičkovou kapustou, slaninou a sýrem

Na 4–6 porcí potřebujete: 150 g anglické slaniny, 2 šalotky, 350 g růžičkové kapusty, sůl, pepř, 8 vajec, 3 lžíce mléka, 150 g sýra (ementál, gouda, eidam), hrst pažitky

Foto: Eva Malúšová

Frittatu můžete podávat i na způsob slaného koláčeFoto: Eva Malúšová

Postup: Na kostičky pokrájenou slaninu nechte na mírném ohni v pánvi, která smí do trouby, pustit tuk (kdyby byla málo prorostlá, použijte i trochu oleje), poté přidejte na proužky pokrájené šalotky a počkejte, až zesklovatí. Nakonec vmíchejte očištěné a na ½ cm tlusté plátky pokrájené kapustičky, lehce osolte a 5–7 minut restujte, až změknou. Mezitím si prošlehejte vajíčka s mlékem, malou lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem, nastrouhaným sýrem a nasekanou pažitkou. Nalejte do pánve, nechte na středním ohni asi 5 minut zespoda zezlátnout a poté dejte chvíli pod gril, aby se zpevnil i povrch.

Frittata je dobrá i hodinu po vytažení z trouby (navíc se pak lépe krájí) a poslouží jako večeře i sytá snídaně.

Tip: Že kapustičky báječné ladí se slaninou a sýrem, vás přesvědčí i toto citronové rizoto s růžičkovou kapustou a slaninou.

Obrácený koláč s kapustičkami a kaštany

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 100 g hladké mouky, 50 g špaldové mouky, ¼ lžičky soli, 60 g másla, 1 vejce, 2 lžíce bílého vína nebo vody, mouku na podsypání. Na náplň: 600 g růžičkové kapusty, sůl, 250 g jedlých kaštanů. Na karamel:60 g balzamika, 40 g olivového oleje, 2 lžíce medu, lžíci dijonské hořčice, ½ lžičky soli, špetku jedlé sody

Foto: Eva Malúšová

Špaldový koláč s kapustičkami a kaštany delikátně ochutí medovo-hořčičný sirupFoto: Eva Malúšová

Postup: Obě mouky a sůl smíchejte (krásně to jde v kuchyňském robotu) s nasekaným máslem a vajíčkem do konzistence drobenky a postupně přidejte tolik vína, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Nechte je alespoň 20 minut (ale klidně i do druhého dne) v chladu odležet.

Z kapustiček odstraňte košťály a svrchní špinavé lístky, vložte je do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Rychle zchlaďte studenou vodou. Kaštany nařízněte do kříže a 15–20 minut pečte při 200 °C. Ještě horké oloupejte z tuhé svrchní i tenké vnitřní slupky. Balzámový ocet, olej, med, hořčici, sůl a sodu asi 10 minut povařte na hustý sirup. Nalejte ho do formy vyložené pečicím papírem, pokryjte kapustičkami, mezery vyplňte kaštany a vše překryjte tence vyváleným těstem. Těsto několikrát propíchejte vidličkou a jeho okraje po stranách zahrňte dovnitř, aby vytvořily boky koláče. Pečte 30–40 minut při 180 °C, nechte 10 minut stát ve formě a poté vyklopte.

Tip: Obrácené koláče jsou báječné i na sladko: zkuste i banánový s kokosem, vláčný pomerančový či hruškový s černým pivem.

Jestli jste dočetli až sem, asi patříte spíš k těm, kteří už kapustičkám přišli na chuť. Nebo je to jinak?

Reklama

Načítám