Hlavní obsah

Jak se zbavit bolesti, na kterou léky nezabírají?

Foto: thinkstock

Nenechte se ovládat bolestí, víme, jak s ní zatočit!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte zbytečně trpět bolestí zad, hlavy ani jinou. Na každou z nich se najde lék. Poradili jsme se s lékaři a dostupné prostředky vám představíme, abyste si mohli vybrat ten nejvhodnější.

Článek

Bolest je varování organismu, že se něco děje – nebo by se mohlo dít. Dobrou zprávou je, že akutní i chronické bolesti lze léčit.

Jak moc to bolí?

Je velmi těžké popsat, jak moc vás něco bolí. Lékaři se to snaží zjistit například za pomoci takzvané analogové stupnice. Na ní označíte, jak silná bolest je – od nuly až po desítku, čili od žádné po nesnesitelnou bolest. Lékaře také zajímánejpřesnější určení místa bolesti, kdy se objevuje, co ji zmírní či kdy odeznívá, zda se objevuje ve dne či v noci – a také, zda komplikuje příjem potravy nebo spánek. Jaké bolesti tedy můžete mít?

Akutní bolest mohou provázet i další reakce organismu – bušení srdce, pocení, pocit úzkosti i zvýšený krevní tlak. Jde o celkovou reakci na poranění či nemoc, kvůli které bolest cítíte. Protože přímo souvisí s konkrétní příčinou, po odstranění této příčiny mizí.

Chronická bolest je bez těchto reakcí, ale vede ke změně nálad, úzkostem, depresím. Může poničit i vztahy v rodině a zaměstnání. „Chronická bolest se dělí na nádorovou a nenádorovou," říká MUDr. Emil Záhumenský z MDM Centra. Dlouhotrvající bolest předráždí nervová vlákna, a ta pak reagují i na lehký dotek či tlak. Čím déle bolest trvá, tím hlouběji se zavrtává do paměti nervových buněk a přetrvává ještě dlouho poté, co byla její příčina odstraněna.

Foto: thinkstock

Věděli jste, že se bolest dá změřit? Dnešní medicína to umí!Foto: thinkstock

Jak se bolest léčí?

Na akutní formu stačí většinou volně prodejné léky, kapky, náplasti, masti. Takovou bolest snášíte lépe, protože víte, že většinou brzy pomine. Horší je to s chronickou bolestí, které jako by nebyl nikdy konec. Snaha se jí zbavit vás většinou prožene ordinacemi několika medicínských oborů – praktického lékaře, neurologa, psychologa či psychiatra... Po třech měsících marné léčby se chronická bolest stává samostatnou chorobou, nikoli doprovodným jevem onemocnění.

Na chronickou bolest mohou lékaři použít i operační postupy s odbornými názvy, jako je epidurální a spinální analgezie, analgezie nervových plexů, neurolytické techniky, neuromodulační techniky.

Lékaři rozlišují mnoho druhů bolesti, ale cíl léčby je vždy stejný – zbavit vás jí, nebo alespoň zajistit, abyste mohli klidně spát, odpočívat, pohybovat se a pracovat.

Fungují i jehly

Od bolesti mohou odpomoci i jemnější metody – meditace, jóga a hypnóza. Dobré výsledky má i akupunktura. „Akupunktura může pomoci v léčbě mnoha typů bolesti – krční, hrudní nebo bederní páteře, bolesti ramene, při ischiasu, ale i menstruačních bolestí a bolestech hlavy. Její účinnost záleží převážně na charakteru a délce trvání obtíží, věku a dalších okolnostech, včetně citlivosti pacienta,“ říká Mgr. Renáta Šotová,bakalář zdravotních věd, a dodává: „U akupunktury hledají často pomoc lidé, kteří podstoupili lékařská vyšetření, ale bez nálezu. Nechtějí se smířit s dlouhodobým užíváním léků proti bolesti.“

Foto: thinkstock

I akupunktura je metoda, která pomáháFoto: thinkstock

Těžký kalibr – neurostimulace

V případě, že na bolest nezabrala žádná z dostupných metod, zbývá ještě neurostimulace. Od roku 2000 ji provádí Nemocnice Na Homolce. Nejčastějšími adepty jsou lidé s chronickou urputnou bolestí po neúspěšných operacích, v důsledku úrazu či nemoci nebo lidé s neuropatií, tedy onemocněním nervů.

„Pacientům zavádíme elektrodu do páteřního kanálu v oblasti, kde potřebujeme řešit bolest,“ říká anesteziolog Anesteziologického a resuscitačního oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Ivan Vrba, Ph.D. Pacienta čeká řada vyšetření, která mimo jiné prokážou, že bolest není psychického původu. „Čeká ho i několikadenní testování, které ukáže, zda na impulzy správně reaguje. Až když má léčba očekávaný efekt, dostane natrvalo neurostimulátor,“ vysvětluje Ivan Vrba.

Trpíte bolestí, na kterou jste zatím nenašli lék? Napište nám o tom!

Reklama

Načítám