Hlavní obsah

Jak se zbavit myší? Vůní, limonádou i zvukem!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Konec podzimu a začátek zimy je obdobím, kdy se hodně nezvaných hostů snaží všemi způsoby dostat k vám domů, kde je teplo a také něco k snědku. Jak jim zabránit v tom, aby se pustili do vašich zásob?

Článek

„Hlodavci roznášejí nebezpečné vysoce infekční choroby jako žloutenka, paratyfus či prasečí mor. K nákaze může dojít velmi jednoduše přes potraviny, které v domácnostech vyhledávají,“ varuje Jakub Stejskal z firmy Deraplus. A právě proto byste měli s vyháněním či likvidací myší u vás doma začít co nejdřív.

Zavřete jim dveře!

Že s vámi bydlí nezvaní návštěvníci, zjistíte velmi rychle. Prozradí je nepořádek ve špajzu či sklepě, nakousané obaly od potravin a trus. „Myši se nemusí krmit jen volně dostupnými potravinami. Pokud jsou hladové, pustí se i do knih či lůžkovin,“ varuje Tomáš Labus z firmy Deratizace Labus.

Prvním krokem je „zavřít jim dveře“, tedy vyhledat místa, kudy k vám lezou a ta utěsnit. Na to lze použít například sádru nebo beton, vychytávkou je do nich přidat nadrcené sklo. Do této „preventivní“ skupiny patří i plašiče hlodavců, které vydávají lidskému uchu neslyšitelný zvuk. Kromě toho, že vadí myším a ostatním nezvaným hlodavcům, může samozřejmě vadit i těm, které chováte doma, stejně jako psům a kočkám. Proto dobře vybírejte!

Mezi přírodní „plašiče“ patří i vůně – prý jim některé vadí tak, že se jim raději vyhnou. Je to máta, heřmánek, vratič, ale i listy z ořešáku nebo česnek. Podobně prý funguje i terpentýn.

Teprve druhým krokem po uzavření příchodových cest je likvidace hlodavců, které už máte doma. V podstatě lze zvolit dvě metody – první jsou pasti a druhou návnady. Obě mají své klady a zápory.

Pasti smrtící i záchytné

Některé pasti mohou myš chytit živou, jiné ji zabijí. Je na vás, se kterou z variant se vypořádáte spíš. Jestli patříte mezi ty, kteří se myší štítí, tak vás asi nenadchne varianta, že budete muset sáhnout na pastičku, v níž se pohybuje živá myš. Pastičku totiž musíte vzít do rukou a myš odnést a vypustit – dostatečně daleko od domu, aby se neotočila a nevrátila. Otázka je, jestli je pro vás přijatelnější pohled na myš, která to má za sebou… Také se může stát, že pastička myš zcela nezabije, ale jen zraní a ta může buď uhynout někde za nábytkem, anebo v horším případě zůstat v pastičce – a to je pak zásah jen pro silné nátury.

Při kladení pastičky použijte rukavice, abyste na ní nenechali svůj pach. Pasti často kontrolujte – pokud v nich hlodavec zůstane živý, tak aby se dlouho netrápil. V případě, že ho past zabije, aby se nerozkládal a nezačal zapáchat.

Do pastiček můžete dát koupenou návnadu, která hlodavce přiláká, ale zaručeně funguje i starý sušený či opečený chléb, čokoláda, psí granule nebo tvrdší uzenina.

Co najdete na trhu:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Klasická pastička na myši – dřevo a kov, většinou myš spolehlivě a milosrdně rychle zabije. Ta od firmy Bros stojí 12 Kč. Plastový tunel je vhodný pro ty, kteří se myší bojí nebo štítí, nemusíte s nimi mít jakýkoli kontakt – ani vizuální. Prodává Obi za 135 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Past na myši domečková 90° – rohová, kovová, myš vleze dovnitř a zaklapnou se za ní dvířka, čili zůstane živá, z pozinkovaného plechu, rozměry 18,5 x 18,5 x 4,5 cm, prodává e-shop Driml-napáječky za 150 Kč. Pastička na myši v podobě drátěné klece Alive, zaklapávací, hlodavce nezabije, jen odchytí, cena 91 KčFoto: Archiv firem

Nástrahy

Pokud chcete hlodavce vyhubit, hledejte mezi nástrahami. U některých je psáno, že jsou i s návnadou, tedy složkou, která naláká hlodavce ke konzumaci nástrahy svou vůní či chutí. Ačkoli si to možná myslíte, neobsahují jedy, ale rodenticidy, které myším způsobí vnitřní krvácení. Aby nemohly uškodit domácím zvířatům a lidem, přidávají se do nich hořké složky a látky, které vyvolávají zvracení. Nejčastěji koupíte nástrahy v podobě granulí, špalíčků nebo voskových bloků. Jak s nimi manipulovat a kde je umístit, zjistíte z návodu výrobce. Nevýhodou je, že hlodavec neumírá hned, ale až za nějakou dobu. Většinou si před tím zaleze někam do ústraní a tam se jeho tělo následně rozkládá, tedy i nelibě zapáchá.

Existují i „domácí“ postupy – využívají například sycené limonády. Hlodavci jsou přilákáni vůní sladkého nápoje, ale protože se neumí zbavit plynu, kterým byl nasycen, umírají. Další radí smíchat sádru či omítku s moukou nebo čokoládou – pokud se po jejich konzumaci myš napije, sádra se aktivuje a zabije ji.

Co najdete na trhu:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nástraha na hlodavce Ratibrom, polotekutá, určená do uzavřených suchých prostor, k použití jen do deratizačních staniček, 500 g za 159 Kč. Požerová nástraha pro vlhké prostředí, tedy do sklepů, kanalizace a podobně, lze i zavěsit, parafínové bloky, 250 g za 80 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lanirat PG, granulovaná deratizační nástraha do suchého uzavřeného prostředí, pokládá se na papírové tácky, podložky nebo do staniček, 200 g za 32 Kč. Kumatox G, granulovaná nástraha s návnadou, určená k hubení myší domácích v prostorách hospodářských a obytných objektů, 100 g za 32 KčFoto: Archiv firem

Máte zkušenosti s likvidací myší? Napište nám!

Reklama

Načítám