Hlavní obsah

Jak se zbavit octomilek? Připravte jim past nebo zapněte vysavač

Foto: Evgeny Atamanenko; Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na životě vás neohrozí, nekoušou, neštípou, ale ze židle vás občas pěkně nadzvednou. Řeč je o nepříjemných octomilkách, jinak také ovocných či banánových muškách. Zbavte se jich jednou provždy.

Článek

Po každé přípravě jídla věnujete péči o kuchyň svůj drahocenný čas, aby se vše lesklo a blyštilo, prostě zářilo čistotou. Pak stačí jeden banán, který už není v nejlepší kondici, a veškerá estetika je ta tam. Nad mísou ovoce poletuje armáda otravných mušek.

Zbavit se jich není snadné. Nestačí jen ten přezrálý banán vyhodit. Mušky poletují dál a vám nezbývá, než se na pár dní obrnit trpělivostí, dokud samy neuhynou. Máte druhou možnost – vyzkoušejte naše rady.

Nechystejte jim hostiny

Vůbec nejlepší je výskytu tohoto dva milimetry velkého hmyzu u vás doma předcházet. Ovšem není to jen tak. Banánové mušky mají výborný čich. Jakmile tedy ucítí něco nakyslého, zkvašeného, sladkého, přezrálého či nahnilého, hned jsou na místě. Jako „prevenci“ dodržujte několik zásad a máte z poloviny vyhráno.

Nikdy nenechávejte na lince či na stole kousky jídla. Ty patří do lednice a koláče či ovoce pod ochranný kryt. Láhve s pitím vždy pečlivě uzavírejte. Každá kapka limonády je zdrojem potravy a příčinou dalšího množení – samička dokáže naklást až 400 vajíček.

Odpadkový koš vynášejte pravidelně a co nejčastěji. Pokud máte tu možnost, nedávejte biologický odpad do klasického koše, ale na kompost či do vermikompostéru.

Foto: Sylvie Bouchard; Shutterstock.com

Foto: Sylvie Bouchard; Shutterstock.com

Zabere ocet a hřebíček

Vše je čisté, ale octomilky se pořád odněkud berou? Možná jste zapomněli vyčistit kuchyňský odpad. I tam se dokážou rozmnožit. Buď do sifonu nasypte čistič odpadů z drogerie, nebo jedlou sodu, kterou následně zalejte octem a horkou vodou.

Stejně jako moli nemají rádi levanduli, octomilkám vadí vůně hřebíčku. Toho můžete využít a přidat toto koření do vlastnoruční nebo i koupené dekorace z přírodnin.

Muška jenom zlatá? To sotva

Ani striktním dodržováním uvedených pravidel se někdy těmto hnědým, šedavým, jindy načervenalým muškám stoprocentně nevyhnete. Vyskytují se občas v každé domácnosti. Stačí odkrojky ovoce v odpadkovém koši a nezvaní dvoukřídlí hosté jsou cobydup u vás kuchyni.

„Napadený“ kousek jídla vyhoďte. Nevíte, na čem a kde si octomilky pochutnávaly před vaším nakrojeným jablkem. Mohou tak být přenašeči nejrůznějších plísní či kvasinek. Pak nasaďte další zbraně.

Do misky či nějaké nádoby nalejte ocet, pivo, červené víno, šťávu, třeba i burčák. Mušky se nechají nalákat a mají to spočítané. Aby byla past dokonalá, překryjte nádobu potravinářskou fólií a udělejte do ní několik malých dírek. Octomilky se už nedostanou ven. Pokud do tekutiny přidáte kapku jaru, sníží se její povrchové napětí a mušky se snáz utopí.

Foto: Lopatin Anton; Shutterstock.com

Foto: Lopatin Anton; Shutterstock.com

Na řadu přichází technika

Účinným pomocníkem je klasický vysavač. V místě, kde se vyskytují nejvíce, zapněte vysavač a jednoduše je nasajte. Můžete je také uměle nalákat na konkrétní místo, stačí jim podstrojit kousek ovoce. Vyluxováním jejich počet výrazně zredukujete.

Když už si s octomilkami vůbec nevíte rady, třeba pomůže chemie. K dostání jsou různé spreje. Před použitím ale z pokoje ukliďte všechny nechráněné potraviny. Přípravek nastříkejte do místnosti, nechte podle návodu působit a následně ji vyvětrejte. Tyto spreje můžete preventivně nastříkat i do odpadkového koše. V drogerii seženete i nejrůznější chemické či elektrické lapače, lepicí pásky či klasické mucholapky.

S likvidací octomilek pomůže i nějaká masožravá rostlina. Mušky jsou pro ni vítaným občerstvením. Pro tyto účely jsou nejlepší rosnatky, tučnice nebo jiné druhy s lepivými pastmi. Jakmile muška doslova sedne masožravce na lep, už se z léčky nedostane.

Reklama

Načítám