Hlavní obsah

Jak se konečně zbavit otravných ovocných mušek octomilek? Nalákejte je a nastražte pasti

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Octomilky neboli ovocné, banánové či vinné mušky. Jejich jméno zní roztomile, ve skutečnosti jde o otravně hyperaktivní drobný hmyz, který miluje dozrálé ovoce a zeleninu. Zbavit se ho sice není jednoduché, ale uvidíte, že s našimi tipy si s ním poradíte.

Článek

Jednoho dne přijdete do kuchyně a zjistíte, že kolem dřezu, mísy s ovocem nebo sklenice se zbytkem vína krouží malinké mušky. Kde se tam najednou vzaly? A co hůř: jak se jich zbavit? Nejde totiž jen tak vzít plácačku na mouchy a pozabíjet je. To na ně prostě neplatí. Máme pro vás vyzkoušené metody, které vás před nimi sice neochrání, ale určitě vám je pomohou zlikvidovat.

Odkud se berou octomilky

Vinné mušky k vám mohou podobně jako jiná havěť vletět oknem – láká je pach ovoce, šťáv a třeba odpadků. Samozřejmě můžete zavřít dveře i okna a pokusit se jim v tom zabránit. Ale je jasné, že s touhle preventivní metodou to dlouhodobě nevydržíte. Navíc se přes všechnu vaši ostražitost může stát, že si přinesete domů přezrálé ovoce, které už bude mít na sobě jejich vajíčka – a ráno budou navzdory hermeticky uzavřenému bytu ovocné mušky čile poletovat po kuchyni. Proto si vyrobte síť do okna!

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Pach hnijícího ovoce octomilky milujíFoto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Udržujte kuchyň v čistotě

Množení octomilek lze zpomalit či zastavit různými způsoby. Jedním z nich je důsledně zaklápět víko na odpadkovém koši a co nejčastěji ho vynášet. Misky a talíře s ovocem zakryjte skleněným poklopem anebo plody nenechávejte na stole, ale ukládejte je rovnou do chladničky či spíže. Důsledně dbejte, aby po bytě nezůstaly sklenice se zbytky sladkých nápojů, piva nebo vína. Dřez po každém použití důkladně opláchněte horkou vodou s kapkou saponátu, aby se zvláště u odtoku neusazovaly kvasící cukry a plísně. Hadřík a houbičku na nádobí ukládejte do plastové krabičky a často je dezinfikujte v mikrovlnce.

Jak vyrobit past na octomilky

Ovocné mušky zbožňují vůni zralých banánů, švestek, hrušek, jablek, hroznového vína a dalšího ovoce, kterého je v tomto ročním období všude plno. Proto pro vás máme tipy, jak připravit pastičky, jež s octomilkami rázně zatočí.

Nalákejte je na ovocnou šťávu

Dopřejte ovocným muškám, co mají nejraději. Seřízněte PET lahev, naplňte ji ze třetiny vodou a přimíchejte do ní šálek rozmačkaného zralého ovoce nebo ovocné šťávy bez sladidel a konzervace. Lahev pak přikryjte potravinovou fólií a propíchejte do ní párátkem malé dírky. Uvidíte, že mušky takové návnadě neodolají a vlétnou dovnitř, kde zůstanou uvězněné a nakonec se utopí. Až jich tam bude hodně, tak s lahví pro jistotu ještě zatřepejte a pak roztok vylijte.

Foto: Catherine Powell, Shutterstock.com

Past na mušky je prostá, ale fungujeFoto: Catherine Powell, Shutterstock.com

Nabídněte jim červené víno nebo ocet

Octomilkám se říkává i „vinné mušky“, a tak není od věci políčit na ně víno. Na dno misky nalijte trochu červeného, nádobu přikryjte mikrotenovým sáčkem a pro jistotu ho zajistěte lepicí páskou. Pak sáček propíchejte párátkem nebo tenkou špejlí. Mušky se slétnou na víno, a pokud se v něm rovnou neutopí, tak rozhodně nenajdou cestu zpátky a zahynou.

Podobně připravíte past ve sklenici naplněné roztokem jablečného octa s vodou v poměru 1 : 10 a kapkou saponátu. Opět ji zakryjte propíchanou fólií a po pár dnech vylijte. A případně vše zopakujte.

Lezou vám na nervy mouchy a komáři? Vyrobte si aromalampu, která krásně voní i svítí, a navíc odpudí hmyz.

Reklama

Načítám