Hlavní obsah

Jak si kontaktní čočky poradí s chřipkou, mrazem i slzením očí?

Foto: Rido, shutterstock.com

Kontaktní čočky jsou skvělá pomůcka, jak se ale k nim chovat v zimě? Poradíme vámFoto: Rido, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mrazu, větru, ale i během nachlazení je nošení kontaktních čoček méně komfortní než obvykle. Nemůžete svým očím dokonce ublížit?

Článek

Kdo nosí brýle, ví, že v zimě to umí být pěkně otravné. Kovové obroučky studí, při přechodu do tepla se skla zamlží, díky poletujícím vlasům i rukavicím máte brýle věčně opatlané. Jenže ani nositelé kontaktních čoček nemají vyhráno. Zejména, když zaútočí chřipka či nachlazení.

Pokud máte kontaktní čočky nasazené, sníh a mráz jim neuškodí, rozhodně se nemusíte obávat, že by mohly zmrznout nebo vlivem nízkých teplot měnit své vlastnosti. Pokud na mrazu nebo při přechodu z venku do vyhřáté místnosti cítíte diskomfort, tlak v očích a zvýšené slzení, zkuste čočky z bioinspirovaných materiálů.

„To jsou takové materiály, které jsou inspirovány vlastním prostředím oka, a na jejichž povrchu je struktura napodobující lipidovou vrstvičku slzného filmu,“ říká optometrista Mgr. Pavel Beneš, Ph.D. z Katedry optometrie a ortoptiky LF MU v Brně. Takové čočky rovněž umožňují dostatečné zásobení oka kyslíkem, díky tomu čočky zůstávají stále zvlhčené a oči nejsou podrážděné.

Foto: rodimov, shutterstock.com

Roztok ani čočky nevystavujte extrémním teplotámFoto: rodimov, shutterstock.com

Myslete ale na uskladnění čoček, uložené v roztoku by se neměly vystavovat extrémním teplotám. Dbejte na to zejména při cestování nebo pobytu na horách. Dlouhodobé vystavení čoček, ale i roztoku, extrémním teplotám, může způsobit jejich přemrznutí, znehodnocení a změnu parametrů. Výhodou jsou v tomto případě jednodenní kontaktní čočky, se kterými odpadá starost o péči.

Chřipka útočí i na oči

Nejen na hory, ale i v případě nemoci mohou být jednodenní čočky ideálním řešením. Pokud vás přemůže chřipka, je lepší vyměnit kontaktní čočky za brýle nebo jednodenní čočky, ideálně vyrobené z hypergelu. „Ten obsahuje 78 procent vody, stejně jako rohovka, a propouští potřebné množství kyslíku pro oko, aby zůstalo zdravé a bílé. Navíc tím, že jednodenní čočky ráno nasadíte a večer vyhodíte, snížíte riziko opakovaných zánětlivých projevů v očích," dodává optometrista.

Viry nebo bakterie mohou proniknout i do prostředí oka. „Pokud jste nemocní, ne vždy je nošení kontaktních čoček příjemné. Vyskytuje se zvýšené překrvení spojivek, dráždění, nestabilní vidění, pocity nepohodlí... Naučte se předcházet možným rizikovým situacím. Aby i v těchto chvílích bylo používání kontaktních čoček příjemné, je nutné už v počáteční fázi dbát na zvýšenou hygienu kontaktních čoček," doporučuje Pavel Beneš.

Foto: vgstudio, shutterstock.com

Prokapávat oči si můžete jak v zimě, tak v létěFoto: vgstudio, shutterstock.com

„Při horečkách mají sliznice navíc tendenci osychat a čočky v očích pak zvýšeně dráždí z nedostatku slz,“ dodává. Pokud v rámci léčby používáte oční kapky, je lepší nošení čoček omezit, případně je nasadit půl až hodinu po nakapání. Látka by se jinak mohla dostat do materiálu, ze kterého je čočka vyrobena, a tu pak určitým způsobem znehodnotit.

Pocit sucha zažeňte

Intenzivní vystavování očí větru nebo dlouhodobý pobyt v přetopeném či klimatizovaném prostředí zas vede k dráždění očí. Suchý vzduch čočky vysouší a dochází k jejich smršťování. „Čočky oko ještě více vysuší, zatímco brýle mohou fungovat coby určitý větrolam, brání přímému proudění vzduchu k povrchu oka a částečně jej tak chrání před vysušováním,“ vysvětluje MUDr. Ivana Macejová z pražského centra laserové chirurgie oka Oftum.

Nepříjemným pálením, řezáním a suchostí v očích to začíná, může se ale rozjet až syndrom suchého oka. Čočky ale zatracovat nemusíte. Vysušení očí lze poměrně jednoduše řešit záměrným „promrkáváním” nebo očními kapkami neboli umělými slzami.

Nosíte kontaktní čočky? Čím vás v zimě dokážou nejvíc potrápit?

Načítám