Hlavní obsah

Jak snadno vyčistit gril? Podívejte se!

Foto: Campingaz

Vypálit gril při vysokých teplotách před opékáním nestačíFoto: Campingaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Steaky, uzenina, zelenina či ovoce připravené venku na grilu chutnají mnohem lépe než z trouby nebo pánve. Jenže po báječné party přichází ta méně oblíbená činnost – čistění připečeného grilu. S naším návodem to však zvládnete snadno a rychle!

Článek

Oheň si s tím poradí – také zastáváte tento názor, před přípravou jídla jen zapnete gril na nejvyšší stupeň a necháte nějakou tu minutu působit? A výsledek? Žádný zázrak! S naším návodem nebudete potřebovat času o moc víc, a gril se bude lesknout jako nový!

Myslete na své zdraví

Důvody, proč gril před přípravou důkladně umýt, jsou minimálně dva. Nikomu nebude jídlo moc chutnat, když ho budete sundávat z mastného, černého a napečeného roštu či plotny. I když jste nad tím ochotni mávnout rukou, rozhodně ale nepodceňujte zdravotní rizika. Ztuhlý tuk na roštu totiž teplem začne kapat na uhlí či jiný zdroj tepla, tam se začne odpařovat a kouř, který tak vznikne, může být karcinogenní. Právě proto se říká, že grilování může způsobit rakovinu. Čistý gril, ale také hliníkové misky či alobal tomu dokážou zabránit. A vy si pak můžete bez starostí užít například Hříšně dobré špízy 5x jinak! podle našich receptů.

Návod, jak postupovat při čistění grilu najdete zde:

Pozor, ať gril nezničíte

Jak už víte z videa, pro snadné čistění grilů – a je jedno, zda máte úplně obyčejný nebo Hit na balkon: nekouřící gril – je důležité volit správné mycí a čisticí prostředky: „Jako na mytí nádobí nepoužíváte přípravek určený na podlahu, stejně tak je špatné vzít obyčejný saponát na čištění grilů,“ říká Evžen Nýdrle zastupující značku Tableau a pokračuje ve vysvětlování: „Obyčejný saponát dokáže jen odstranit mastnotu, nikoli však napečený a připálený tuk a zbytky jídla. Ty zde zůstanou, a zpravidla je pak člověk odstraňuje nožem či drátěnkou, přičemž si gril poškrábe.“ Speciální čističe na grily a lávové kameny, které na plochu nanesete štětečkem nebo houbičkou a necháte působit několik minut dle návodu, jsou schopné odstranit jak mastnotu, tak připečené zbytky. Ty pak stačí setřít hadrem či houbičkou.

Foto: Campingaz

Z grilu je třeba odstranit hlavně připečené zbytky tukuFoto: Campingaz

Ale pozor, věděli jste, že gril lze zničit obyčejnou houbičkou na nádobí? Napadlo vás někdy sledovat, jakou barvu má houbička zespod? Pokud ne, možná si stále ničíte zařízení kuchyně. Zatímco na barvě vrchního molitanu opravdu nezáleží, barva čisticí plochy – a to napříč všemi výrobci – zároveň označuje její jemnost či hrubost.

„Ty nejvíce používané a prodávané v supermarketech jsou zespoda tmavě zelené nebo černé, což znamená velmi drsné a ostré. Zpravidla je používáme na odstraňování žvýkaček ze starých PVC ve školách a komerčních budovách, ty jediné nezničí. Rozhodně ale nejsou určené na mytí grilů, nerezových ploch či varných desek,“ varuje Hana Šináglová z úklidové firmy Pohodlnější život a přidává stupnici „tvrdosti“ houbiček: „Nejjemnější, a tedy vhodné do kuchyně i na grily jsou ty s bílým či béžovým spodkem, středně drsné bývají červené a modré a nejhrubší jsou právě zelené a černé – ty snadno vytvoří na povrchu škrábance.“

Zdá se vám, že děláme z čištění grilů a volby přípravků velkou vědu? Pak nezapomeňte, že dokážou úklid a čištění zkrátit až o polovinu. A každá ušetřená minuta se v těchto krásných dnech přece hodí!

Foto: Campingaz

Gril El Prado jsme vyčistili za pár minutFoto: Campingaz

Děkujeme firmě Campingaz za zapůjčení plynového grilu i zahradního nábytku.

Související témata:

Načítám