Hlavní obsah

Jak snadno vyčistit zelené jezírko? Bakterie fungují skvěle!

Foto: baktoma.cz

Štrbské pleso po aplikaci bakteriálního přípravku PTP PLUSFoto: baktoma.cz

Bakterie jsou nejefektivnějším způsobem vyčištění jezírka. Přidáním bakterií výrazně urychlíte rozklad organické hmoty v jezírku a voda se krásně vyčistí. Díky bakteriím tak bude jezírko opět okrasou vaší zahrady.

Článek

Vaše jezírko obsahuje přirozeně se vyskytující bakterie, které pomáhají rozkládat organický odpad. Přidáním přírodních bakterií zvýšíte obsah bakterií v jezírku a tím i velmi výrazně zrychlíte rozklad organického odpadu.

Jak to funguje?

Foto: pixabay.com

Bez chemické zátěže k čistému životnímu prostředíFoto: pixabay.com

90 % organického odpadu (bahno) je tvořeno z uhlíku, kyslíku a vodíku, které se ve vodě vyskytují ve sloučeninách. Tyto sloučeniny bakterie neustále rozkládají na jednodušší a jednodušší látky. Nakonec je rozloží na vodu a zanedbatelné množství plynů. Veškeré bakterie taktéž potřebují ke svému růstu a množení fosfor, přidáním bakterií tedy snižujete i obsah celkového fosforu ve vodě, čímž velmi usnadňujete vytvoření biologické rovnováhy v jezírku. Tím také zabraňujete růstu řas a sinic, které díky nízkému obsahu živin ve vodě nemají potravu.

Chytré bakterie

Foto: pixabay.com

Bakterie jsou zcela neškodné pro živé rostliny a živočichyFoto: pixabay.com

Jedná se o speciální bakterie, které jsou schopny si samy vyhledávat potravu. Potravu pro ně tvoří rozkládající se zbytky rostlin, listí, krmiva, exkrementů, pylu atd. Bakterie jsou zcela neškodné pro živé rostliny a živočichy. Ve vodě se můžete bez obav koupat, zvířata mohou vodu pít, vylovené ryby lze okamžitě konzumovat.

Biologická rovnováha v jezírku

Foto: pixabay.com

Přidání bakterií posílí vytvoření biologické rovnováhy Foto: pixabay.com

Biologická rovnováha vody je stav, kdy je voda schopna sama sebe čistit. Pokud jezírko obsahuje vysoké množství organických usazenin, zvyšuje se množství živin ve vodě a snižuje se množství kyslíku. Může docházet k úhynu ryb, k růstu sinic, řas a k zelenání vody. Přidáním bakterií posílíte vytvoření biologické rovnováhy. Sníží se vrstva organického bahna na dně jezírka, voda se pročistí a ryby budou mít více kyslíku.

Využití bakterií

Foto: Luboš Houska

Čisté Štrbské plesoFoto: Luboš Houska

Rozsah použití bakterií je od malých zahradních jezírek přes koupací biotopy a chovné rybníky až po vodní plochy s nejvyšším stupněm ochrany přírody. Takto jsme vyčistili i Štrbské pleso v Tatrách, kde se použitím bakterií zvýšila průhlednost z 0,5 metru na 7 metrů. Při realizaci zakázek pro Český rybářský svaz dosahujeme úbytku organického bahna až 30 cm za rok. Na naše reference se můžete podívat zde.

Více najdete na www.baktoma.cz.

Reklama

Načítám