Hlavní obsah

Koupelna ve skandinávském stylu? Sázka na jistotu

Foto: ArchiVIZ, Shutterstock.com

Foto: ArchiVIZ, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V koupelně nemáte podávat výkony, jde o místo očisty a relaxace. Když si tuhle jednoduchou pravdu uvědomíte, zjistíte, že skandinávský styl je pro koupelnu jako stvořený.

Článek

Skandinávský styl umí totiž kombinovat design s funkcí, je dobře čitelný a přehledný a současně evokuje klid a pohodu. Což je vlastně trojnásobná výhra.

1. Barevný minimalismus 

Skandinávský styl preferuje světlé barvy, což patrně souvisí i s nedostatkem přirozeného světla v severských zemích. Tou nejdůležitější je bílá (byť používat lze i krémovou či béžovou), světlé či středně syté odstíny dřeva a šedá. Nezřídka se sází na monochromaticky vyladěnou koupelnu, v níž převažuje jedna barva, nebo odstíny vycházející z jedné barvy. Neutrální základ podle potřeby oživí modrá, zelená, hořčicová až žlutá nebo dokonce červená.

„Dostatek světlých barev rozsvítí prostor, přírodní materiály a doplňky zase pomohou k útulné a přívětivé atmosféře. Perfektně se hodí i akcent vintage, v podobě patchworku, v kombinaci se světlým dřevem,“ říká Lenka Lehečková ze společnosti SIKO koupelny & kuchyně.

Foto: SIKO koupelny & kuchyně

Dlažba Emil 20Twenty připomíná dřevěná prkna jak dekorem, tak tvarem – rozměry 20 x 120 cm. V tomto případě se použila jako obklad vany a do nik. Cena 1199 Kč/m2Foto: SIKO koupelny & kuchyně

Foto: RAVAK

Concept Be Happy II sází na praktické minimalistické tvary a je určený pro malé koupelny. Cena vany o délce 160 cm je 8490 KčFoto: RAVAK

Foto: J.A.P.

Neutrální šedostříbrnou barevnost přináší do koupelen i dveře Strong s hliníkovou konstrukcí a jejich dekorativní pískované sklo. Cena od 10 697 KčFoto: J.A.P.

2. Dřevo reálně i „na oko“

Chcete-li pojmout skandinávský styl tradičně, pak nemůžete opomenout dřevo. „Koupelnový nábytek z masivu je jedním z letošních žhavých trendů. Aby však odolal vlhkému prostředí, je třeba volit správné dřevo, například dub, a hlavně ho důkladně napenetrovat speciálním přípravkem,“ vysvětluje Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Kdo si na masiv netroufá, jistě zvolí imitaci. Kresbu dřeva může napodobovat potištěná fólie aplikovaná na MDF desce, zde je důležité, aby základní materiál precizně obepínala i z vnější strany, čímž se zamezuje pronikání vody a vlhkosti dovnitř. Evokovat dojem dřeva samozřejmě dokážou také keramické obkládačky či dlaždičky.

Foto: Dřevojas

Zkosený tvar koupelnové skříňky Perola z masivního dubu představuje moderní řešení minimalistických tvarů. Cena skříňky bez umyvadla od 19 990 KčFoto: Dřevojas

Foto: OBZOR

Dřevo se dá využít i u drobných detailů. Dubová dýha na povrchu rámečků vypínačů Decente je nalakovaná, aby se vlhkem nekroutila. Cena vypínače 344 KčFoto: OBZOR

3. Střídmá elegance

Vodovodní baterii k umyvadlu a vaně (sprše) je vhodné volit z jedné kolekce, abyste dodrželi čistotu designu. U malých koupelen by totéž mělo platit i pro vanu a umyvadlo, případně také WC mísu, je-li součástí místnosti. Připomeňme si, že skandinávský styl charakterizuje tvarový minimalismus, jasné hrany a rohy nebo zaoblení. Vana se zpravidla osazuje do rámu a obkládá keramikou, ve větší koupelně bude skvěle vypadat volně stojící. Ostatně použití volně stojící vany patří k aktuálním trendům. Ani v případě umyvadla není jen jedno řešení: může být závěsné, zapuštěné do desky či postavené na desku – vyberte si.

Foto: SIKO koupelny & kuchyně

Keramické umyvadlo na desku Triomini se může stát desingovou třešničkou vaší koupelny. Cena 4690 KčFoto: SIKO koupelny & kuchyně

Foto: Grohe

Závěsné WC je součástí kolekce Euro Ceramic, kterou charakterizují příjemně zaoblené linie. Cena 5554 KčFoto: Grohe

Foto: Jika

Série Cubito N nabízí baterie umyvadlové, vanové i sprchové. Na tu posledně jmenovanou si můžete pořídit i praktickou odkládací poličku značky Roca. Cena vanové baterie 2649 Kč, cena poličky 524 KčFoto: Jika

4. Další parametry

V každé koupelně je důležité zrcadlo; čím menší prostor máte k dispozici, tím více si se zrcadlovou plochou vyhrajte. „Klíčový je dostatek světla, pečlivý výběr svítidel a jejich umístění tak, aby vytvořily dokonalou atmosféru. Světlo by mělo být měkké a tlumené. A nepodceňujte ani roli doplňků. Keramika a porcelán jednoduchých, leč ladných tvarů, by neměly chybět,“ připomíná Lenka Lehečková.

Rovněž u drobných prvků se vyplatí myslet na jejich stejnou „tvář“, ať už jde o detaily v podobě háčků a věšáčků na ručníky, úchytek u koupelnového nábytku nebo sladění všech košů a košíků. Jinak by vznikl vizuální chaos. Což by byl přesný opak toho, čím je severský styl známý – nadčasovou harmonií.

Foto: Sapho

V zrcadle Cosmetico je integrované kosmetické zrcátko. Cena 1790 Kč za rozměry 60 x 80 cmFoto: Sapho

Foto: La Almara

Keramický koupelnový set obsahuje vše potřebné. Cena 529 KčFoto: La Almara

Foto: VEBA

Froté ručníky Juvel si můžete pořídit v různých barvách typických pro skandinávský styl. Jak v těch základních (bílá, béžová, hnědá), tak doplňkových (žlutá, světle modrá, červená i zelená). Cena 199 Kč za kusFoto: VEBA

Co nového jste si do koupelny pořídili v poslední době?

Reklama

Související témata:

Načítám