Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Divíte se, že nemá rád vaše děti? To je přece logické!

Foto: George-Rudy, shutterstock.com

To, že muži vnímají jinak vlastní děti a odlišně děti svých partnerek, je podle Josefa Hausmanna pochopitelnéFoto: George-Rudy, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gábina píše našemu chlapovi, protože má problémy s tím svým. Proč safra tak moc protežuje vlastní děti na úkor jejích? A zná Josef Hausmann odpověď?

Článek

Čtenářka Gábina napsala do e-mailové schránky jaktovidichlap@prozeny.cz: „Mám problém s partnerem ohledně jeho chování. Každý máme své děti z předešlého vztahu, společné žádné. Jeho potomci jsou v jeho očích vychovaní, slušní a spořádaní. Ti moji ne. Dává mi to najevo, a dost. Moji dělají vše špatně, a když už se jim zadaří, tak vždy je tam nějaké ale nebo je to jednoduše normální, takže není důvod je chválit nebo si toho aspoň všimnout. To je podle mě špatné, pochvala přece povzbudí každého, nejen jeho.

Když své děti bráním a poukazuji, že není rozdíl mezi mými a jeho, kritizovat jeho se nesmí, není co. Výsledkem takové debaty je hádka, tedy takzvané domácí ticho. Následně se to projevuje i v našem intimním životě. Někdy se chová ukázkově, jindy despoticky. Je to jak život s psychicky nevyrovnaným puberťákem, který neví, co chce. Mé děti ho už odmítají respektovat a jeho děti získaly odpor ke mně, aniž bych jim ublížila. Přemýšlím o odchodu od něj, o hodně tvrdém odchodu."

Vážená Gábino, problém nevyřešené minulosti (co jiného děti jsou?) rozleptal už nejeden vztah. Muž má (ale všechno další platí v obráceném gardu i pro ženu) na partnerčiny děti spadeno už z principu, protože se s nimi musí dělit o její lásku, čas a pozornost. Je ochoten to zkousnout v opodstatněných případech, v neopodstatněných (uvedených níže) se naštve.

Bohužel nepíšete, jak jsou děti staré, pro zdejší věkový průměr předpokládám, že jsou dospělé. Partnerčin argument o mateřské povinnosti (například při zanedbání muže, který měl pro oba připravený výlet na víkend, kam pak smuten odjel sám, protože ona musí za synem, který leží s horečkou a jeho přítelkyně je na stáži ve Vídni, takže kdo by jim vyvenčil psa), chápe chlap jako podpásovku.

Matku může (a má!) v tomto věku nahradit manželka, partnerka či kamarádi, ale partnerku (na vysněném výletě) nahradit nemá kdo a chlap je tu jaksi hozen přes palubu. Mnohé děti nedisciplinovaně, sobecky a z pohodlnosti raději v nouzi otravují matku (čímž ji okrádají o výlet a zatloukají – možná cíleně – klín do jejího vztahu), než by se snažily řešit svůj problém vlastními silami.

Chlap v této situaci pochopitelně neopomene zdůraznit, že pořádně vychované děti mají od jistého věku stát na vlastních nohou a nenarušují matce posledních pár roků milostného života. Raněná matka odsekne něco nelichotivého o partnerových dětech a je tu zbytečná hádka (místo sexu). Když se to (nezdařený výlet kvůli dětem) stane muži opakovaně, při každém telefonátu (možná i manipulujících) dětí matce se už automaticky naježí.

Uvědomuji si, že řeším případ dětí jakž takž dospělých, na řešení dalších variant zde není prostor. V daném případě varuji před nabouráváním si vlastního vztahu kvůli dětem. Vy máte mít s novým mužem svůj život, (oboje) děti ať si mají svůj a do toho vašeho ať vstupují jen svátečně.

Nemyslete si, že když tohohle chlapa pustíte k vodě, že ten příští nebude naštvaný, když kvůli tomu, že musíte synovi vyvenčit psa, pojede na výlet sám.

Související témata:

Načítám