Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Proč muži nemají zájem o ženy, které chtějí jen sex?

Foto: Profimedia

Proč muži nechtějí „kamarádky s výhodami“? I dnes vám odpoví Josef HausmannFoto: Profimedia

Reklama

Čtenářka Magda se domluvila s přítelem, že budou mít jen sexuální vztah, ale při setkání k ničemu nedošlo. Teď si myslí, že se zachovala hloupě, a neví, jak on si její chování vysvětluje.

Článek

Jak problémy naší čtenářky, která se nám ozvala na e-mail jaktovidichlap@prozeny.cz, hodnotí muž, jsme se opět zeptali Josefa Hausmanna.

Čtenářka Magda: „Před dvěma týdny jsme se s přítelem po dvouletém vztahu rozešli. Po našem rozchodu mi začal psát kamarád. Jelikož vím, že není vztahový typ a já momentálně po rozchodu žádný vztah neplánuji, shodli jsme se, že by nebylo špatné si tu samotu trochu okořenit a že bychom spolu mohli začít mít sex. Jen tak nezávazně, bez pravidel a bez žádného následného očekávání.

Poté jsme si téměř čtyři dny psali, kde, kdy... Jenže když jsme se sešli, jen jsme si povídali a líbali se. Bylo vidět, že oba již chceme ten zaslíbený sex, přesto k němu nedošlo. Poté mě odvezl domů, dal mi pusu a tím to končilo. Nechci po něm žádnou lásku, ale mám obavy, že po tomhle se již znovu neozve a nebudeme moct být ti ,kamarádi s výhodami'. Když jsme se k tomu neodhodlali již teď, tak aby si neřekl, že snad očekávám něco víc a že jsem mu prostě nedala, i když jsme se domluvili. Ráda bych se vás zeptala, zdali i takto mohou muži přemýšlet?

Píši zrovna vám, protože bych ráda věděla názor muže, který se to, jak jsem si všimla v jiných článcích, nebojí říci narovinu.“

Vážená Magdo, pokus samotu, jak říkáte, „okořenit sexem“ s jedním a týmž (vyhlédnutým) partnerem, je, buďte upřímná, pokus o vztah. Kdybyste si chtěla samotu okořenit sexem promiskuitním, věřil bych, že neslovíčkaříte. Takhle ne. Normální žena touží po muži do vztahu, nikoli po někom „jen jako po muži“. Muži tohle vědí, a proto jsou jim tyto situace podezřelé a nad jejich pudem sexuálních dobyvatelů převáží pud sebezáchovy.

Po sondě do ženského myšlení ze sloupku z minulého týdne musíte uznat, že vaše (možná upřímná) touha po „kamarádství s výhodami“ ostře kontrastuje s názory mnoha žen, které ženu v pozici „kamarádky s výhodami“ posoudily jako poníženou matraci. Strach vašeho vyhlédnutého kamaráda (s výhodami) ze zabřednutí do vztahu, tedy racionální jádro má.

Váš popis situace, za které k sexu „nedošlo“, je zmatečný. Až v dalším kontextu vysvítá, že jste mu „nedala“ vy, ovšem nechápu proč, když jste se na tom domluvili. Mimochodem, tu (telefonickou) domluvu bych rád slyšel: „Přijď, určitě ti dám.“ Každopádně něco se na té schůzce muselo stát – třeba jste za ta dlouhá léta, co jste se neviděli, zestárla (bojím se napsat – ztloustla), a on po vás tolik nebažil. Jo, to se to potom nedává…

Sex (odborně a názorněji: přístup k reprodukčním zdrojům) je pro ženu její nejcennější komodita, kterou (poslušna genetickému imperativu) nemůže dát pod cenou. Ženy, které se dávaly pod cenou, přednostně umíraly (a vymíraly) i se svým potomstvem – nechráněny a materiálně nezaopatřeny.

Žena, která by „dala“ jen tak z kamarádství, je na jedné straně snem (skoro) všech mužů. Na druhé straně bude potenciální uchazeče odpuzovat tím, že její chování je podezřelé. Takhle se ženy nechovají. Vždycky za sex něco chtějí – nejlépe vztah na celý život. V myšlení mužů je zkrátka určitá schizofrenie – tajně sní o lehce přístupných rozmanitých sexuálních partnerkách, ale když se nějaká žena nabídne jen tak bez komplikací, zareagují útěkem. Tuší, že zde něco nehraje.

Pokud jste tedy tou obrovskou výjimkou a nezávazný sex myslíte doopravdy, musíte to kamarádovi jasně sdělit, a hlavně zdůvodnit. Třeba tím, že se potřebujete vyléčit z předchozího vztahu, pomstít se expartnerovi nebo tak něco, co by kamaráda zbavilo podezření a strachu.

Bez tohoto vysvětlení budete vypadat jako zoufalka nebo pletichářka chystající nějakou boudu.

Reklama

Načítám