Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Má milenku aneb Proč manžel nechce jet na rodinnou dovolenou?

Foto: Dmytro Zinkevych , Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych , Shutterstock.com

Reklama

Čtenářka Jana má celkem pochopení pro pracovní vytížení svého manžela. Tím spíš by ale přivítala společnou rodinnou dovolenou. On je proti. Co si o tom myslí Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz Jana napsala: „Je mi 35 let, manželovi 40. Jsme spolu 10 let, máme dvě děti (8 a 6 let). Já jsem dva roky v práci, manžel je hodně pracovně vytížený, péče o rodinu a domácnost je víceméně na mně. To, že spolu moc nejsme v průběhu roku, s rodinou je maximálně jeden víkend z měsíce, chápu a respektuju, ale nyní je před námi léto. Když jsem nadhodila téma rodinné dovolené, manžel mi řekl, že s námi nepojede. Jako důvod uvedl, že má hodně práce.

Musím přiznat, že tohle už je na mě moc. Zatím jsme o tom více nemluvili, jen jsem se ho zeptala, zda se něco neděje. Prý vůbec nic. Opravdu bych si přála, aby aspoň dva prázdninové týdny strávil s námi, se svými dětmi, to snad není tak moc, ne? Jak ho mám přesvědčit, co mi poradíte? Děkuji vám."

Vážená paní Jano, jestli váš pán a živitel tvrdí, že má hodně práce, musíte to respektovat. Jinak riskujete, že vám řekne: „Když dáš tady na prkno každý měsíc padesát tisíc, klidně si to s tebou vyměním.“ Jistě by si rád dovolenou dopřál – kdyby si to mohl dovolit. Doba je zlá.

Bohužel jste se nezmínila, jakým způsobem peníze dobývá. Zřejmě dost těžce. Kdyby ovšem vydělával peněz hodně, potom je celá situace podezřelá. Z těhle „vytížených“ chlapů, co nemají čas na děti, ba ani na dovolenou a vozí se mercedesy, se někdy vyklube vejlupek, který vede ještě jeden paralelní život. Nad osudem by ale vůbec nevyhrál – dělal by dojnou krávu dvěma familiím, nemůže ani na dovolenou a trne, že to na něho praskne.

Okolnost, že má na vás čas maximálně jeden víkend za měsíc, je ovšem podivná, tedy pokud není námořník, kamioňák nebo ministr zahraničí… Přesvědčit ho nemůžete. Nepomůže si nikdo, kdo druhého vmanipuluje někam, kam on vlastně nechtěl. Možná opravdu nemá čas, možná si to jenom myslí. Jsem velký odpůrce slídění všeho druhu. Časový rozpočet vašeho muže je ale dost zvláštní.

Když na něco nemám čas, tak je to proto, že upřednostním něco jiného. Že by u 40letého chlapa byl v hierarchii hodnot sex a děti tak nízko, se dá opravdu vysvětlit jen u topiče na zaoceánském parníku, kterému nic jiného nezbývá. Je ale klidně možné, že je opravdu jen obyčejný workoholik, jak jste to vylíčila. Ani to však není žádné vítězství.

Zajímavá otázka zní, co s volným časem vlastně manžel dělá. Třeba s ním jen neumí hospodařit... 

Reklama

Načítám