Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Máma dělá tátovi služku, co s tím?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Naši čtenářku Jarku znepokojuje vztah jejích rodičů – zatímco maminka by se pro tátu rozkrájela a dělá mu dokonalý servis, táta je jen nerudný a ničeho si neváží. Jak z toho ven? Přečtěte si, co radí Josef Hausmann.

Článek

Naše čtenářka Jarka napsala na e-mail jaktovidichlap@firma.seznam.cz: „Pane Hausmanne, mám na vás velkou prosbu, potřebuji, abyste mi poradil, protože já už si rady nevím. Mám maminku, které je 60 let, žije s mým otcem, tomu je 65 let. Já už mám svoji rodinu, ale jedna věc mě moc trápí, a to, jak se táta chová k mámě. Ona se o všechno stará, o dům, nakupuje, vaří, pere, ale táta místo toho, aby byl rád, tak se k mámě chová naprosto hrozně. Vždycky když za nimi přijedu, je na ni neurvalý, ničeho si neváží, natož aby za něco poděkoval. Máma okolo něho kmitá a stará se, aby měl co jíst, měl vypráno atd. Když se jí ptám, proč si to nechá líbit, tak mi vždy odpoví stejně: že to prostě vydrží, vždyť nemá kam jít, a že to už s ním nějak doklepe. Já jsem z toho smutná, moc bych si přála, aby byla šťastná, aby ještě zažila něco pěkného... Poraďte mi, jak ji přesvědčit, aby o něho aspoň tolik nepečovala, když odejít nechce. Nebo co byste dělal na jejím místě vy? Děkuju vám za radu.“

Vážená paní Jarko,

zklamu vás, radu nemám. Vaše maminka dlouhým soužitím s vaším otcem a zároveň zanedbáváním vlastních koníčků a kultivace vlastního světa (důvod neznáme) „zdegenerovala“ – promiňte mi ten výraz – v domácí puťku. V této fázi je starání se o domácnost a manžela její hlavní a jedinou náplní života. Když jí to rozmluvíte, ať to nedělá, bude mít před sebou vakuum. Její vrstevnice v šedesáti letech hrají tenis, lítají na běžkách a jezdí na cyklozájezdy na Korsiku. Ale to už dělají desítky let. Ze dne na den to nejde.

Ptáte se, co bych dělal na jejím místě. Nuže – zkusil bych si najít chlapa, který by mně ještě ze světa něco ukázal. Některé ženy bývají i v tomto věku stále fyzicky přitažlivé. Nevíme ovšem, jak vaše mateř vypadá. S vysokou pravděpodobností se jedná o starý známý bludný kruh: zanedbaný vlastní svět (hlavně sportu) = zanedbané tělo = zanedbané příležitosti k seznámení = zanedbaný vlastní svět (hlavně sportu).

Vím ale, co bych dělal na vašem místě – škoda, že to nevidíte vy. Alibisticky bych nenechával řešení na bezmocné matce. Když vám jde o věc, vložte se do toho sama. Zkuste domluvit otci, a když to nepomůže, máte volné ruce k dalším akcím. Kupte matce zájezd nebo lázně, aby se dostala do šance poznat někoho jiného (uvidíte, že nepojede), postrčte ji směrem k nesplněnému snu – o němž víte jen vy. A když na to nemáte dost prostředků, vařte z toho, na co máte: Berte si ji častěji k sobě, ať se těší z vnoučat. Vy a vaše rodina jste její hlavní přirozená radost v odkvetlém manželství, které odkvetlo ve jménu vaší existence, jejíž součástí má teď být. Tak jí to umožněte v co největší míře.

Při vaší nesmlouvavé kritice otce uveďme v zájmu objektivity, že není jasné, zda o tu všechnu „péči“ vůbec stojí.

Valnou část práce v domácnosti (kytičky, vázičky, dečky, záclonky) vykonávají ženy pro sebe...

Reklama

Načítám