Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Matka mi svádí partnery. Co mám dělat?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Třiadvacetiletá Lucie má problém – matka jí svádí partnery. Chová se před nimi vyzývavě a flirtuje s nimi. Lucie je zoufalá, žárlí a neví, co má dělat. Co jí poradí Josef Hausmann jako chlap?

Článek

Lucie (23) napsala na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz tento dotaz: Pane Hausmanne, můj problém se jmenuje matka. Mám ji ráda, ale co si myslet o tom, že mi permanentně svádí partnery? Pokaždé, když jí někoho, s kým chodím, představím, začne s ním flirtovat. Fakt ji nechci nijak pomlouvat, ale už se bojím k nám někoho přivést domů. Možná si to ani neuvědomuje, ale prostě když vidí mladého muže, vlastně jakéhokoli muže, celá se promění. Začne se trapně hihňat, nespustí z něj oči a vede řeči, které se k jejímu věku nehodí. Snažila jsem se s ní o tom mluvit, ale tvrdí mi, že to není pravda, že si to jen namlouvám. Ale to by se musela vidět! Přitom má přítele. No, a nedávno jsem za ní neočekávaně přijela domů a našla jsem tam svého přítele v družném hovoru s ní. Oba měli upito a na stole byla lahev vína. Vážně nevím, co si mám myslet. Mámě je 44 a příteli 31 (a musím říct, že na svůj věk vypadá máma dobře). On mi sice říká, že jí šel jenom něco opravit, že ho o to požádala, a jinak z ní má srandu, ale je možné, že by ho přitahovala? A jak jí mám vysvětlit, že se chová trapně? Prosím, poraďte mi, jak na ni.

Vážená Lucie,

stálo by za zamyšlení, jestli vaši nápadníci nevidí na matce něco, čím sama nedisponujete – třeba štíhlost – a zapracovat na tom. Tím zodpovídám (z úst dcery málo slýchanou) otázku: „Jak na ni?“

Bez ohledu na to, zda se v tomto bodě mýlím čili nic, přejděme k obecné hrozbě svedení zetě o kupu let starší tchyní. Partnerský vztah (i když netypický) francouzského prezidenta Macrona budiž dokladem toho, že fyzicky a fyziologicky zde není překážek. Případů, kdy mladý ženich se spustil s fešnou tchyní (dokonce na vlastní svatbě), je nepočítaně. Fakt, že váš nápadník navštívil matku v jejím bytě, aniž by vás o tom informoval, je tedy hodně podezřelý. (Pokud vám nalhal, že dostal lístek na Spartu a na rande s vámi nemá čas, padají poslední pochybnosti…)

Nezávazné nízkorozpočtové erotické dobrodružství je pro ohromnou většinu mužů (z níž se statisticky bude rekrutovat i většina vašich nápadníků) jedním z nejvyšších výbojných cílů, zvlášť když mají vyřešenou dlouhodobou sexuální strategii, tj. partnerku na trvalý vztah. Buďte si jista, že se stejnou lehkostí svede vašeho partnera kterákoliv jiná fešanda ve věku vaší matky, klidně i starší.

Ve svém věku máte o tom, co je stáří, pokřivené představy – jako jsme to ovšem my důchodci měli ve vašem věku také. Proto se i ve vašem dotazu vyskytuje hned dvakrát slovo „trapně“. Trapně znamená „poněkud směšně“ před někým objektivně nezaujatým. To vy nejste, takže to slovo nemáte právo použít – když už pominu fakt, že jím cejchujete vlastní matku. A už vůbec si nečiňte nárok posuzovat, jaké řeči se hodí k jakému věku… Mamince se holt líbí mladí muži – co je na tom? Kdyby to bylo obráceně (na tatínka by dělala oči potenciální snacha), také by se nebránil – a hle, odsuzována by byla snacha. Tady je zase odsuzována matka. Zatracený ženský – pak že nejsou kořenem všeho zla! Tak – už v zájmu objektivity – na maminku ne-nevražte (ta čeština nám dává!). Pokud vás má nějaký nápadník opravdu rád, do maminky se nepustí.

Málem jsem vám teď doporučil, ať matku využíváte k testování upřímnosti zájmu vašich partnerů. Ale beru to zpět. Mužská populace je natolik promořena geny pravěkých praproutníků, že by takovým testem prošel jen svatý… 

Reklama

Načítám