Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Milování s bývalým. Je to velká chyba?

Foto: Thinkstock

Příležitostný sex neznamená vztah!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenářka Klára se začala vídat se svým expartnerem. Prý čistě jen na sex. Má cenu, aby se v posteli vídali pravidelně, anebo to zavání problémem? Takhle to vidí náš chlap!

Článek

Josef Hausmann každý čtvrtek odpovídá na vaše dotazy z e-mailové schránky jaktovidichlap@prozeny.cz. Tentorkát se ptá čtenářka Klára: na svého ex, na sex s ním i na to, jestli má taková aférka  vůbec smysl. Tady je odpověď!

Čtenářka Klára: „Před rokem jsme se rozešli s bývalým partnerem, nepříliš slavně. Oba jsme si od rozchodu odbyli nějaký ten románek, začali jsme si více psát, vídat se, čistě jako staří známí, přátelé. Jenže nedávno se nám to zvrhlo a skončili jsme spolu v posteli. Vracet se k sobě neplánujeme, ale vztah typu ,příležitostný sex s ex' nás oba láká, a tak váháme. Může to fungovat, dá se to utajit před společnými známými, nebo je to jedna velká blbost...?“

Vážená Kláro, rozešli jste se před rokem, což je velmi nedávno a váš „pseudovztah“ tedy pokračuje – nepokračuje. Po rozchodu dochází mezi rozešedšími se k „sexu ze setrvačnosti“ dost často. Oba mají k sobě blízko, nestydí se, vlastně pokračují v rutině… Ošidná na tom je klamná naděje toho, kdo se rozejít nechtěl, že se vlastně nic nestalo.

Kdybyste během zmíněných románků oba (nebo aspoň jeden z vás) našli někoho pořádného, kdo by za to stál, aby k „příležitostnému sexu s ex“ nedocházelo, celá kauza okolo něj by pominula. Takto situace budí dojem, že jste vlastně „na sebe zbyli“.

Nevěřím, že žena dovede mít vztah typu „příležitostný sex“. Muž ano a bez problémů, žena obvykle baží po něčem hlubším a je otázka, jestli si „příležitostným sexem“ nelžete do kapsy a jestli vlastně v hloubi duše nedoufáte v renesanci původního vztahu. Tomu by napovídala i vaše zmínka o strachu z provalení aféry před známými. Příležitostný sex se dá utajit vždy – předpokládám, že jej provozujete za zavřenými dveřmi. Pokud plánujete procházky parkem za ručičku (což zavání vztahem, ke kterému z vás dvou, přiznejte si, inklinujete vy více), před známými to budete tajit hůře.

Tím se dostávám k zásadní otázce: Může to fungovat? Ale co? Příležitostný sex funguje vždycky, na něm není co zkazit – zejména, když už se tak dobře znáte. Nazvěte ale věci pravým jménem – to, nač se ptáte, není „ příležitostný sex“, ale „pravidelný příležitostný sex“ – tedy vztah.

Přísloví „prasklé prkýnko nesroste“ nevzniklo jen tak. Musela byste zanalyzovat příčiny rozchodu a zvážit, zda pominuly, nebo přetrvávají. Jestli jste bývalému partnerovi lezla na nervy proto, že jste mu dělala scény, když chodil v pátek na kulečník, a poznala jste mezitím, že to byla hloupost, příčina pominula. Jestli váš partner vás štval tím, že na veřejnosti neumí dělat frajeřiny, příčina nepominula.

Nesnažte se však marně o vyřešení kvadratury kruhu. Pravidelný příležitostný sex není nic jiného.

Reklama

Načítám