Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Přítel chtěl rodinu, pak mě donutil k potratu

Foto: Profimedia

Proč muž nejdříve s nápadem pořídit si dítě souhlasil, ale nakonec se vyděsil a couvl?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aneta žila v dlouholetém vztahu, s přítelem se dokonce dohodli na založení rodiny. Když otěhotněla, mužské sliby byly ty tam a Aneta nakonec skončila na potratu. Proč pánové slibují, a pak couvají? Takhle to vidí chlap!

Článek

Na e-mail jaktovidichlap@prozeny.cz, na který můžete i vy posílat své dotazy, se tentokrát obrátila čtenářka Aneta. Otěhotněla, dokonce plánovaně! Jenže přítel se zachoval úplně jinak, než původně sliboval. Jaké byly okolnosti? A proč partner nakonec od zakládání rodiny ustoupil? Aneta netuší. Ale Josef Hausmann naštěstí (ostatně jako vždy) ano. Čtěte!

Čtenářka Aneta:„Dobrý den, Je mi 34 let, žila jsem 10 let se svým přítelem a vše bylo v naprostém pořádku, rozuměli jsme si ve všem až... Když mi bylo 32, nadnesla jsem téma dítě. On byl úžasný, pravil: ,Ano, to bude utvrzení našeho vztahu, vezmeme se, aby dítě nebylo v -nijakém- vztahu.' Já se tak těšila, říkala jsem si, že je fajn, že mám muže, který je skvělý pro rodinu! Vysadila jsem antikoncepci a po půl roce jsem opravdu otěhotněla.

Když jsem mu zprávu sdělovala, přišel šok. Začal s tím, že to nemyslel tak brzo (bylo mu 38), že nemáme kde bydlet (bydleli jsme v podnájmu v Praze), že se neuživíme (on měl opravdu dobře placenou práci), že s tím nepočítal. Těch výmluv bylo opravdu hodně. Když jsem zhodnotila pro a proti, šla jsem na potrat. Dodnes si to vyčítám. Nebudu to prodlužovat, nakonec jsme se rozešli. Ale teď dotaz: Co vede muže k tomu, že nejdříve slibují, a potom couvají? Co je vede k tomu, že jsou schopní popřít i to, co kdysi slíbili?“

Vážená slečno Aneto, to, co líčíte, je tragédie, na níž ovšem máte spoluvinu. O dítěti se mělo mluvit dřív, ne až po osmi letech. Během tak dlouhého soužití je obvyklé, že si partneři vyjasní budoucnost – kde budou bydlet, pracovat a jak to bude s dětmi. Za tu dobu jste měla mít svého partnera také prověřeného, jaký je jeho postoj k eventuálnímu dítěti. A kdyby negativní, pryč od něj.

Jeho jednání je podivné a slabošské. Být se ženou tak dlouho znamená závazek i do budoucna. Ovšem nastupující generace moc morální závazky neuznává – o to více preferuje absolutní nevázanost. Možná to soužití s vámi bral jako jistou formu „mamahotelu" – platil jen poloviční nájem… Přitom měl budovat vlastní hnízdo. Už to, že ho nebuduje ani nepromýšlí, vám mělo být nápadné. Pak, že ženy dovedou muže prokouknout!

Je také možné, že mezi tím začal pošilhávat po jiné a vaše dítě mu překřížilo plány. Škoda, že se nikdy nedozvíme o předchozích i následných okolnostech vašeho potratu. To vás jen tak, jako by se nic nedělo, přivezl ze špitálu domů a pokračovali jste v soužití? Nebo jste se rozešli už předtím?

K vašim (hořkým a vyčítavým) otázkám: Muži ženám slibují (hory doly), když usilují o jejich dobytí, tedy svedení. Dobytým ženám pak činí sliby kvůli jejich udržení. Někdy slíbí i to, čím sami nedisponují (například volnou ruku pro vztah), a pak musí couvnout. Vás měl dobytou i udrženou, souhlas s dítětem slíbil lehkovážně možná proto, že to pro něj bylo něco mlhavého a ne tak jistého kdesi v budoucnosti. Ta se ale rychle překrystalizovala v realitu. Před tou zbabělci utíkají. A doby, kdy bylo téměř povinností si „zbouchlou“ holku vzít, jsou ty tam.

Evolučně psychologický důvod, proč ženy dělají se sexem větší drahoty, spočívá v tom, že žena – kvůli ochraně před početím s nezodpovědným jedincem, což po statisíciletí znamenalo její zkázu – napřed testuje nápadníky právě na vlastnosti, jako je solidnost, zodpovědnost, vůle po budování rodinného hnízda, starostlivost a podobně.

Někdy se ovšem stane, že se žena nechá oslnit jinými, lacinějšími efekty. Obávám se, že to byl váš případ.

Reklama

Související témata:

Načítám