Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Proč o sebe muži nepečují?

Foto: Thinkstock

Jsou superčistí, voňaví a upravení muži to, po čem by ženy měly toužit? Své si o tom myslí náš chlap!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenářka Katka doslova zbožňuje upravené muže. Když voní, když jsou čerstvě oholení, upravení a stylově sladění ve značkovém oblečení. Proč je ale takových na světě málo? Bez okolků odpovídá Josef Hausmann!

Článek

Navoněný, uhlazený a upravený, nebo drsný chlap ušpiněný od šmíru, zpocený od tvrdé práce? Jaký je moderní ideál krásy? Čtenářka Katka doslova „ujíždí“ na první variantě. A co na to náš chlap?

Čtenářka Katka: „Vždy se mi velmi líbili muži, kteří krásně voní, jsou hezky upravení, nosí značkové oblečení a prostě se pečlivě starají o svůj vzhled. Bohužel, takových moc není, to je ale – alespoň podle mě – strašná škoda. Absolutně nenávidím, když někdo jde neoholený, neostříhaný v nějakém starém nebo obnošeném oblečení a přitom se ještě záhadným způsobem ,zapomněl' vykoupat, takže rozhodně nevoní jako kolínská. Zajímalo by mě, proč se valná většina mužů vůbec nezajímá o vzhled a někteří svůj nezájem dotáhli tak daleko, že dokážou vypadat málem jako bezdomovci. Co vy na to?“

Vážená slečno, co na to já, který absolvoval mnohadenní výstupy v horách v jednom oblečení a půl zimy byl v jediných hadrech zakopán s tankem ve sněhu? A co teprve na to Shackeltonové, Hillaryové a Amundseni? A co by vám řekli Vinnetou s Old Shatterhandem? Co vojáci, kteří pro vás páchnoucí a zavšivení vybojovali dnešní svobodu a přepych? A co miliardy lidí na tomto světě, které se narodili jiným rodičům, než kterým Štěstěna přistrčila vás?

Asi, že ne každý si může dopřát luxus takové fajnovosti, bez které byste se vy neobešla. Maně si uvědomuji, jak hrozně muselo být vám podobným fiflenám, které se ze dne na den ocitly někdy v káznici, koncentráku nebo ve vyhnanství. Jistě si tenkrát také nepřipouštěly, že svět potu, bolesti a špíny by se jich mohl jednou také týkat, a ve svém skleníku se předtím stejně nehorázně rouhaly.

Viri docti divititias suas in se habent (učení muži mají své bohatství v sobě) bylo heslo starých Římanů. Vám ovšem nejde o učenost, vám jde o povrchní pozlátko, podle kterého se pozná (bohatý a prázdný) nabob. (Učený Albert Einstein chodil bez ponožek a určitě nenavoněn.) Jen aby ten zanedbaný a neoholený pán, kterého tak odsuzujete, nebyl třeba zručný chirurg, který vám zítra vrátí zdraví. Já naopak, když vidím někoho v obnošeném oblečení, oceňuji, že je svůj, že se může vykašlat na to, co je in, že má jiné věci v palici než přemítání o módě či o volbě té správné kolínské…

Máte pravdu, že starý pot a dlouhodobé nemytí se a nepraní prádla smrdí. Z vás ovšem čiší (kromě toho, že jste absolutně depilovaná blondýna ze sterilního velkoměstského paneláku), že vám na muži vadí třeba i čerstvý pot po sportu, když není hned po ruce sprcha. Sportujete? Šla jste někdy se spacákem přes hory? Člověk se přece zpotí i při milování – jak to řešíte? Nedělejte rovnítko mezi páchnoucím bezdomovcem a den neosprchovaným a neholeným chlapem, který má k vyřízení důležitější starosti než vypadat jako manekýn Ken.

Myslíte si, že jde o vysloveně českou „specialitu“, protože jste určitě v zahraničí nikdy nevybočila z turistických plážovo-hotelových destinací zaplevelených (tělesnými i duševními) vymydlenci – jak se to ostatně sluší na lidi vašeho ražení. Přespat v domorodé vesnici byste se asi štítila.

Z mužů, na které máte políčeno, tedy těch, co „krásně voní, jsou hezky upravení, nosí značkové oblečení a pečlivě se starají o svůj vzhled“, na vás možná žádný nevybude, protože jich je mnohem méně než nán, které po nich baží. Ale to buďte ráda – s velkou pravděpodobností to budou do sebe zahledění sobci. Těžko některý z nich půjde v době krize v roztrhaných hadrech dělat nějakou špinavou práci, abyste se vy mohla mít dobře. To ten neoholený možná ano.

Ve vašem světě ale krize, pot a bída neexistují. Modlete se, aby vám vydržel.

Načítám