Hlavní obsah

Jak uchovat semena rostlin ze zahrady i na příští rok

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Na zahradě nám pomalu vrcholí sklizeň a to znamená, že si můžeme nejen užívat všech těch nádherných květů a úžasně dobrých plodů. A navíc už můžeme pomalu sbírat semena těch plodin a květin, které budeme chtít vysadit i příští rok.

Článek

Samozřejmě, že můžete semena většiny rostlin koupit na jaře i v obchodech, ale není to škoda, když jich máte vlastně plnou zahradu? Nejde jen o to, že ušetříte (a upřímně řečeno, u velké zahrady už je to docela pěkná částka), ale navíc budete mít i skvělý pocit, že jste si pokračování své zahrady vlastně zajistili vy sami. A to dodá zahradničení další úroveň.

Jak ale semena sbírat a uchovávat? Nebojte, není to nic složitého a zvládne to i úplný začátečník.

Aby kvetly i příští rok

Začněme semeny okrasných rostlin. U trvalek samozřejmě nemá cenu semena sbírat, příští rok vám vyrostou znovu. Dvouletkami se zabývejte jen tehdy, když už víte, že je letos jejich poslední (tedy druhý) rok. Nejčastěji tedy budete sbírat semena u letniček.

Když kupujete semena rostlin (a platí to hlavně u zeleniny), vždy se přesvědčte, zda se jedná o hybridní rostlinu – na obalu je tato skutečnost uvedena. Pokud ano, znamená to, že kupujete rostlinu vyšlechtěnou – a ta bohužel v druhé generaci semen (tedy těch, které seberete) ztrácí některé vlastnosti. To znamená, že okrasné květiny už nemusí tak bohatě kvést, mohou mít květy jinak barevné či ne tak plné. U zeleniny se může stát, že bude méně plodů, případně budou menší. Pokud vám to nevadí, směle do sběru. Nicméně pokud toužíte po stejném záhonku a bohaté úrodě jako letos, vyplatí se vám semena koupit v obchodě.

Jak sbírat

S okrasnými rostlinami je to snadné – po odkvětu zůstanou semeníky, z nichž semena získáváme. Nechejte je na rostlině co nejdéle, aby opravdu dozrála (jak je seberete příliš brzy, hrozí, že vám nevyklíčí).

Když jsou skutečně zralá, semena seberte, zbavte je nečistot a ještě je nechejte pár dní proschnout – třeba na papírové utěrce na suchém a teplém místě (máte-li půdu, jste šťastným zahradníkem). Poté je uložte do malých papírových sáčků či obálek. Ty nadepište nejen názvem rostliny, ale také rokem, ve kterém jste semínka sebrali. Klíčivost si totiž semena většiny rostlin uchovají nejen na rok příští, ale často i přespříští. Tak abyste věděli, zda se dají použít, nebo ne. Sáčky se semeny uchovávejte na suchém místě s přísunem vzduchu (to je velmi důležité, jinak hrozí, že semena zplesniví – proto se nedoporučuje uchovávat semínka v neprodyšných nádobách).

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Probojovat se k semenům

Jestliže toužíte uchovávat semena zeleniny, jako je například dýně či cuketa, okurky, rajčata nebo  poslední dobou stále oblíbenější melouny (ano, i v našem podnebí vyrostou, i když nemůžete čekat žádné obří plody), čeká vás trochu víc práce.

Semena se získávají z uzrálých plodů (opět je důležité, aby byly skutečně zralé) a musíte se k nim „probojovat“ přes dužninu (na které si můžete pochutnat). Zeleninu rozkrojte a vydlabejte část se semeny. Ta jsou ještě překryta jakýmsi „obalem“, který je nutné odstranit. U dýní to půjde poměrně snadno (prostě vydlabaná semena omyjte pod vodou), ovšem okurky či rajčata vám mohou dát zabrat.

Pomozte si tím, že je na tři až čtyři dny necháte na teplém místě v misce s vodou (některé plody budou vyžadovat až 5 dní této „lázně“). Dužnina okolo semen se uvolní a vy ji snadno odstraníte. Semínka opět omyjte pod vodou a nechejte na papírové utěrce dokonale uschnout. Poté je podobně jako semena okrasných rostlin umístěte do papírových sáčků a skladujte na suchém místě.

Úroda pro příští rok bude zaručena!

Reklama

Načítám