Hlavní obsah

Jak udělat z dobrého manželství skvělé? Stačí k tomu 6 kroků!

Foto: Thinkstock

Vaše manželství nemusí být jen dobré, může být dokonce skvělé!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše manželství se nepotácí v krizi, ale také to není žádná super jízda? Jde to změnit! A dokonce na to prý stačí pouhé tři týdny. Tady je návod.

Článek

Změnit dobré manželství ve skvělé je prý snadnější, než si většina lidí dovede představit. Alespoň to tvrdí manželé a manželští poradci Les a Leslie Parrottovi ve své knize In Making Happy: The Art and Science of a Happy Marriage (Výroba štěstí: Umění a věda šťastného manželství).

„Řada párů proplouvá životem, je jim celkem fajn, ale slýcháme, že ze vztahu zmizela jiskra. S pomocí několika malých změn můžete tuhle monotónnost ze svého manželství doslova vykopnout,“ tvrdí pro deník Daily Mail Les Parrott. Stačí prý začlenit do svého života v následujících třech týdnech šest posilovačů štěstí.

1. Spočítejte své štěstí

První krok spočívá v tom, že nahlas vyslovíte věci, za které si s partnerem navzájem vděčíte. Pojmenujete vše, co na svém vztahu oceňujete a za co jste rádi. Může to být cokoli – krásné děti, hezký domov, skvělé vzpomínky z dovolené. Počítá se vše, drobnosti i velké věci! „Vděčnost uvádí věci do souvislostí a okamžitě zvýší pocit vašeho štěstí. Uvědomíte si, co ve svém životě máte, co vás činí šťastnými,“ upřesňuje Les Parrott.

Foto: Thinkstock

Pojmenovat krásné věci, které vás díky partnerovi potkaly, je hodně důležitéFoto: Thinkstock

2. Speciální dopis

Další věc, kterou byste měli udělat, je napsat dopis někomu, kdo ve vašem vztahu sehrál nějakou důležitou roli. Může to být kamarád, který vám před lety skvěle poradil, když vám to moc neklapalo. Nebo rodiče, kteří vás i vašeho partnera vždy podporovali. V dopise byste měli jasně formulovat, čím vám daný člověk pomohl, jak váš vztah posílil. „Místo toho, abyste ale dopis odeslali, společně s partnerem si ho přečtěte. Je to připomínka síly vašeho vztahu,“ říká Les Parrott.

3. Hledejte svá poprvé

Hledejte nové aktivity, kterým se ani jeden z vás ještě nikdy nevěnoval. A nyní je vyzkoušejte společně, prostě zažijte nějaké své společné poprvé. Takové zážitky totiž pomáhají obnovit kouzelnou chemii, která bývá typická pro začátky vztahu, pro dobu bláznivé zamilovanosti.

4. Místo negativ pozitiva

Oslavujte se navzájem! Věnujte více času a pozornosti hovorům o pozitivních věcech, které potkaly vás a vašeho partnera. Místo diskuse nad další poznámkou vašeho syna zkuste mluvit o tom, jak je skvělé, že vám v práci přidali a že váš partner vyzvedl auto z opravy, takže můžete o víkendu někam vyrazit.

Problémem dlouhodobých vztahů totiž bývá to, že své soužití omezí na ryze praktické věci, na řešení všemožných problémů, a zapomínají se radovat z jakýchkoli úspěchů. Tím, že se zaměříte spíš na pozitivní jevy, dokážete jeden druhému, že váš vztah je plodný, kvalitní a přináší řadu hezkých věcí.

Foto: Thinkstock

Zkuste méně řešit běžné problémy a naopak více času věnovat pozitivním věcemFoto: Thinkstock

5. Nezapomínejte na budoucnost

Plánujte, mluvte o budoucnosti! „Plánování je zábavné, ale zároveň to stvrzuje vaše partnerství. Mluvit o tom, čeho byste chtěli společně dosáhnout třeba v příštích pěti letech a kde byste rádi byli za deset let, je jako firemní byznys plán, jen zaměřený na manželství,“ tvrdí Les Parrott.

6. Vylezte z manželské ulity

Poslední věcí, kterou manželé Parrottovi doporučují, je nějaká forma charity. Vaše partnerské štěstí se prý zásadně zvýší, když občas překročíte hranice svého manželství a poznáte svět mimo něj. Můžete spolu adoptovat třeba africké dítě nebo nosit granule do psího útulku. „Váš vztah tak dostane nový náboj, smysl. Budete se cítit naplněnější,“ upřesňuje Les Parrott.

Tak co, vyzkoušíte to?

Reklama

Načítám