Článek
Proč vůbec potraviny zamrazovat? Uchováte tím v potravinách výživové hodnoty, chuť a ušetříte kromě peněz i spoustu času.
„Naše strava by měla být co možná nejpestřejší s dostatkem čerstvých potravin. Součástí mohou být bez problémů i mražené potraviny. U nich je však potřeba sledovat obaly, dodržet správný způsob rozmrazování a použití v kuchyňské úpravě. U podomácku zmrazených potravin je nutrné věnovat pozornost také délce jejich uchovávání a způsobu zmrazování," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.
Ušetřit mrazením?
Kolik peněz se dá zamrazením ušetřit? Záleží na tom, jak často a co ve vašem mrazáku skončí. Nemá smysl nechávat ho poloprázdný – spotřebuje stejně energie jako ten naplněný, a hlavně – čím těsněji jsou potraviny na sobě, tím déle vydrží. Jak tedy můžete ušetřit?
Můžete koupit maso v akci a naporcovat ho do mrazáku – úspora může být kolem 30 korun na kile. Naporcování celého levnějšího kuřete uspoří kolem 60 korun oproti nákupu prsních řízků a podobně. Zamrazené houby nahradí žampiony – asi 80 korun za kilo nebo sušené houby s cenou asi 300 korun za kilogram. Díky zamrazeným bylinkám z truhlíku ušetříte za ty v květináči – stojí asi 40 korun. Do úspor započtěte i čas a náklady na cestu.
Co do mrazáku nepatří?
1. Mléko, zákys, kysaná smetana, jogurt, tvrdé sýry, natvrdo vařená vejce, vařené brambory, pudinky – změní konzistenci.
2. Salát a okurky kvůli vysokému obsahu vody po rozmrazení „zhadrovatí“.
3. Výrazně kořeněná jídla, majonéza, saláty, párky – změní chuť a strukturu.
4.Šumivé nápoje (například minerálky, colové nápoje) mohou explodovat.
5.Tuk mrazením žlukne – takže i z polévek seberte tuk z povrchu.
6.Šunka, uzené a konzervované maso – obsahují soli, které nesnášejí mráz, a pustí vodu.
7. Všechny potraviny a jídla, která už jednou byla zamrazená – mohou ohrozit vaše zdraví.
Na co při zmrazování pozor
1.Vše, co vkládáte do mrazáku, má mít maximálně pokojovou teplotu.
2.Potraviny s výraznou vůní zabalte do několika vrstev igelitu, aby od nich nenačichly ostatní.
3.Zamrazujte jen čerstvé maso, ze kterého odstraníte tuk – zkracuje dobu skladovatelnosti. Maso by nikdy nemělo být ve větším kuse než 1–1,5 kg. Z balení odstraňte vzduch – ten maso vysuší a spálí, což poznáte podle našedlých skvrn.
4. Mleté maso zamrazujte po porcích – například karbanátcích, které proložíte fólií nebo dáte jednotlivě do sáčků.
5. Kynuté knedlíky a kynuté těsto lze zamrazit i syrové.
6. Houby před zmrazením povařte ve slané vodě, osušte, dejte do dvojitého obalu, a teprve pak do mrazáku.
7. Drobné kusové ovoce vložte do mrazáku jednotlivě na tácku, do sáčků je nasypejte až zmrzlé.
8. Bylinky omyjte, pokrájejte, dejte do tvořítek na led a zalijte trochou vody – zmrzlé je dejte společně do sáčku. Stejně naporcujte i vývar nebo rajčatové pyré. „Vývar se rozhodně nebojte zamrazit, jeho kvalitu to neohrozí," říká Roman Vaněk v pořadu Peklo na talíři – v souvislosti s neuspokojivou kvalitou instantních kuřecích bujonů.
9. Pokud vaříte jídlo, které budete následně zamrazovat, osolte ho méně a dochuťte až po rozmrazení.
10. Omáčky zmrazujte bez konečného přidání smetany či sýra.
11. V jednom sáčku nebo krabičce nezamrazujte potraviny s různou konzistencí – například zeleninu a maso.
12. Jídla do mrazáku nemusíte zcela dokončit – vařte je o 15 minut méně, duste o 10 minut méně.
13. Jednotlivá balení označte – ideálně co a kdy jste do mrazáku dávali.
Máte vždy přehled o tom, co máte v mrazáku? Napište nám o tom.