Hlavní obsah

Jak ušetřit? Naučte se zamrazovat potraviny!

Foto: thinkstock

Zamrazené potraviny si uchovávají svou výživovou hodnotuFoto: thinkstock

Domácí vývar, maso z výhodné cenové akce, sezonní zelenina nebo bylinky. Pokud tohle všechno zamrazíte, ušetříte pár stovek.

Článek

Proč vůbec potraviny zamrazovat? Uchováte tím v potravinách výživové hodnoty, chuť a ušetříte kromě peněz i spoustu času.

„Naše strava by měla být co možná nejpestřejší s dostatkem čerstvých potravin. Součástí mohou být bez problémů i mražené potraviny. U nich je však potřeba sledovat obaly, dodržet správný způsob rozmrazování a použití v kuchyňské úpravě. U podomácku zmrazených potravin je nutrné věnovat pozornost také délce jejich uchovávání a způsobu zmrazování," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

Ušetřit mrazením?

Kolik peněz se dá zamrazením ušetřit? Záleží na tom, jak často a co ve vašem mrazáku skončí. Nemá smysl nechávat ho poloprázdný – spotřebuje stejně energie jako ten naplněný, a hlavně – čím těsněji jsou potraviny na sobě, tím déle vydrží. Jak tedy můžete ušetřit?

Můžete koupit maso v akci a naporcovat ho do mrazáku – úspora může být kolem 30 korun na kile. Naporcování celého levnějšího kuřete uspoří kolem 60 korun oproti nákupu prsních řízků a podobně. Zamrazené houby nahradí žampiony – asi 80 korun za kilo nebo sušené houby s cenou asi 300 korun za kilogram. Díky zamrazeným bylinkám z truhlíku ušetříte za ty v květináči – stojí asi 40 korun. Do úspor započtěte i čas a náklady na cestu.

Foto: thinkstock

Pokud se naskytne výhodná cenová akce, nakupte klidně větší množství a zamrazte si potravinyFoto: thinkstock

Co do mrazáku nepatří?

1. Mléko, zákys, kysaná smetana, jogurt, tvrdé sýry, natvrdo vařená vejce, vařené brambory, pudinky – změní konzistenci.

2. Salát a okurky kvůli vysokému obsahu vody po rozmrazení „zhadrovatí“.

3. Výrazně kořeněná jídla, majonéza, saláty, párky – změní chuť a strukturu.

4.Šumivé nápoje (například minerálky, colové nápoje) mohou explodovat.

5.Tuk mrazením žlukne – takže i z polévek seberte tuk z povrchu.

6.Šunka, uzené a konzervované maso – obsahují soli, které nesnášejí mráz, a pustí vodu.

7. Všechny potraviny a jídla, která už jednou byla zamrazená – mohou ohrozit vaše zdraví.

Foto: thinkstock

Víte, která zelenina do mrazáku nepatří?Foto: thinkstock

Na co při zmrazování pozor

1.Vše, co vkládáte do mrazáku, má mít maximálně pokojovou teplotu.

2.Potraviny s výraznou vůní zabalte do několika vrstev igelitu, aby od nich nenačichly ostatní.

3.Zamrazujte jen čerstvé maso, ze kterého odstraníte tuk – zkracuje dobu skladovatelnosti. Maso by nikdy nemělo být ve větším kuse než 1–1,5 kg. Z balení odstraňte vzduch – ten maso vysuší a spálí, což poznáte podle našedlých skvrn.

4. Mleté maso zamrazujte po porcích – například karbanátcích, které proložíte fólií nebo dáte jednotlivě do sáčků.

5. Kynuté knedlíky a kynuté těsto lze zamrazit i syrové.

6. Houby před zmrazením povařte ve slané vodě, osušte, dejte do dvojitého obalu, a teprve pak do mrazáku.

7. Drobné kusové ovoce vložte do mrazáku jednotlivě na tácku, do sáčků je nasypejte až zmrzlé.

8. Bylinky omyjte, pokrájejte, dejte do tvořítek na led a zalijte trochou vody – zmrzlé je dejte společně do sáčku. Stejně naporcujte i vývar nebo rajčatové pyré. „Vývar se rozhodně nebojte zamrazit, jeho kvalitu to neohrozí," říká Roman Vaněk v pořadu Peklo na talíři – v souvislosti s neuspokojivou kvalitou instantních kuřecích bujonů.

9. Pokud vaříte jídlo, které budete následně zamrazovat, osolte ho méně a dochuťte až po rozmrazení.

10. Omáčky zmrazujte bez konečného přidání smetany či sýra.

11. V jednom sáčku nebo krabičce nezamrazujte potraviny s různou konzistencí – například zeleninu a maso.

12. Jídla do mrazáku nemusíte zcela dokončit – vařte je o 15 minut méně, duste o 10 minut méně.

13. Jednotlivá balení označte – ideálně co a kdy jste do mrazáku dávali.

Máte vždy přehled o tom, co máte v mrazáku? Napište nám o tom.

Související témata:

Načítám