Hlavní obsah

Jak ušetřit za topení? Víme, co ještě letos stihnete udělat!

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Topte s rozumem. Ušetříte spoustu peněz!Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když netopíte celoročně, účty za vytápění tvoří významnou položku každého rodinného rozpočtu, který bývá nezřídka napjatý. Tipy, jak mít doma teplo, a přitom neprotopit majlant, tak přijdou k dobru.

Článek

Mrazy sice ještě neudeřily, ale topná sezona je v plném proudu. „Teplo domova“ vás stojí až 60 % z celkového objemu spotřebovaných energií v domácnosti. Pokud však budete například svůj příbytek zbytečně přetápět, nebudete respektovat některé zásady a topit, jak se lidově říká „pánu bohu do oken“, zaplatíte i víc a zbytečně. My vám ale poradíme, jak na topení ušetřit.

Přetápění nesvědčí zdraví ani peněžence

Klíčové pro dosažení úspor při vytápění je nastavení správné teploty v jednotlivých místnostech v domě nebo bytě. Pokoje je potřeba vytápět tak, aby v nich bylo dostatečně teplo, ale zároveň aby se v nich zbytečně nepřetápělo a nemrhalo teplem.

Zvažte snížení teploty v místnosti. Pokles o pouhý 1 °C sníží náklady na vytápění o přibližně 6 %. Na noc můžete snížit teplotu v ložnici i o 5 °C.

„Nižší teplotu na termostatu můžete nastavit už dvě hodiny předtím, než půjdete spát. Teplotu na topném tělese však pouze snižte, nevypínejte, aby místnost úplně nevychladla. Vychladlá místnost potřebuje pro nové vyhřátí vyšší průtok topné vody, což znamená větší spotřebu,“ říká Miloslav Kloz ze společnost PREměření, která se mimo jiné úsporami energií a hospodárnými otopnými systémy na elektřinu zabývá.

Foto: Maksim Shmeljov, Shutterstock.com

V obýváku vám bude bohatě stačit teplota kolem 22 stupňů. Stabilní hodnotu vám může zajistit termostatická hlaviceFoto: Maksim Shmeljov, Shutterstock.com

Vsaďte na termostatické hlavice

Velký potenciál úspor se skrývá ve správném používání termostatických hlavic. Z hlediska co největších úspor je mějte dlouhodobě nastavené na požadovaný stupeň. Teplotu v místnosti pak nastavujte jen drobným otočením směrem nahoru či dolů. Nezapomínejte ani na kontrolu jejich správné funkčnosti.

„V současnosti se na trhu začínají objevovat také digitální termostatické hlavice, které umožňují automatickou regulaci teploty v čase. Snadno si tak můžete nastavit na noc nebo na dobu nepřítomnosti o několik málo stupňů nižší teplotu v místnosti. Kvalitní digitální termostatické hlavice také rozpoznají kvůli rychlé změně teploty větrání a na rozdíl od běžných termostatických hlavic se tak při větrání nesepnou. To vede k dalším úsporám,“ vysvětluje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Termostaty umí mnoho věcí. Záleží na jejich kvalitě. A opravdu se vám vyplatí koupit sofistikovanější model, než je ten zcela základníFoto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Dobrý vzduch

K vnímání tepelné pohody je důležitá i relativní vlhkost, která by měla dosahovat kolem 40 %. „V místnosti s velmi nízkou vlhkostí musíte pro dosažení stejného pocitu tepla zvýšit teplotu o 2–3 °C. Relativní vlhkost lze zvýšit tak, že přímo do pokoje umístíte některý ze zdrojů vlhkosti – stačí začít pěstovat rostliny nebo pořídit odpařovač či zvlhčovač vzduchu,“ radí Pavel Grochál z firmy Innogy, dříve RWE.

Vlhký vzduch prospěje i vašemu zdraví. Příliš suchý vzduch způsobuje vysušování dýchacích cest a s tím spojené dýchací potíže a snížení obranyschopnosti organismu.

Důležité je také správně větrat. V zimě větrejte intenzivně a krátce. Stačí třikrát denně na deset minut dokořán otevřít okno, tak aby se vzduch vyměnil, ale zdi nevychladly. „Zapomeňte na dlouhodobě otevřené ventilačky, do místnosti se jimi dostane pouze málo čerstvého vzduchu, zato unikne hodně tepla ven,“ říká Miloslav Kloz.

Co ještě? Zatahovat závěsy či žaluzie

Pověsíte-li se před topení záclony, případně tam postavíte nábytek, zabráníte správné cirkulaci tepla v místnosti. Topení nemůže topit naplno a musí se silněji rozehřívat, což také zvyšuje náklady.

Dbejte na dobře utěsněná okna a dveře, protože jinak uniká hodně tepla. Dále pamatujte na to, že závěsy, žaluzie a okenice by měly být v noci zatažené a zavřené. Zpomalíte ztráty tepla a zabráníte chladu a průvanu.

Zaujal vás některý z našich tipů, jak zbytečně neprotopit víc, než je nutné? Který?

Reklama

Načítám