Hlavní obsah

Jak vybrat telefon? Jde o výdrž, foťák i věk!

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Reklama

Podle čeho byste vybírali mobil? První jsou asi peníze, ale co rozhoduje dalšího? Zjišťovali jsme, co preferují různé skupiny lidí. Tady jsou výsledky!

Článek

Někomu záleží na tom, jak dlouho vydrží telefon nabitý, jiný potřebuje velkou paměť nebo větší písmenka. Poradíme vám, na co si dát při výběru mobilu pozor.

Od jednoduchých po složité

I když už se z mobilů dávno jen nevolá, stejně na trhu najdete pořád klasické modely, tedy ty tlačítkové. „Na dnešním trhu se objevují čím dál méně, ale i přes to se najdou výrobci, kteří se tímto segmentem zabývají. Zato chytré telefony mají opravdu rozsáhlé zastoupení a lze je pořídit ve všech cenových kategoriích,“ říká produktový manažer e-shopu Kasa Petr Štursa.

Chytré telefony se rozdělují do tříd podle ceny a schopností. Ty základní jsou určené hlavně pro volání a psaní sms a lze je pořídit už od 1500 Kč. Jsou vhodné pro ty, kteří nechtějí tlačítkový telefon, ale spokojí se se základní výbavou. Můžete je pořídit i nejmenším dětem, které chcete mít spíš pod kontrolou, než že by samy telefon aktivně používaly.

Střední třída telefonů je vhodná pro ty, kteří nechtějí investovat moc, ale už ocení třeba navigaci, chtějí občas i něco nafotit, natočit video nebo si zahrát hry. Cena začíná kolem 5000 Kč a končí kolem 10 000 Kč.

Nad touto částkou už najdete telefony pro náročné. „U nich se cena může šplhat i ke 30 000 Kč a výš. Mají to nejlepší, co mohou dnes telefony nabídnout – velký displej s vysokým rozlišením, skvělý fotoaparát s optickou stabilizací obrazu, výkon pro náročné operace i hraní nejmodernějších her, bezdrátové nabíjení a bohaté příslušenství,“ vysvětluje Petr Štursa.

Tolik základní rozdělení, ovšem záleží hlavně na tom, co konkrétní uživatel opravdu potřebuje. A tak se zaměříme na některé skupiny a poradíme i pár konkrétních příkladů.

Pro seniory

Když potřebujete být v kontaktu se staršími rodiči nebo prarodiči, měli byste jim pořídit takový přístroj, kterému porozumí. „Pro seniory se hodí mobil s velkými tlačítky, přehledným displejem, jednoduchým operačním systémem, nabíjecím stojánkem a SOS tlačítkem. Velmi praktické pro seniory je právě SOS tlačítko pro případ nouze, po jehož stisknutí telefon vyšle na přednastavená čísla připravenou SMS zprávu a začne je vytáčet,“ vysvětluje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Všechny telefony nabídnou SOS tlačítko, čitelnou obrazovku a velká čísla a písmena. CPA Halo 11 má i foto ke kontaktům a vestavěnou svítilnu, cena 949 Kč. Aligator A290 senior nabídne hands-free a rádio, cena 2009 Kč. Doro 8040 má možnost aplikace pro vzdálený přístup - můžete do mobilu například na dálku vkládat fotky a podobně, a displej lze upravit při oční vadě, cena 5499 KčFoto: Archiv firem

Pro dítě

První mobil dostává dítě většinou při nástupu na základní školu, kdy rodiče cítí potřebu je kontrolovat na dálku, protože například přechází ze školy na kroužky a podobně. „Podle našeho průzkumu to je nejpozději ve druhé třídě, o něco dřív mobil používají dívky,“ říká Jan Schmiedhammer, ředitel mobilního operátora Sazkamobil. Většinou to jsou základní mobily bez připojení k internetu, maximálně jen s wifi. Přístup na internet přichází většinou až na druhém stupni. Jaký telefon tedy dítěti vybrat?

Asi byste měli na nákup vyrazit s ním, protože budete posuzovat i rozměr přístroje. „Jde o to, aby mu padnul do ruky. Operační paměť u mobilu pak obvykle stačí 2 GB a interní paměť 16 GB,“ doporučuje Iva Pavlousková. Rozhodně se vyplatí koupit telefon odolnější konstrukce.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Xiaomi Redmi 6A, lehce zmenšená obrazovka, skvělá hardwarová výbava, úsporný režim, fotoaparát 12 Mpx, operační systém Android 8.1, cena 2790 Kč. Doogee X10, maximální výdrž baterie, odolnost díky kovu, fotoaparát 5 Mpix, cena 1200 Kč. MyPhone Hammer 2 Dual SIM, voděodolný, pohotovostní režim až 15 dní, cena 1490 KčFoto: Archiv firem

Pro puberťáka

Jiné nároky už mají puberťáci. Většinou touží po velké operační paměti, která dovolí hrát hry, interní paměti alespoň 32 GB, protože si potřebují stáhnout spoustu muziky, a kvalitním foťáku, aby měli fotky na sociální sítě. Do hry vstupuje i rivalita mezi spolužáky, takže může trvat i na konkrétní značce. Je na vás, kam až chcete zajít s cenou. Rozhodně ihned investujte i do ochranného skla a obalu, který bude chránit přístroj při pádu, od věci není ani dokoupit kvalitní sluchátka.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Honor Play, RAM až 6 GB a 64GB úložiště, 4D mód, duální fotoaparát, Android 8.1, cena 8490 Kč. Xiaomi Redmi Note 6 Pro, 3/4 GB RAM, interní paměť 32/64 GB, MicroSD až 128 GB, fotoaparát 12 MPx, DualSIM, Android 8.1, cena 5690 Kč. Apple iPhone SE 32GB, fotoaparát 12 MPx, RAM 2048 MB, cena 6950 KčFoto: Archiv firem

Pro muže

Hodně záleží na tom, zda vybíráte mobil pro managera nebo pro někoho, kdo pracuje v těžkých podmínkách. Obecně platí, že muži jsou ochotni za telefon většinou zaplatit víc a prim mají telefony s rychlonabíjením a bezdrátovým nabíjením. „Oceňují například i možnost přídavné baterie, díky které získají až 40 hodin výdrže navíc – to se hodí v případě, že musíte být na telefonu valnou část dne a nemáte čas ho nabíjet,“ upřesňuje Marek Toth, MBG Sales Representative značky Lenovo. Při nákupu mobilu se vyplatí dokoupit nabíječku do auta.

Sportovci ocení dlouhou výdrž baterie, odolnost vůči vlhkosti a nárazům, ale třeba i možnost propojení s hodinkami, na kterých si mohou nejen číst sms, ale i sledovat srdeční tep či délku trasy, kterou ujeli či uběhli.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Samsung Galaxy S 9, 4GB, 64GB, fotoaparát 12 Mpx, vyšší odolnost vůči vodě a prachu, bezdrátové dobíjení, superrychlé LTE, cena 16 990 Kč. MyPhone Hamer Energy LTE Dual SIM, mimořádně odolný, 2 GB operační a 16 GB interní paměť, Dual SIM, cena 3890 Kč. Motorola Moto Z3 Play, vysoká odolnost, RAM 4GB, interní paměť 64GB, MicroSDXC až 256GB, fotoaparát zadní duální 12Mpx, rychlé nabíjení včetně náhradní baterie, cena 9999 KčFoto: Archiv firem

Pro ženy

Jako si muži při výběru mobilu dávají obzvláště záležet na výdrži a výkonu, ženy přihlédnou i k tomu, jak přístroj vypadá. „Ocení barevný stylový mobil s pěkným designem, moderně propracovaným displejem a s kvalitním fotoaparátem jak pro pořizování momentek, tak pro pěkná selfie pro sdílení na sociálních sítích,“ dodává Iva Pavlousková z Datartu. Rozhodně se vyplatí zvolit velikost, která se pohodlně vejde do ruky a příjemně se ovládá.

Výrobci vycházejí ženám a dívkám vstříc například i barvou mobilu nebo tím, že se dá stisknutím tlačítka proměnit v zrcátko. No a samozřejmostí je spousta designových obalů, včetně těch s kamínky nebo flitry.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Huawei P20 lite, bezrámečkový design, zadní strana ve skle, duální fotoaparát, rychlá čtečka otisků prstů, přesná GPS, LTE, dual SIM, cena 7490 Kč. Sony Xperia XA2 Dual, displej s Full HD rozlišením, 3 GB RAM, 32 GB interní paměti, fotoaparáty 23 Mpx Exmor RS a 8 MPx Exmor R, cena 6985 Kč. BlackBerry KEY2, od ostatních se liší klasickou klávesnicí, jenž umožní psát sms i po paměti, cena 17 990 KčFoto: Archiv firem

Podle čeho jste svůj mobil vybírali vy?

Reklama

Načítám