Hlavní obsah

Retro domácnost aneb Jak starý je vysavač nebo mobil?

Foto: Everett Collection, Shutterstock.com

Foto: Everett Collection, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První pračku (na ruční pohon) si mohly pradleny vyzkoušet už v roce 1750. První vysavač skoro před sto lety. Řekli byste do našich domácích pomocníků, že jsou to takoví veteráni?

Článek

Možná si pamatujete pračku, kterou měla na chalupě vaše babička. O programech či ždímání si mohla nechat jen zdát, ale sloužit vydržela několik desítek let. Pojďte se s námi ohlédnout do minulosti a podívejte se, jak neuvěřitelně se domácí a jiné spotřebiče časem změnily. Co myslíte, k dobrému?

Mikrovlnka na vlnách oceánu

Zapomněli jste vyndat maso na řízky nebo chcete ohřát polévku od oběda? Ideální úkol pro mikrovlnku. První mikrovlnné trouby se v domácnostech objevily v roce 1955, ale běžnou výbavou se staly až po roce 1997, kdy začaly mít přijatelný rozměr a cenu pod 500 dolarů. Princip jejich fungování, tedy oscilaci magnetronu, popsal ale už v roce 1924 profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze August Žáček. Že by tak šlo ohřívat potraviny objevili o 22 let později, ale pak už stačil jen rok a na trh se dostala první mikrovlnka. Rozhodně to ale nebyl model do domácnosti. Byla to dvoumetrová, 400 kilogramů těžká skříň, která ohřívala kvanta jídla v restauracích nebo na zaoceánských lodích.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadala mikrovlnná trouba aneb vařič s vysokofrekvenčními vlnami začátkem roku 1947Foto: Profimedia.cz

Vysavač se narodil na nádraží

S prvním vysavačem přišel na patentní úřad v roce 1869 Ives W. McGaffey. Přístroj byl ale na ruční pohon a práce s ním byla dřina, takže moc nadšení nesklidil. Až díky elektromotoru, se kterým přišel v roce 1888 Nikola Tesla, to vzalo lepší směr a v roce 1901 si nechal vysavač patentovat anglický konstruktér Huber Cecil Booth. Nápad ho prý osvítil ve chvíli, kdy viděl, jak se při úklidu železničních vagonů odfukuje prach ze sedadel. Řekl si, že lepší by bylo nečistoty nasát a shromáždit než rozfoukat do vzduchu. Masově se do domácností začaly vysavače dostávat ve 20. letech, kdy se díky značce Electrolux vysávání začalo říkat luxování.

Foto: Archiv firmy

Jak šel čas s vysavači? To předvedl Electrolux na jednom z plakátů k 50. výročí. Dnes už je prvnímu „luxu“ 105 letFoto: Archiv firmy

Babička varná konvice

V našich domácnostech se rychlovarné konvice začaly objevovat ve větší míře až v kolem roku 1990. Ovšem první elektrickou konvici představila zákazníkům v roce 1891 v USA firma Carpenter Electric Company, která se o prvenství dodnes pře s firmou Crompton z Británie. Ačkoli to byl výstřelek techniky, o rychlosti a bezpečnosti se u nich moc mluvit nedalo – voda se v nich vařila dlouho, o zkraty a úrazy nebyla nouze, a když zůstaly zapnuté bez vody, hrozil požár. Se senzorem, který před vařením bez vody akusticky varoval, přišla až v padesátých letech firma Russell Hobbs.

Foto: Profimedia.cz

První elektrické konvice se rozhodně nemohly pyšnit označením rychlovarnéFoto: Profimedia.cz

První automatická pračka

Mapujeme-li historii praní v pračce, nesmíme opominout mechanické dřevěné modely starší než 200 let. Ovšem první model, který trochu připomínal ty současné, vznikl v roce 1856. Byla to nerezová skříňka, ve které prádlo praly dřevěné kostky, jimiž se pohybovalo pákou. V roce 1928 uvedl Siemens na trh první elektrickou pračku. Ovšem první automatickou elektrickou pračku představilo AEG až v roce 1950. Do zhruba asi poloviny sedmdesátých let znaly evropské domácnosti pračku a ždímačku zvlášť.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Takhle vypadala pračka a sušička v jednom – a to se psal teprve rok 1928. V roce 1907 byla k mání třeba ručně poháněná pračka značky WhirlpoolFoto: Archiv firem

Kombinovaný sporák

Foto: Archiv firmy

Na foto (shora): Takhle vypadal kombinovaný sporák v roce 1880, kdy se hospodyňky ještě neobešly bez uhlí. Na druhé fotografii je realita našich dní – moderní varné desky Gaggenau Vario 400, které si můžete sestavit, jak chcete: z indukce, plynu, lávového grilu a podobněFoto: Archiv firmy

Dědeček mobil

A jakou cestu urazil za pár desítek let mobil? Předně se sluší mu poblahopřát, protože letos slaví 45. narozeniny. Bylo to přesně v úterý 3. dubna 1973, kdy společnost Motorola svolala tiskovou konferenci a představila první mobilní telefon Motorola DynaTAC 8300. Tam se také uskutečnil první telefonní hovor z přístroje bez šňůry.

Foto: Archiv firmy

Takhle vypadaly první mobilní telefony MotorolaFoto: Archiv firmy

Bez kterého z domácích spotřebičů si neumíte představit život? Napište nám!

Reklama

Načítám