Hlavní obsah

Jak vypadá dokonalý dům pro rodinu? Má krásný výhled a u terasy jezírko!

Foto: Petr Košťál (14x)

Dům se architektům podařilo citlivě osadit do terénu, a to včetně terasy, na kterou navazuje zahrada bez větších terénních úprav, což je v našich krajích nelehký úkol

Červený kopec v Trutnově je žádanou lokalitou, která nabízí bydlení na poklidném místě. Přesto je v příjemném dosahu centra, nemluvě o krásném výhledu na město, který si užívají i majitelé tohoto domu.

Článek

Pozemek, na kterém se před třemi lety rozhodli majitelé stavět, je velký 775 metrů čtverečních, zastavěných je 170 metrů a užitná plocha domu je 230 metrů. „Hledali jsme architekta co nejblíže k Trutnovu a objevili studio manželů Rosových, jejichž styl nás velmi oslovil. Když jsme si prohlíželi jejich návrhy a realizace, řekli jsme si, že je to přesně to, co chceme i my,“ vzpomíná majitel domu.

Vstup ve druhém patře

Architekti studia Rosa-Architekt se ujali projektování domu a věnovali se i jeho interiéru. „Jedná se o prudký a k jihu se svažující pozemek s přístupem v nejvyšším bodě. Klienti požadovali bezbariérový dům, kde budou mít všechny obytné místnosti přístup do zahrady a její obytná část bude v rovině. Dalším bodem pak byl dostatek úložného prostoru pro sportovní vybavení a garážování dvou aut,“ shrnuje Martina Rosová.

Foto: Archiv studia

Na fasády chtěli klienti i architekti použít přírodní kámen, obklad z břidlice dopadl nad očekávání dobře

Řešením je moderní dům se vstupem do druhého nadzemního podlaží, kde se kromě zádveří nachází šatna a garáž sloužící zároveň jako požadovaný sklad. Do obytného prvního podlaží se potom sjíždí výtahem. „O schodech jsme dlouze diskutovali, ale vzhledem k tomu, že jeden z členů rodiny je hendikepovaný, byly by při jeho návštěvách nepříjemnou bariérou,“ vysvětluje architektka.

Pohoda u ohně i vody

V obytném podlaží se kromě vstupní haly nachází technická místnost, toaleta, koupelna, prostorná šatna, ložnice, pracovna a samotný obytný prostor s kuchyní a jídelnou. Ten je ukončen třístranně prosklenou stěnou, takže slunce má do domu přístup od brzkého rána až do večera. Právě tady si nejvíce „pohráli“ a úžasné místo s impozantním výhledem doplnili pódiem se zajímavým krbem, který je dominantním prvkem prostoru.

Foto: Archiv studia

Téměř ve všech místnostech jsou dřevěné podlahy, které dodala česká firma Princ Parket, stejně jako dýhu, ze které je vyrobeno pódium – jedná se o totožný materiál

„Je to zaručeně nejkrásnější místo v domě, kde se skvěle relaxuje. Na krb a výhled na město jsme opravdu hodně pyšní a v chladných měsících topíme každý den,“ dodává majitel. Kamna se navíc dají otáčet, takže je do nich vidět i z lenošek pod oknem. Na první pohled možná nepatrným detailem, který ale krásu místa významně podtrhuje, je kouřovod. „Trvali jsme na tom, aby byl beze spár, tak aby na kamna esteticky navázal, ale nebylo úplně snadné to zrealizovat. Musel se dokonce předělávat,“ vzpomíná architektka.

Foto: Archiv studia

Přímý vstup na terasu mají všechny obytné místnosti, tedy i obývací pokoj. Nad konferenčním stolkem visí svítidlo Mercury (66 780 Kč, Artemide)

Dalším místem k perfektnímu odpočinku je koupací jezírko na zahradě, které v průběhu realizace nahradilo klasický bazén. „Vodu máme rádi, ale řekli jsme si, že krytý bazén by se k našemu domu moc nehodil. Proto vzniklo jezírko, které je v permanenci především při návštěvách dětí,“ dodává pán domu.

Foto: Archiv studia

Terasa s koupacím jezírkem nabízí v teplých dnech příjemné posezení a krásný výhled na město

Světlé tóny a přírodní dřevo

V případě volby materiálů a barevného ladění se majitelé s architekty shodli. „Klienti měli jasno v tom, co se jim líbí, což je pro naši práci skvělé. Přáli si moderní dům s jednoduchým a elegantním interiérem za použití přírodních materiálů,“ říká Martina Rosová.

Od začátku bylo jasné, že mimo vstupních prostor, garáže a koupelen bude na podlaze dřevo. To pak vyvážili velkým množstvím bílé a odstíny béžové a hnědé barvy, které se objevují například na židlích či pracovní desce v kuchyni. Stěny jsou částečně bílé, v ložnici a v zádveří pak navrhli barevné výmalby.

Foto: Archiv studia

Kuchyni vyrobila na zakázku firma Kuchyně Pelc, architektům a klientům se podařilo najít rozumnou hranici mezi ergonomií, která je zásadní, a estetickou stránkou, která se někdy musí podřídit, ale nelze ji opominout

„Byli jsme trochu napnutí, zda dobře dopadne koupelna, která je laděná hodně tón v tónu, a upřímně jsme měli obavy, aby nakonec nepůsobila příliš jednolitě. Myslím ale, že výsledek je skvělý, dobře zafungovaly lesklé plochy nábytku i zajímavé zrcadlo,“ uzavírá Martina Rosová.

Jak se vám prostorný dům líbí? A co říkáte koutku s krbem?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama