Hlavní obsah

Jak vypadá vana za milion?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Originální vanu můžete mít i z té obyčejnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vanu je většina z nás ochotná dát pět, deset, výjimečně i dvacet tisíc korun. A je s ní spokojená. Ovšem jsou i tací, kteří na nějakou tu nulu na cenovce nehledí a domů si pořídí i výrobek za půl milionu. Jak takové vany vypadají?

Článek

Většina superluxusních van není vyrobená ani z bílého plastu, ani z oceli. Designéři u nich sahají nejen po zajímavých barvách, ale hlavně po neobvyklých materiálech, jako je kámen, dřevo, sklo, či kov. Aby v koupelně dokonale vynikly, nekrčí se nikde u zdi, ale stojí uprostřed koupelny.

Co je drahá vana?

Vany mohou být krásně a originální. Některé jsou dokonce tak originální, že zůstávají pouze „výstavními" kousky, které se nikdy na trhu neobjeví - třeba ty s průhlednými stěnami. Důvodem je zpravidla náročná výroba. Říct ale, že je firmy nenabízejí proto, že jsou moc drahé, není pravda. Zřejmě rekordmankou na našem trhu je totiž granitová vana Virtú. Stojí „něco málo" přes 800 000 korun! Originální vanu však koupíme i za mnohem méně.

Jsou jiné a barevné

Jakoby si designéři řekli, dost bylo bílé! A na trhu se objevují nejen černé vany, ale známá je i „umělecká" kolekce výtvarníka Petra Šťastného Funny vany. První ručně malovaný výrobek vznikl v roce 2000 a od té doby jich byly vyrobeny desítky vzorů.

Další skupinu originálních van tvoří ty, které jsou sice bílé, ale svým tvarem moc vanu připomínají. Příkladem může být vana Leggera s „vytaženými" čtyřmi rohy do výšky - tak trochu připomíná šátek.

Foto: Ravak

Neobvyklá tvarem je i vana EvolutionFoto: Ravak

Originální je materiál

Stejného efektu lze dosáhnout i méně používanými materiály jako jsou sklo, kámen, dřevo a podobně. Jejich cena se zpravidla pohybuje od čtvrt milionu korun výš.

K jejich nevýhodám patří nejen cena, ale také náročná údržba - na rozdíl od akrylátu nebo smaltu na ně nemůžeme vzít jar nebo písek a jejich povrch také nejde ošetřit speciálními „protišpinicími" povrchy. Dalším důvodem jsou i nároky na stavební připravenost - již zmiňovaná granitová vana totiž váží 800 kilogramů, a pokud bychom ji postavili třeba do paneláku, skončila by zřejmě u sousedů pod námi.

Ti, kdo ji mají, jsou pak - podle prodejců tohoto exkluzivního zboží - zpravidla vlastníci několika koupelen. Přitom tu s druhou vanou mají spíš "na koukání" než k běžné hygieně.

Krása pro každého

Originální vanu však lze udělat i z té obyčejné, kterou pořídíme za několik tisíc korun. Máme dvě možnosti, jak na to. Tou první je volba originálního panelu. Mnozí z nás mají „předek" vany obložený kachličkami nebo si k němu koupí panel ze stejného materiálu jako je vana. Ale co zkusit třeba dřevo nebo prosvícené mléčné sklo? Zde samozřejmě platí, že jednodušší to budou mít ti, kteří si pořídí vanu s rovnou, nikoli zaoblenou stranou.

Často se také můžeme setkat s druhou možností, a to vanou zapuštěnou do podlahy. Její instalace je sice pracnější a dražší, ale výsledek stojí za to.

I když popravdě řečeno, mnozí z nás si dneska představují luxus úplně jinak. Je jedno jak vana vypadá, ale hlavně abychom našli čas si v ní třeba hodinku poležet v pěně a s knížkou v ruce!

Reklama

Související témata:

Načítám