Hlavní obsah

Jak vysušit boty? Zkuste moderní vychytávky i fígle babiček

Foto: thinkstock

Obouvat se do mokrých bot znamená riskovat zdravíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nohy v suchu a v teple! To je v zimě nejdůležitější, jinak na sebe nachlazení nenechá dlouho čekat. A tak vám nabízíme několik rad, jak sušit boty pomocí tradičních i moderních metod!

Článek

Je jedno, jestli potřebujete vysušit lyžařské boty, nebo klasickou vycházkovou obuv. Ve všech případech to chcete udělat tak, abyste s tím měli co nejméně práce a samozřejmě přitom co nejméně ohrozili vzhled nebo dokonce funkčnost obuvi. Pokud boty totiž sušíte příliš rychle, tedy příliš intenzivním teplem, mohou ty kožené například ztvrdnout, jiné materiály se zkroutit.

Jak se zbavit vlhkosti v botách?

Naše babičky používaly osvědčený způsob – vycpaly boty novinami, postavily je ke kamnům a sušily. Papír přitom pravidelně vyměňovaly.

„Tuto metodu bych nezavrhoval ani dnes – noviny jsou dobrým pomocníkem při sušení bot. Boty nikdy nesušte násilně, jinak by mohl materiál popraskat,“ říká marketingový ředitel Baťa Lukáš Ohanka a dodává: „Nechat boty po každém použití řádně vyschnout a vyvětrat považuji za základ péče o ně."

Se sušením bot vám pomohou i třešňové nebo švestkové pecky, které nasypete do bot – absorbují vlhkost. Můžete si schovávat i sáčky s látkou odstraňující vlhkost a zápach, kterou najdete ve většině kabelek nebo i v nových botách.

Boty lze usušit i tak, že si na nohy v ponožkách navléknete igelitový sáček a i s tím se nazujete do bot. Teplo vydávané nohama boty vysuší, ale vy nemusíte trpět pocitem vlhka.

„O obuv byste měli pečovat i preventivně – preventivní impregnační péče zabraňuje rychlému znečištění, obnovuje barvy a ochraňuje obuv proti vzniku stop od vody,“ říká marketingový ředitel Deichmann – obuv s. r. o. Radovan Fojt.

Jak udržet nohy v suchu?

Na trhu je mnoho výrobků, které vám pomohou buď držet vlhko od bot dál, nebo je rychleji vysušit, pokud už se do nich dostalo.

Nikwax impregnace

Vaše boty nepromoknou tak snadno, když je ochráníte impregnací – ta zvyšuje voděodolnost, udržuje prodyšnost a pevnost obuvi.

Cena:od 163 Kč

Batavan filtr do obuvi

Jde o sáčky naplněné přírodní minerální látkou a bylinkami. Z bot odstraní vlhkost, ale i pachy. Zabrání růstu bakterií a plísní. Můžete je použít opakovaně, jejich životnost je zhruba dva měsíce od otevření.

Cena:asi 115 Kč

Držák na mokré boty Gocciole

Pokud chcete mokré boty pověsit například na sušák k topení, hodí se vám speciální držáky.

Cena:54 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Impregnaci pořídíte kolem 160 Kč, filtry do bot kolem 120 Kč a háčky na zavěšení vlhkých bot stojí kolem 50 KčFoto: archiv firem

Fény na boty

Nejen na lyžařské boty můžete použít teplovzdušný vysoušeč bot – jde o trubice, které se zasunou do bot a fungují podobně jako fén. Můžete je použít i na sušení oblečení, zvláště rukávů. Sušení je díky teplému vzduchu rychlé a přístroj nezabírá ani moc místa. Na trhu najdete několik modelů v ceně kolem tisíce korun.

Cena:od 800 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): CompactDry Ionizer je kompaktní, lehký vysoušeč bot a rukavic, který suší i hygienicky čistí, cena: 1190 Kč. Hotronic vysoušeč bot a rukavic tiše suší i předehřívá, cena: 1350 KčFoto: archiv firem

Elektrické vysoušeče do bot

Elektrické vysoušeče zasunete do bot a napájení do elektřiny – za tři hodiny jsou i lyžařské boty suché. Variant těchto přístrojů je na trhu několik, můžete si vybrat i takové, které lze napájet v cigaretovém zapalovači v autě, takže k sušení bot můžete využít například i cestu z hor. Pořídíte je zhruba od tří stovek.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vysoušeč Teplo Uš, cena od 650 Kč. Vysoušeč bot Sencor, cena 299 Kč. Oba se hodí i na cesty, dají se napájet v autěFoto: Archiv firem

Vyhřívané vložky do bot

Nejen, že udržují vaše nohy v teple, ale mohou pomoci i s vysoušením obuvi. Udržují v botách tělesnou teplotu – baterie většinou umístíte do kapsičky nebo pružného návleku na lýtko nebo kotník.

Cena:asi 2300 Kč

Jak sušíte promočené boty? Napište nám svoje zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Načítám