Hlavní obsah

Jak zabránit módní katastrofě? Známe triky, které vyřeší každý průšvih!

Foto: Profimedia

Víme, jak vyčistit skvrny na triku i halence!Foto: Profimedia

Reklama

Existuje několik šikovných vychytávek a triků, které vám pomohou vyřešit různé módní průšvihy. Tak schválně, znáte je?

Článek

Nebude trvat dlouho a vaše nové/nejoblíbenější/nejlepší šaty, kožená kabelka, tričko nebo třeba semišové boty utrží nějakou tu ránu a stanou se obětí každodenních katastrof – podaří se vám je zkrátka a jednoduše polít, umazat nebo třeba poškrábat.

Je to známka toho, že danou věc nosíte rády. A protože takových kousků vlastníme i my v šatníku hodně, máme pro vás několik užitečných (a vyzkoušených) čisticích rad a triků, jak prodloužit některým věcem životnost. Věříme, že by vám mohly ušetřit čas, peníze a nervy :-).

1. Žehlička na vlasy

Nejrychlejším způsobem, jak před odchodem rychle vyžehlit alespoň vykukující límeček ze svetru, je žehlička na vlasy. Ale pozor, využívejte ji jen na materiály, které snesou vyšší teplotu (například bavlna).

2. Bílé víno

Víte, jak odstraníte mazaně fleky od červeného vína? Bílým! Namočte čistý hadřík třeba do Veltlínu a pucujte polité místo.

Foto: Archiv firem

Je pravidlem, že pokud hrozí neštěstí, většinou se tak stane na světlém oblečení. Na foto (zleva): Zara, 399 Kč, Answear, 669 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Skvěle na fleky od vína funguje také sůl, která vytahuje vlhkost. Na foto (zleva): Mango, 599 Kč, Broadway, 529 KčFoto: Archiv firem

3. Citronová šťáva

Citron je všemocný. Dodává tělu energii v kombinaci s vlažnou čistou vodou, odstraňuje pigmentové skvrny, pomáhá například při škytavce a podporuje přirozenou imunitu. A navíc je to také nedocenitelný pomocník v módní oblasti.

Pokud vás trápí žluté skvrny od ovoce na oblíbeném bílém triku, pokapejte ho před praním citronovou šťávou.

4. Chléb

Také neustále řešíte barevé šmouhy na oblíbené semišové kabelce nebo botách? Vzniklý flek zkuste jemně opucovat starší kůrkou od chleba.

Foto: Archiv firem

Zejména světlý semiš má tendenci ke špinění. Na foto (zleva): COS, 1566 Kč, Baťa, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Semišová kabelka se výborně hodí k letním šatům. Na foto (zleva): Esprit, 1499 Kč, Baťa, 799 KčFoto: Archiv firem

5. Voda se solí

Jestli toužíte, aby bylo vaše oblíbené triko měkké a při obléknutí zbytečně netrčelo, zkuste ho alespoň na den namočit do slané vody (čtvrt litru vody a půl hrnku soli). Pak ho normálně vyperte.

6. Voda a vodka

Pokud rády nakupujete v sekáči, nosíte oblečení, které jste objevily u babičky na půdě nebo si chcete obléknout dlouho nenošený kousek a nesnesete typický zápach, který takové věci mají, namíchejte si zázračný koktejl z vody a vodky (poměr 1 : 2). Nalijte ho do rozprašovače a oblečení tím jednoduše postříkejte. Žádné strachy, cítit jako po celonočním večírku nebudete :).

Foto: Archiv firem

Dbejte na to, aby si větší kousky z vaší šatny po celodenním nošení vždy „odpočinuly“. Nechte je alespoň přes noc vyvěsit. Na foto (zleva): Reserved, 499 Kč, ASOS, 1523 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Podobný odpočinek vyžaduje i denim. Na foto (zleva): Bershka, 699 Kč, ASOS, 1485 KčFoto: Archiv firem

7. Mráz

U dražších kousků, jako jsou například svetry z kašmíru, angory nebo mohéru, byste se měly snažit co nejdéle zachovat jejich životnost, měkkost a tvar. A k tomu vám kromě ručního praní ve vlažné vodě ještě dopomůže mráz. Váš oblíbený svetr vložte do igelitové tašky a nechte ho „odpočinout“ alespoň na tři hodiny v mrazáku.

Foto: Archiv firem

Svetrová sezona daleko. Co ale vyzkoušet top z úpletu? Na foto (zleva): Zara, 249 Kč, Medicine, 269 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Volný lehký kardigan je na pozdní letní večery venku jako stvořený. Na foto (zleva): Mango, 199 Kč, Medicine, 329 KčFoto: Archiv firem

A jaké tajné zbraně proti skvrnám a jiným módním škodám máte vy? Poraďte i vy nám!

Reklama

Načítám