Hlavní obsah

Jak zamaskovat unavenou pleť? Máme tipy, které se vám budou hodit

Foto: Lucky Business, shutterstock.com

Cítíte se vyčerpaně a je to vidět i na vaší pleti? Zamaskujte její nedostatky vhodnými kosmetickými prostředky!Foto: Lucky Business, shutterstock.com

Reklama

Bohužel ne každý den se probouzíte vyspalé do krásy se svěží a odpočatou pletí. Naštěstí existuje řada rychlých triků, které stopy únavy dokážou zamaskovat. Tady je máte!

Článek

Asi nejvíce o vaší únavě vypovídají váčky a tmavé kruhy pod očima. Pokud chcete tvář rozjasnit, zaměřte se primárně na ně. Na opuchlé oči dejte na pár minut vychlazené lžičky nebo chladící gelovou oční masku. Naučte se používat také chladivé gely pod oči, praktické jsou v menším balení s roll-onem, které můžete nosit i v kabelce. Roll-on skvěle promasíruje jemnou kůži pod očima, gel můžete nanést během dne i na make-up.

Foto: archiv firem

Kovový roll-on osvěžuje sám o sobě. Na foto (zleva): Gel pro oční okolí, Marilou BIO, 346 Kč. Rozjasňující oční gel v roll-onu, Payot, 810 KčFoto: archiv firem

Korektor: jemný, ale kvalitní

Kruhy na počkání nezmizí, naučte se je tedy i správně maskovat. Na opravdu silné kruhy pod očima používejte tuhé korektory, jinak jsou praktické korektory v tužce nebo se štětečkem. Barva by vždy měla být o odstín světlejší než barva make-upu.

„Tmavý korektor kruhy spíše zvýrazní. Oční okolí musí být světlejší, tím získáte odpočatý a rozzářený dojem. Korektor nanášejte jemným vklepáváním, poté aplikujte jednotící make-up. Nakonec naneste rozjasňující korektor, takzvaný concealer,“ radí kosmetická odbornice Dagmar Korbová Krůzová z internetového obchodu Vivantis.

Foto: archiv firem

Kruhy pod očima zamaskujte a osvěžte rozjasňovačem. Na foto (zleva): Tuhý korektor Affinitone, Maybelline, 109 Kč. Rozjasňující hydratační korektor Radiance Reveal, Bourjois, 299 KčFoto: archiv firem

„Nemaskujte nicméně pouze klasické ,lodičky' pod očima, protáhněte je do trojúhelníků až do poloviny tváří a jemně rozetřete, posléze aplikujte běžný make-up. Pleť tak získá mladistvý jas a kontury obličeje budou zřetelnější,“ zní rada zakladatelky kliniky estetické medicíny Petra Clinic Mgr. Petry Řehořkové.

Prozařte tvář

Nezdravý vzhled pleti může způsobovat únava, stres, dědičnosti i špatná péče. Naštěstí existují kosmetické produkty a procedury, které dopomohou k rozzářenému vzhledu. Rozjasnění pleti podpoří odstranění odumřelých kožních buněk z povrchu pleti, takzvaná exfoliace. Vedle čištění a exfoliace potřebuje pleť také hydrataci a výživu.

„Vyzkoušejte retinol, formu vitaminu A, který chemicky rozruší vazby mezi kožními buňkami a podpoří jejich jemné odloučení. Nebo můžete podstoupit Alpha effect peeling, tedy hloubkové čištění pleti, které odstraní odumřelé kožní buňky a stimuluje regeneraci pleti," doporučuje Petra Řehořková.

Co se týče dekorativní kosmetiky, zaměřte se na produkty s obsahem minerálních pigmentů. Zamaskují tmavší skvrny, vyrovnají barevné nesrovnalosti pleti a dokážou odrážet světelné paprsky. Do make-upu můžete také přidat malou kapku tekutého rozjasňovače, pleť pak bude mít svěží nádech.

Foto: archiv firem

Únavu nemaskujte jen make-upem, vsaďte na další dekorativní zázraky. Na foto (zleva): CC krém s extrakty z řasy Spiruliny a minerálními pigmenty, Biotherm, 655 Kč. Tekutý rozjasňovač, L'Oréal Paris, 359 KčFoto: archiv firem

Zapomeňte na tmavou

„Pokud zrovna nemáte svůj den, zapomeňte na tmavé oční stíny, rtěnky i tmavé obočí. Tyto barvy, které jindy dodávají na výraznosti, ve špatný den spíše podtrhnou celkovou únavu. Volte světlé barvy v tělových, jemně růžových nebo perleťových tónech. Nezapomeňte na růžovou tvářenku, která dodá na celkové svěžesti,“ dodává Dagmar Korbová Krůzová.

Foto: archiv firem

Vybarvěte tvář do růžova. Na foto (zleva): Hydratační rtěnka Lipstick Soft Sensation, Astor, 85 Kč. Pudrová tvářenka se štětečkem Lasting Finish, Rimmel, 105 KčFoto: archiv firem

Buďte v pohodě

Psychická nepohoda se podepisuje na vašem celkovém zdravotním stavu, tedy i na vzhledu. „Není se čemu divit, že psychický stav ovlivňuje stav kůže, vždyť je protkána hustou sítí nervových zakončení. Vzniklo dokonce odvětví lékařství, psychodermatologie, které se zabývá vlivem emocí a psychiky na pleť," prozrazuje Petra Řehořková.

Stres nemůže jen za váš unavený vzhled, činí pleť také náchylnější k akné, ekzému, kopřivkám či růžovce a může mít dokonce za následek rozvoj autoimunitních onemocnění, jako je lupénka či vitiligo. Výrazně také zhoršuje již existující komplikace a hojení kůže. Nejen pro krásnou pleť je tedy třeba dodržovat zásady psychohygieny.

Jaký je váš trik na unavenou pleť?

Reklama

Načítám