Hlavní obsah

Kvíz: Co víte o Dni mrtvých, Halloweenu a dalších oslavách Památky zesnulých ve světě?

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco obchody zaplňují dekorace dýní, pavučin a strašidel, mezi našinci mají stále silnou tradici i decentní Dušičky. Na přelomu října a listopadu si ovšem smrtelnost připomínají lidé v řadě zemí a často jde o oslavy vskutku bujaré. Schválně, co o nich víte.

Článek

Třídenní cyklus počínající 31. říjnem je na mnoha místech světa ve znamení oslav, které jsou různé, ale všechny spojuje prolínání světa mrtvých a živých. U nás připadá na 2. listopadu Památka zesnulých, lidově nazývaná Dušičky. Zatímco ty probíhají klidně, jinde je například Halloween nebo Den mrtvých slaven více než bouřlivě. Zkuste si kvíz, ve kterém si připomenete (nebo se dozvíte) fakta a zajímavosti vztahující se k tomuto období.

1. Začněme u prastarého svátku Samhain, který předcházel nejen Halloweenu, ale i většině oslav mrtvých a jehož začátek se datuje někam do prvního století před naším letopočtem. Slavil se v Irsku v noci z 31. října na 1. listopadu a lidé věřili, že duše zesnulých se v tento čas vrací domů. Jaké etnikum s těmito oslavami přišlo?
2. Původně tedy šlo o pohanský svátek, který se později mezi věřícími pokřesťanštil. Památku na zesnulé věřící zavedl svatý Odilo z Cluny, a to roku...
3. S původním irským svátkem se pojí i dlabání dýní. Nejdřív se ale používala jiná zelenina, do které se vkládala svíčka. Poté se dala do okna a měla odhánět zlé duchy. O jaký druh šlo?
4. V zemích, kde se slaví Halloween, se děti po setmění vydávají ve strašidelných kostýmech koledovat. Víte, jak koleda v angličtině zní?
5. V Mexiku slaví nejdůležitější svátek roku. Jak se jmenuje ikonická smrtka, která je symbolem mexického Dne mrtvých neboli Día de Muertos?
6. Z našich sousedů je Svátek zesnulých velice důležitý pro nábožensky založené Polsko. Víte, jaký zvyk tady mají, aby ve svých domovech uvítali duše mrtvých?
7. Také v Japonsku se každoročně konají slavnosti mrtvých. Během nich se pouští na vodu lucerny a zapalují se ohně, jež mají duchům pomoci vrátit se do světa mrtvých. Neprobíhají však na podzim, ale v létě. Jak se svátek jmenuje?
8. Halloweenské kostýmy jsou dnes především zábava, ale původně se nosily jako...
9. V Mexiku se teď velmi bohatě zdobí oltáře i hroby. Jiné barvy květů jsou určeny pro zemřelé dospělé a jiné pro děti. Víte, které barvy Mexičané používají?
10. A na konec už jen něco lehkého – kolikátého se slaví Halloween, tedy kdy chodí děti koledovat a nosí masky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám