Hlavní obsah

Jak zhubnout po čtyřicítce? 5 pravidel, která musíte dodržet

Foto: kurhan, Shutterstock.com

Foto: kurhan, Shutterstock.com

Snažíte se zhubnout, pracujete na sobě jako dřív, ale kila dolů prostě nejdou? Je to proto, že kolem čtyřicátého roku se ženské tělo začíná měnit jak zvnějšku, tak zejména zevnitř. To ale neznamená, že zhubnout nezvládnete! Víme, co musíte dělat jinak!

Článek

I po čtyřicítce můžete přebytečná kila shodit: musíte ale vědět jak. To, že snížíte energetický příjem, stačit nebude. Naopak! Ženy kolem klimakteria, tedy obvykle mezi 45. a 55. rokem, musí dbát na vícero věcí včetně dostatku všech vitaminů a minerálů, aby předešly zbytečným zdravotním problémům a jojo efektu.

1. Vitaminy a odpočinek

Ve dvaceti letech funguje metabolismus lépe, než po 40. roku. Pokud od svého těla i přesto chcete výsledky, musíte mu nyní dopřát víc než kdy dřív. Důležitý je odpočinek, správně zvolené potraviny a v neposlední řadě vitaminy. Důležitý je vitamin B, hořčík, draslík, ale také probiotika a omega-3 mastné kyseliny. Ty si tělo samo nedokáže vytvořit, a přitom jsou pro lidské zdraví nezbytné.

Omega-3 mastné kyseliny hrají významnou roli pro správné fungování mozku, ale mají pozitivní vliv třeba i na správnou funkcí očí. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob, chronických nemocí, jako je třeba artritida, a také mají protizánětlivé účinky. Najdete je hlavně v tučných rybách, jako je tuňák, losos, sardinky, makrely, pstruh, ale obsahují je také ořechy, slunečnicová semena, pšeničné klíčky nebo sezam.

„Nejen pro tuto věkovou skupinu bych doporučila také omega-3 mastné kyseliny v podobě doplňku stravy, protože jich bývá ve stravování klientů často nedostatek. Stejně tak i vitaminu D. Potraviny by měly být v jídelníčku ty základní. Tedy žádné vysoce průmyslově zpracované potraviny, jako jsou polotovary, sladkosti, slané tyčinky a chipsy, slazené nápoje, instantní jídla, zmrazená předdělaná jídla a podobně,“ radí hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Foto: tugolukof, Shutterstock.com

Myslete na své tělo a dopřávejte mu kvalitní potraviny a zdravé tukyFoto: tugolukof, Shutterstock.com

2. Detox

Pokud se chcete zbavit tuku, začněte tím, že své tělo zbavíte všech nečistot a dodáte mu vitalitu. Zkuste třeba jednodenní půst a navažte zdravým jídelníčkem. Vyberte den, kdy vás nečekají žádné náročné fyzické aktivity, a konzumujte jen čerstvé ovoce, syrovou zeleninu a z nich vymačkané šťávy a bylinkové nebo ovocné čaje. Naprosto vynechejte jakékoli pečivo, maso, sladkosti, alkohol a kávu.

Po půstu začněte jíst zdravěji: vyřaďte bílé pečivo, uzeniny a výrobky z kravského mléka – usnadníte tak svému zažívání práci a díky tomu snáz zhubnete. Mléko organismus zahleňuje a oslabuje slezinu a slinivku břišní, což způsobuje horší trávení. Těmito potravinami si zanášíte střeva, která jsou pak vysílená a nepracují správně.

„Strava by měla být pestrá, vyvážená a pokud možno pravidelná. Do vyváženého jídelníčku patří rostlinné bílkoviny – čočka, hrách, sója, tempeh. Samozřejmě v jídelníčku nesmí chybět dostatečné množství zeleniny, ovoce, kvalitních tuků. Do studené kuchyně se skvěle hodí panenský olivový, lněný či dýňový, do teplé kuchyně pak přepuštěné máslo, ale i dostatek vlákniny,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

3. Režim a psychická pohoda

Nesmírně důležité je naučit se na pravidelný režim. Nemluvíme ale pouze o jídle jako takovém. Stejně jako záleží na tom, abyste pravidelně jedla a pila, udělejte si systém i v pohybových aktivitách a určete čas, kdy budete chodit spát. Pravidelný režim tělu prospívá ve všech ohledech a v období, kdy se začne měnit hladina hormonů v těle, obzvlášť!

„Po čtyřicátém roku se zpomaluje metabolismus, což s sebou nese i případný pomalý nárůst hmotnosti, nebo změnu tvaru postavy. Ohrožena je i kvalita kostí, které po pětatřicítce začínají řídnout, což může vést až k osteoporóze. Celý stav pak může později zhoršit ještě nástup klimakteria u žen. Pro zdraví kostí je velmi důležitý aktivní způsob života. Kosti potřebují kromě minerálních látek také vitamin D, pro jehož tvorbu je důležitý právě pohyb venku přesněji na slunci,“ radí Monika Bartolomějová.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Abyste se cítila lépe po duševní i fyzické stránce, začněte se pravidelně hýbat: stačí i svižné procházky nebo některé body and mind cvičení, jako je jóga nebo pilatesFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

4. Vhodné cvičení

Pohyb je vedle zdravého jídelníčku zcela zásadní. Pokud začnete budovat svaly, zároveň spalujete tuk. Začněte se proto hýbat. Není nutné chodit dennodenně do fitka, postačí i pravidelné svižné procházky, pilates nebo třeba plavání. Nebudete zatěžovat klouby a zároveň účinně přeměníte tuk ve svaly.

Kolem čtyřicítky by podle odbornice měly ženy posilovat ale i jiné části těla než jenom břicho a zadek. Myslete také na ruce, prsa a svaly pánevního dna: „Jestliže necvičíte, začínají ochabovat svaly. Ženy tyto první známky ochabování vnímají nejčastěji v oblasti paží, tricepsů – vzdávají se tílek, bojí se do plavek. V tomto věku se mohou ozývat i první zdravotní problémy jako inkontinence po porodu související s ochabnutím svalů pánevního dna. Pohyb má tedy stále ještě hlavně cíl estetický, ale ke slovu už přichází i zdravotní cvičení, jako třeba opomíjené, ale důležité posilování pánevního dna,“ doporučuje trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová.

5. Reálné cíle

Každé tělo reaguje v různém věku úplně jinak. Pokud tedy chcete zhubnout trvale, nedávejte si nereálné cíle. Ty vás akorát budou srážet dolů. Podle odborníků je zdravé hubnutí zpravidla kolem 1 kg za týden. Mějte ale na paměti, že v období kolem přechodu může být úbytek zpočátku pomalejší. Když na sebe nebudete klást přehnané nároky, ušetříte si fyzický i emocionální stres, a navíc zhubnete dlouhodobě. Pokud shodíte 3 kila týdně, velmi pravděpodobně je zase brzy naberete zpět, a to i s nějakými navíc. Vyvarujte se tomuto bludnému kruhu jojo efektu a buďte trpělivé – výsledky se dostaví!

Jaký je váš recept na štíhlost po čtyřicítce?

Reklama