Hlavní obsah

Nejlepší čas pro detox jater? Právě teď! Víme, co (ne)jíst a (ne)pít 

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben a první polovina května jsou podle tradičních východních medicín nejvhodnějším obdobím v roce na očistu jater. Tomuto orgánu dává většina z nás dost zabrat. Aspoň několikadenní relax si proto nepochybně zaslouží. Jak na něj?

Článek

O játrech je známo, že jsou v těle takovým „otloukánkem“ – dostávají občas pořádné kapky, avšak také toho dost snesou. Tím ale není dobré se uklidňovat! Ve skutečnosti má totiž velká část Čechů, ač to většina z nich neví, s játry nějaký problém. Podle statistik preventivního programu Zdraví národa má více než 50 procent českých žen výsledky jaterních vyšetření mimo normu. To je však ještě hezké číslo oproti mužům. Ti se dostávají mimo normu téměř v 80 procentech případů.

Je tedy naivní si myslet, že vaše játra jsou a vždycky budou naprosto v pohodě. Jarní očistu si rozhodně zaslouží.

Játra jsou důležitá, protože...

„Játra hrají klíčovou roli v metabolismu základních živin – zodpovídají za hospodaření s cukry, přeměňují tuky a produkuje se zde řada nezbytných bílkovin,“ uvádí MUDr. Michal Novák z interny Polikliniky Budějovická. Jsou jakousi čističkou organismu. „Detoxikují organismus a odbourávají škodlivé látky, které nelze odstranit ledvinami. Díky vysokému energetickému obratu zde také dochází k tvorbě tepla,“ jmenuje dále lékař Michal Novák.

Výčet věcí, kterým se vyhnout

Během očistných dní byste se v první řadě měli vyhnout největším mučitelům. V první řadě má stopku alkohol – během těchto dní ani kapku. Stejně tak i ve dnech po skončení režimu je dobré alkohol maximálně omezovat.

Druhou stopku má kouření. Jednou z funkcí jater je detoxikace nikotinu, tudíž tím teď játra nemůžete zatěžovat. Problémem ale může být i samotný cigaretový dým, proto se snažte vyhýbat zakouřeným prostorám.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Chcete očistit játra? Se sklenkou a zapálenou cigaretou to nepůjde...Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

„Škodlivé je pro játra i nadbytečné užívání některých léčiv, například i běžně užívaného paralenu. Dále vysoké dávky vitaminu A, steroidní hormony neboli anabolika a drogy,“ připomíná MUDr. Michal Novák další látky, kterým byste se –  pokud to jde – měli v detoxikačním režimu vyhnout úplně a zároveň je dlouhodobě omezovat.

„Co se stravy týče, jsou pro játra největší zátěží živočišné i rostlinné tuky, ale také živočišné bílkoviny. V očistném režimu je proto vhodné omezit tučné maso a vynechat i sýry s velkým obsahem soli, příliš kořeněná jídla, bujony a všeobecně průmyslově zpracované potraviny,“ uvádí výživový specialista a osobní trenér Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Tímto obohaťte jídelníček

Během očistného režimu se jednak musíte vzdát pár „špatností“, jednak je určitě vhodné zařadit do jídelníčku potraviny, které napomáhají regeneraci jater. Doporučujeme, aby se každý den ve vašem jídelníčku objevily alespoň tři potraviny ze seznamu níže.

  • Mořské řasy -
  • Kvašená zelenina - zelí, kapusta, mrkev, okurka, červená řepa
  • Čaje - ze zázvoru, pampeliškových a kopřivových lístků nebo jarních bylinek (sáhněte po těch hořkých)
  • Chróm - mléčné výrobky, kvasnice, melasa, lesní plody, červená řepa
  • Karnitin - zvěřina, libové hovězí maso, mléko a mléčné výrobky
  • Selen - ryby, zázvor, para ořechy
  • Lecitin - ovesná kaše, mléčné výrobky, čočka, květák, zelí, za studena lisované rostlinné oleje
  • Aminokyselina arginin - burské a vlašské ořechy, mandle, kešu, kokos, losos, cizrna, sója, hořká čokoláda a také mléčné výrobky
Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vaše játra si trochu toho rozmazlování určitě zaslouží Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jak dlouho to má trvat?

Doba trvání jaterního detoxu je už z velké části na vás. Určitě by se mělo jednat minimálně o jeden týden. Pokud ale vydržíte celý měsíc, bude to jedině dobře.

Důležité však je si uvědomit, že když hned po týdnu začnete pít jako duha, kouřit a jíst bůček, celá vaše snaha přijde vniveč. Základní omezení se snažte udržet určitě i několik dní po skončení režimu. Celkově ale myslete na svá játra i z dlouhodobého hlediska a největší škůdce se snažte maximálně omezovat.

Máte obavy o svá játra?

Načítám