Hlavní obsah

7 případů, kdy nárůst hmotnosti značí zdravotní problém

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

V posilovně jste jako doma. Žádné přejídání večer, žádné přeskakování snídaně. Tak proč přibíráte? Nárůst hmotnosti někdy neznamená chybu v nastaveném režimu, ale zdravotní problém.

Článek

Náhlý přírůstek hmotnosti bez zřejmé příčiny může naznačovat, že je s tělem něco v nepořádku. Co dělat? Nejprve si alespoň týden přesně zapisujte, co jíte, pijete a jak cvičíte. Možná zjistíte, že trpíte tzv. kalorickou amnézií – přijmete víc energie, než si uvědomujete.

„Nebo naopak jíte mnohem méně, než potřebujete,“ představuje druhou stranu téže mince Martina Jandová, odbornice na výživu z Nového Města. „Nízký energetický příjem z dlouhodobého hlediska způsobuje, že se na něj tělo adaptuje a už nedochází k hubnutí, ale k postupnému přibírání na váze,“ vysvětluje. Jestliže se vás netýká ani jedna možnost, vezměte si své zápisky a navštivte lékaře. Za překvapivým nárůstem hmotnosti se totiž může skrývat jeden z těchto sedmi zdravotních problémů.

1. Hypotyreóza

Štítná žláza zodpovídá za vylučování hormonu regulujícího metabolismus. Jestliže vykazuje nedostatečnou aktivitu (tomuto stavu se říká hypotyreóza), metabolismus se může zpomalit a vy přiberete. Obvykle se přidružují další symptomy, jako je únava, suchá kůže, vypadávání vlasů, chrapot nebo zácpa.

Foto: katiko.dp, Shutterstock.com

Nelíbí se vám číslo, které váha ukazuje? Zapisujte si, co během dne vypijete a sníte. Možná se budete divitFoto: katiko.dp, Shutterstock.com

2. Syndrom polycystických vaječníků

Syndrom polycystických vaječníků je závažná porucha, při níž je narušena rovnováha estrogenu a testosteronu a dochází k chybnému užívání inzulinu – hormonu, který pomáhá přeměnit cukry a škroby na energii. Může tak být vyvolána řada závažných stavů, jako je neplodnost, kornatění tepen nebo cukrovka. A patří sem i nárůst hmotnosti. (A mimoto vzniká i množství drobných cyst uvnitř vaječníků – odtud název poruchy.)

3. Stres

Stresový hormon kortizol nutí tělo obnovovat zásoby energie a ukládat je do tuku. V praxi to znamená, že když jste v napětí, více jíte a přibíráte. Ale neuvědomujete si to – opět vlivem stresu. Někdy se ovšem stresové zátěže nejde jen tak zbavit. Co s tím? Výživový specialista Martin Škába, zakladatel metody Emočního hubnutí, zastává názor, že správně sestavený jídelníček umí ledacos vyřešit – částečně i stres: „S kolegy lékaři v takových případech doporučujeme stravu, která musí být harmonizující pro střeva: tedy jídlo žvýkat, nezapíjet, konzumovat maso nejlépe k obědu, kdy je trávení nejsilnější, přidat kvašenou zeleninu, klíčené potraviny a nastolit stravu s nízkou glykemickou náloží a správné poměry mastných kyselin.“

4. Nespavost

Nedostatek spánku zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, signalizujícího čas jídla, a snižuje hladinu hormonu leptinu, vyjadřujícího sytost. Máte tak tendence se přejídat, protože se necítíte zasyceni. A podobně jako v případě stresu či úzkostných stavů si to neuvědomujete a ke slovu se znovu dostává kalorická amnézie.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nemůžete dopnout oblíbené kalhoty? Možná byste se měli pořádně vyspatFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

5. Cushingův syndrom

Vzácný Cushingův syndrom je hormonální porucha způsobená vysokou hladinou kortizolu v organismu. Bývá většinou spuštěna nádorem v nadledvinách či hypofýze. Často pak dochází k nárůstu hmotnosti v oblasti břicha (nohy a ruce obvykle zůstávají štíhlé) a zadní části krku. Pojí se s únavou a dalšími nemocemi, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a cholesterol.

6. Dehydratace

Příčinou vzrůstu hmotnosti může být i nedostatek vody. Přiměřená hydratace totiž zrychluje funkci mitochondrií a spolu s ní i metabolismus. Bez vody nemohou buňky přeměňovat energii dostatečně efektivně, tedy jinými slovy: zpomaluje se spalování energie z přijaté stravy a tím pádem se zpomaluje i metabolismus. A vy přibíráte. 

7. Nádor vaječníků

Ve vzácných případech může být rostoucí břicho výsledkem nádoru vaječníků a množství tekutin v břiše, které je s tím spojeno. Výskyt nemoci se zvyšuje především po menopauze, k příznakům by ale měly být pozorné všechny ženy. Všímejte si nadměrného nadýmání, bolesti v dolní části břicha a zvýšeného tlaku na močový měchýř.

A jak jste na tom s váhou vy?

Reklama

Načítám