Hlavní obsah

Máte dost béčka? Tyhle vitaminy vám pomůžou s hubnutím!

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jíte zdravě, hýbete se a pořád se vám nedaří hubnout tak, jak jste si představovali? Možná jste tělo v rámci diety ochudili o dostatek vitaminů, které k úbytku váhy potřebuje. Které to jsou?

Článek

Spalování tuků, čili hubnutí, podpoříte nejen pravidelným režimem, vyváženým jídelníčkem a pohybem, ale je k tomu dobré přidat i kvalitní spánek, psychickou pohodu a v neposlední řadě i vhodné vitaminy. „Existují obecně známé ‚spalovače‘, tedy například kapsaicin nebo karnitin, ale málokdo už ví, že k jejich dostatečné účinnosti a produkci potřebujete i dostatek vitaminů řady B a C,“ říká PharmDr. Tomáš Arndt z portálu Prozdravi.cz.

Hlad není dobrá metoda!

Prvním krokem při snaze zhubnout bývá to, že z jídelníčku odstraníte sacharidy a tuky. „To je ale chyba. Není dobré se jim zcela vyhýbat, ale snažte se je pokrýt je z těch správných zdrojů. V případě sacharidů je správným zdrojem ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy a semena a v případě tuků ryby a znovu ořechy či semena,“ vysvětluje Tomáš Arndt.

Chybou je ale i vynechávání jídla. Lepší je, když snížíte příjem kalorií nebo přidáte pohyb, při kterém jich víc spálíte. Pokud vynecháte celé jídlo – nebo několik denně – hrozí podvýživa a únava. Ač to zní možná divně, tak jen dostatečně živené tělo může správně hubnout. „Při jakékoli dietě je důležité dbát na to, abyste měli dostatečný přísun nutrientů, čili cukrů, tuků, bílkovin, ale i vitaminů a minerálů. Pokud některé chybí, tělo nefunguje, jak má, je například unavené, pomalu tráví, snadno onemocní nebo trpí záněty. Proto vždy doporučuji užívat kvalitní multivitamin bez chemie jako pojistku,“ radí Michaela Carter, naturopatka, specialistka na výživu a výživové doplňky a terapeutka kliniky integrativní medicíny SanuMedica.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Je tohle pro vás představa diety a hubnutí? Tak na to rychle zapomeňte!Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nezapomeňte na vitaminy!

Už jsme se zmínili o tom, že při hubnutí můžete užívat doplňky stravy podporující odbourávání tuků, ale ty je zapotřebí vždy doplnit i cvičením, bez něj účinkovat nemohou. A také vhodnými vitaminy – jak už bylo řečeno, jsou to v souvislosti se spalovači hlavně vitaminy řady B a vitamin C. Například obecně známý karnitin není jen zvenčí přijímaný potravinový doplněk, tělo si ho umí i samo vyrobit. Ne vždy to ale dokáže v dostatečném množství, následkem čehož pak neodbourává dost tuku a tloustneme. „Pro dostatečnou tvorbu karnitinu je důležitý niacin – vitamin B3, pyridoxin – vitamin B6, a také vitamin C,“ uvádí Tomáš Arndt.

Je to paradox, protože právě o „béčku“ se tradovalo, že se po něm tloustne. V posledních letech se ale ukazuje, že právě ono má zásadní vliv na hubnutí a celkově správné trávení, hospodaření těla s energií, tvorbu žaludečních šťáv a růst svalové hmoty.

Jak přeprat chutě?

Vitaminy B můžete doplňovat za pomoci potravinových doplňků, ale třeba i zařazením luštěnin do jídelníčku. „Luštěniny jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny,“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold, a dodává: „Můžete je jíst uvařené nebo je nechat naklíčit, protože pak jsou nejen lépe stravitelné, ale tvoří se v nich vitaminy, především vitamin C a E. Klíčky jsou velmi bohatý zdroj minerálních látek a vitaminů. Pro naklíčení luštěnin je nejvhodnější hrách, cizrna, čočka a fazole mungo.“

Vitaminy vám ale pomohou i ve chvílích, kdy vás přece jen přepadnou chutě. „Na chutě, ale i pro regulaci metabolismu, doporučuji B-komplex, který dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, dodává energii a předchází adrenálnímu vyčerpání. Ideální je B-komplex doplněný o vitamin C a další byliny, které podporují jeho účinek. Svým klientům doporučuji velmi účinnou kombinaci vitamínů řady B, C, doplněnou o rhodiolu, sibiřský ženšen, ašvagandu a oves,“ říká Michaela Carter.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

I během hubnutí by tělo mělo dostat všechno, co potřebuje – tedy dostatek minerálů, vitaminů a ostatních důležitých látekFoto: bitt24, Shutterstock.com

Známějším pomocníkem při hubnutí je chrom. „Chrom pikolinát dokáže snížit chuť k jídlu, zejména pak na sladké, tím že reguluje hladinu krevního cukru. Lze ho sehnat v kombinaci se zeleným ječmenem nebo kakaovými boby, které také účinně pálí tuky. Pokud máte chuť vyloženě na čokoládu, lze ji zkrotit podáváním hořčíku, “ vysvětluje Michaela Carter.

Dostatek vitaminů a minerálů je dobré dostat do těla prostřednictvím čerstvé zeleniny a ovoce. Možná vás také napadne, že to nejpohodlněji a nejsnadněji půjde formou čerstvého smoothie. Můžete jím nahradit jedno jídlo denně, a to nejen v rámci hubnutí, ale i jako účinný jarní detox. „Zvlášť, když k němu přidáte kvalitní rostlinný proteinový prášek a zelené potraviny, trávicí enzymy a probiotika. Ať už samostatně nebo jako součást smoothie. Jen pozor na složení smoothie. To převážně ovocné obsahuje hodně cukru, takže je lepší ho připravit v poměru 3:7 ve prospěch zeleniny,“ radí Michaela Carter.

Užíváte pravidelně některý z vitaminů, nebo spoléháte na přísun v jídle? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám