Hlavní obsah

Pro tlouštíky, seniory i sportovce! Tohle cvičení zvládne opravdu každý

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nestojíte o žádné moderní „zaručené“ způsoby cvičení, kterými si můžete třeba i poškodit pohybový aparát? Chcete sportovat zdravě a zároveň účinně? Vyzkoušejte pilates! Touto metodou tělo posílíte do hloubky, budete ohebnější i odolnější a skvěle si vytvarujete postavu.

Článek

Pilates je propracovaný systém, který se těší stále většímu zájmu – a ne bezdůvodně! Je to velmi účinné cvičení a zvládne ho opravdu každý: s pomůckami i bez nich, na skupinové lekci nebo sám doma... Pilates nabízí přes 500 různých cviků, kterými si zlepšíte vzhled i zdraví.

Pro zdravé tělo i mysl

Jde o cvičební metodu, kterou v první třetině 20. století vytvořil Němec Joseph Pilates. Jeho systém si neklade za cíl nárůst velkých svalů či rychlé hubnutí. Chce udržet tělo v dobré kondici. Joseph Pilates se celý život zabýval tělesným rozvojem a věřil, že správný pravidelný pohyb nemoci nejen léčí, ale také jim předchází.

Pružná páteř a ochrana před úrazy

Pilatesova metoda se soustředí na silný střed těla, což je častým problémem lidí se sedavým zaměstnáním. Nejde však jen o nehezky povolené břicho: kvůli nepevnému jádru vznikají s přibývajícím věkem velké problémy s páteří.

„Pilates přináší řadu výhod. Především bych vyzdvihla správné držení těla – ať už při chůzi, vsedě, nebo vestoje. Při cvičení rozhýbete páteř všemi směry a tím předejdete bolesti zad. Mezi další benefity patří zlepšení koordinace, ohebnosti a v neposlední řadě vybudování svalstva: vaše tělo tak bude méně náchylné na případné úrazy. Pravidelné cvičení posiluje imunitu, uvolňuje stres a přináší energii na každý den. Pilates vám pomůže cítit se sebevědoměji v krásném, vytvarovaném a uvolněném těle,“ říká instruktorka pilatesu Pavlína Medková.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Pomocí gymnastického míče se na hodinách pilatesu posiluje i protahujeFoto: nd3000, Shutterstock.com

Pro sportovce i seniory

Pilates je podobně jako jóga jistým životním stylem. Není jen hodinovým cvičením, které si prostě odbydete, ale má svou filosofii. Učí vás tělo znát, ovládat a efektivně využívat dovednosti získané v lekcích v běžném životě. Nejde tedy o bezmyšlenkovité zvedání činek nebo provádění sedů lehů, ale o duchaplný sport. Je vhodný pro vrcholové sportovce, tanečníky i širokou veřejnost – neklade nároky na trénovanost ani věk. Pilates mohou dělat začátečníci i velmi zdatní jedinci.

„Je to kompletní kondiční metoda pro tenisty, hráče golfu, cyklisty, lyžaře, běžce, plavce a jiné sportovce. Zahrnuje cviky zaměřené na specifické svalové skupiny, které přispějí k udržení zdravé kondice a zamezí jednostrannému přetěžování svalů a kloubů, které je často příčinou zranění spojených s daným sportem,“ vysvětluje PhDr. Mgr. Renata Sabongui, baletní mistryně, vysokoškolská pedagožka a vedoucí školicího centra Sabongui Pilates Academy.

Foto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Masážní válce jsou příjemnou oporou během cvičení Foto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Na zpevnění i jako rehabilitace

Zakladatel metody myslel nejen na aktivní sportovce, ale i na lidi po úrazech, ženy po porodu, děti, seniory i obézní jedince – pravidelné cvičení pilatesu se proto hodí i jako rehabilitace. Pomůže při rozpohybování po zlomeninách nebo úrazech svalů a šlach. V zahraničí je dokonce využíváno v rehabilitačních centrech jako terapie. Používají se různé pomůcky i stroje: nejčastěji je to gymnastický balon, válečky (pro podložení zad, masáže svalů) nebo protahovací a posilovací gumy.

„S pilatesem můžete začít kdykoli, nezáleží na věku ani na kondici. Ať už rehabilitujete po zranění, vracíte se do formy po porodu nebo se chcete zbavit bolesti zad, vždy vás má co naučit," říká lektorka a osobní trenérka Gabriela Němečková.

Za hodinu pilatesu spálíte až 300 kcal a ideální je kombinovat ho s některým aerobním sportem, jako je třeba běh, plavání nebo jízda na kole. Pilates se vyučuje různě: s pomůckami i bez nich. Chcete-li s ním začít, choďte do kvalitního studia. Kvalifikovaní lektoři vám pomohou, abyste z pilatesu pro sebe vytěžili co možná nejvíc.

Znáte cvičení pilates? Pomohlo vám?

Reklama