Hlavní obsah

Jak zpomalit stárnutí krku? Ušetříte za šály i polštáře

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Reklama

Máloco prozradí věk tak jako krk a dekolt. Naprostá většina žen však tuto oblast hodně zanedbává. Nechcete se vzdávat oblíbených vyčesaných účesů ani sexy výstřihů? Pak je nejvyšší čas začít se o kůži pod bradou pořádně starat.

Článek

Mnoho žen je ochotno pro krásu obětovat hodně, počínaje časem a konče penězi. Na krémech na obličej většinou nikdo nešetří, málokdo však stejnou péči dopřává i svému krku. Ten přitom podléhá známkám stárnutí mnohem víc. Víme, co dělat, abyste si mladistvý vzhled udržely co nejdéle.

S péčí nekončete u čelisti

Kůži před vysycháním a ochabováním chrání vrstva podkožního tuku, potažmo mazových žláz. Jenže na krku je mazových žlázek jen minimum, navíc zde není ani dostatek kolagenu. Proto se právě tato oblast snáz „vytahá“. Vždy tedy myslete na to, že péče nekončí u čelisti, ale až u hrudníku, a krémy či séra nanášejte nejen na obličej, ale i na celý krk a za uši. Důležité je, jak přípravek aplikujete: rukama opakovaně přejíždějte od klíční kosti směrem k čelisti. Vylepšíte tak vzhled pleti pod bradou.

Vyhněte se solárku

Toužíte po mladistvém zjevu? Vyhýbejte se extrémním slunečním paprskům – a to i těm umělým. Časté opalování kůži nesvědčí a u slabé pokožky krku to platí dvojnásob. Sluneční záření urychluje stárnutí a přivolává nejen předčasné vrásky, ale i nevzhledné pigmentové skvrny. Veškeré ochranné krémy proti UVA i UVB záření proto vždy nanášejte také na krk a dekolt! Ochráníte tak mladistvý šmrnc a navíc předejdete rozdílným barevným tónům.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Solárko vaší pleti neprospěje. UV záření byste se měli vystavovat jen pár minut denněFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Nezapomínejte odlíčit

Častou chybou je zanedbávání pleti mimo obličej – nejen co se týče UV filtrů a hydratace, ale také odličování a kvalitního čištění vůbec. Každý večer zbavte líčidel či nečistot i krk – a to stejnými přípravky a se stejnou péčí jako tvář. Odstraníte tak i zbytky parfému, který pokožce dvakrát nesvědčí – je pak výrazně citlivější.

Dopřejte si masáž

Kvalitní hydratace a rozproudění krevního oběhu (což slabá pokožka krku opravdu potřebuje) dosáhnete i pravidelnými masážemi. Není to nic složitého. Použít můžete éterické či rostlinné oleje nebo třeba kostky ledu – očištěnou pokožku jimi masírujte alespoň pět minut krouživými pohyby. Po použití ledu naneste hydratační krém.

Zpevněte podbradek cvičením

Proč mají starší lidé často nehezky povolenou oblast pod bradou? Může za to platysma neboli kožní sval. Sahá od klíční kosti až k spodnímu rtu a upíná se jen na kůži (ne na kosti jako většina svalů). Proto je dobré tuto kritickou oblast pravidelně zpevňovat – a to jak kosmetikou, tak cvičením. Aktivuje se tím regenerace pokožky, rozproudí lymfatický systém a posílí svaly. Cviky jsou snadné a stačí na ně pár minut denně. 

  1. Posaďte se rovně, bradu mírně vystrčte vpřed a zakloňte hlavu a dívejte na strop, než napočítáte do 10. Pak hlavu vraťte zpět. Opakujte 10krát. -
  2. Posaďte se rovně a mírně zakloňte hlavu. Ramena tlačte dolů, záda jsou rovná. Zlehka vystrčte bradu nahoru a spodní čelist dopředu. Rty našpulte a vydržte 10 vteřin. Opakujte 10krát. -
  3. Špičku jazyka vysuňte nad horní ret co nejvíce to půjde. Současně předsuňte bradu vpřed a držte 10 vteřin. Vraťte vše zpět a opakujte 10krát. -
  4. Spodní ret přetáhněte přes horní tak vysoko, jak jen to půjde, a vydržte 10 vteřin. Vraťte vše zpět a opakujte 10krát. -
  5. Zavřete ústa a špičkou jazyka udělejte uvnitř úst 10 co největších kroužků po směru hodinových ručiček. Totéž opakujte na druhou stranu. -
Foto: stockfour, Shutterstock.com

Protahování přední strany krku pomáhá zpevňovat oblast podbradkuFoto: stockfour, Shutterstock.com

Někdo to rád chladné

Horko vysušuje. Ať už je řeč o oblečení, anebo o pleťových maskách, vždycky myslete na to, že chlad krku prospěje mnohem víc než teplo. Vybírejte chladivé masky, ponořte si po ránu obličej i krk do studené vody a přes den nenoste šály víc, než je třeba. Samozřejmě vám neradíme, abyste se nechránili před zimou, ale když to není nutné, vždy dopřejte svému dekoltu dostatek vzduchu.

Narovnejte se i ve spánku

Spánek je velmi důležitý. Nejde ale jen o jeho délku, nýbrž i o správnou polohu. Jako prevence stárnutí krku je nejlepší spát na zádech – krk je hezky natažený a pokožka se nekrabatí. Používejte jen jeden polštář nebo spěte úplně bez něj, abyste měli narovnanou páteř. Čím blíž budete mít bradu u hrudníku, tím spíš se vám na krku udělají nehezké rýhy. Totéž platí i přes den: snažte se myslet na to, abyste měli hlavu hezky zpříma, rovná záda a rozložená ramena. Předejdete tak drahým chirurgickým zákrokům!

A co vy, staráte se o svůj krk, nebo na něj také zapomínáte?

Reklama

Načítám